Incepe Universitatea de Vara de la Tusnad: Vor veni premierul Viktor Orban, ministri si parlamentari maghiari. Cine sunt invitatii romani

Miercuri, 25 Iulie 2018, ora 08:24
4097 citiri
Incepe Universitatea de Vara de la Tusnad: Vor veni premierul Viktor Orban, ministri si parlamentari maghiari. Cine sunt invitatii romani
Foto: Facebook/Tusvanyos

Premierul Ungariei, Viktor Orban, mai multi membri ai Executivului de la Budapesta, parlamentari ungari, dar si alti reprezentanti ai sferelor civile si academice ale maghiarilor participa, incepand de miercuri, la lucrarile Universitatii de Vara si ale Taberei Studentesti de la Baile Tusnad.

Deschiderea oficiala a manifestarii va avea loc miercuri, in prezenta presedintelui Comisiei de Politica Externa a Parlamentului Ungariei, Nemeth Zsolt, si a lui Potapi Arpad Janos, secretar de stat pentru politica nationala la Secretariatul de Stat pentru Politica Nationala, de pe langa cancelaria premierului Ungariei.

Prima tema de dezbatere se intituleaza "Europa, incotro?", in program figurand ca invitati si fostul premier al Romaniei si fost sef al Serviciului de Informatii Externe Mihai Razvan Ungureanu, dar si liderul grupului UDMR din Camera Deputatilor, Korodi Attila, sau secretarul executiv, responsabil pe politica externa al Partidul National Liberal, Radu Carp.

Subiectele abordate in cele aproximativ 30 de corturi unde se organizeaza programe sunt dintre cele mai diverse, de la politica nationala maghiara si perspectiva europeana a Balcanilor, pana la reforma sistemului juridic din Romania sau securitatea globala dupa summit-ul NATO.

De asemenea, vor fi organizate o serie de programe pentru tineret, printre temele abordate numarandu-se chestiunea hartuirii online si cea a dificultatilor intampinate de intreprinzatorii tineri, precum si o masa rotunda despre problemele politicii de tineret.

Potrivit programului, tema uneia dintre dezbateri este "Ce se va intampla cu Beke Istvan si Szocs Zoltan?", cei doi barbati din Targu Secuiesc condamnati definitiv la cinci ani de inchisoare in dosarul in care sunt acuzati ca voiau sa detoneze un dispozitiv exploziv, pe 1 Decembrie.

Sambata, la fel ca in anii precedenti, va sustine o prezentare premierul Ungariei, Viktor Orban, alaturi de care se va afla europarlamentarul Tokes Laszlo si Nemeth Zsolt.

Programul include si o serie de concerte sustinute de trupe cunoscute in zona.

Mottoul editiei a 29-a a Universitatii de Vara si Taberei Studentesti de la Baile Tusnad este "Tusvanyos, pasiunea noastra".

Potrivit organizatorilor, acest motto "exprima sentimentele profunde nutrite de organizatori si acei participanti care revin in mod regulat an de an, atitudinea care se asteapta din partea audientei prelegerilor din cadrul universitatii de vara, precum si atmosfera concertelor de seara".

Organizatorii evenimentului sunt Fundatia Pro Minoritate din Ungaria si Consiliul Tineretului Maghiar din Romania, partenerul principal fiind Consiliul National Maghiar din Transilvania.

Universitatea de Vara de la Baile Tusnad este cunoscuta membrilor comunitatii maghiare sub denumirea de "Tusvanyos", fiind vorba de abrevierea numelor contopite ale celor doua localitati in care s-a desfasurat pana acum manifestarea - initial la Balvanyos, dupa care a fost mutata la Baile Tusnad.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#Orban Universitarea de Vara Tusnad , #maghiari