Odorheiu Secuiesc si referendumul familiei - razboiul manipularilor. Rusificare vs. euro-atlantism

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 04 Septembrie 2017, ora 06:20
16996 citiri
Odorheiu Secuiesc si referendumul familiei - razboiul manipularilor. Rusificare vs. euro-atlantism

Isteria starnita de filmuletul de la Kaufland Odorheiu Secuiesc, in care un roman nu ar fi fost servit, pasamite, doar pentru ca nu vorbea ungureste, este un exemplu tipic, bun de pus in manual, de manipulare.

Dupa ore bune de isterie, comunicatul transmis de Klaufland, dupa ce a verificat ce s-a intamplat, ar fi trebuit sa faca lumina. Pe scurt, romanul a cerut sa fie servit inainte de deschiderea raionului cu pricina, cand casa de marcat inca nu era operationala, i s-a spus de doua ori ca nu se poate, dupa care, la a treia solicitare, vanzatoarea nu l-a mai bagat in seama, moment in care omul a inceput sa filmeze si sa strige ca nu e servit pentru ca vorbeste doar romaneste, ajutat fiind de comentarile catorva binevoitori "intamplator" prezenti in zona.

Cu siguranta ca vanzatoarea se putea comporta profesionist, ii putea raspunde clientului nu doar a treia, ci si a zecea oara, ii putea explica macar ca limba nu are nicio legatura, adica ii putea taia macaroana manipularii. Dar in niciun caz nu este vorba despre o chestiune nationalista.

Cum nu am niciun motiv sa ma indoiesc de versiunea magazinului, coerenta si logica, mi se pare evident ca ne aflam in fata unei manipulari menite sa aprinda un foc nationalist, ceea ce partial a si reusit dupa cum s-a vazut in reactiile care au urmat.

Chestiunea maghiarilor care fac toate nenorocirile in Ardeal, pe care vor sa-l fure, nu e o marota noua. Din timp in timp, securitatea lui Ceausescu arunca subiectul in spatiul public ca sa mai uite romanii de foame si frig, intuneric si teroare.

Deci o tema veche impanata cu refrenul acestei perioade - strainul cel rau, pentru ca nu mi se pare intamplatoare alegerea unui lant de magazine strain. Atingem asadar si tema multinationalei ticaloase.

Cine avea acum interesul sa reaprinda acest foc nationalist? Cine vrea sa acopere alte teme de actualitate: Legile Justitiei, supraaciza la carburanti, TVA split, abandonarea promisiunilor de campanie ale PSD, adica ceea ce e cu adevarat important si extrem de incomod pentru PSD.

Da, maghiarii din Tinutul Secuiesc care nu cunosc limba romana sunt o problema. Dar in primul rand pentru ei, deoarece se autocondamna la enclavizare. Am vazut cu ani in urma un reportaj despre cel mai mare producator de case de lemn din Romania, un maghiar din Tinutul Secuiesc. Intrebat daca isi trimite copiii la o scoala in limba maghiara omul a negat categoric: "De ce sa fac asa ceva? Maghiara vorbesc acasa, ei au nevoie sa invete romaneste ca sa poata studia si munci oriunde in tara asta". Asa gandesc maghiarii destupati la minte si, in pofida manipularilor cu care suntem bombardati de zeci de ani, asa sunt cei mai multi dintre maghiari.

Extremisti au si ei, extremisti avem si noi, important este ca ei sa fie izolati si ignorati. Si daca cineva doreste sa inteleaga cum arata lucrurile cu adevarat in Harghita, ii recomand un text scris de un jurnalist roman de acolo: Adevarul despre vorbitul limbii romane in Harghita.

Facatura de la Odorheiu Secuiesc e in rand cu alta descarcare inutila de energii, reincalzita tot acum la vreme de supraaciza, Legi ale justitiei etc, adica referendumul pentru familie. Tema, in toata ineptia ei desavarsita, merita o analiza separata, dar nu pot sa nu remarc de pe acum ipocrizia PSD care, nu numai ca fiind de stanga ar trebui sa respinga o limitare de acest tip, dar este impanat de lideri care numai cu familia traditionala si valorile crestine nu au nimic in comun. Vorba cuiva pe Facebook: unii lideri PSD iubesc atat de mult familia traditionala incat si-au intemeiat mai multe.

Aceste teme parazitare sunt menite sa tina agenda ocupata cu subiecte false, care sa divizeze societatea si sa activeze electoratul PSD care sa intre intr-o stare de efervescenta menita sa-l scoata eventual in strada, contrapondere la partea din societate care militeaza pentru valorile europene.

Cam asta ne asteapta: nationalism de grota, intoleranta, manipularea traditiilor si a credintei (ca tot ne temem de talibani, nu?) vs. valori europene. Rusificare vs. euro-atlantism. O lupta care se va da in primul rand cu armele manipularii si ale diversiunilor.

Cu cat ne vor tine mai ocupati, cu atat mai mari le vor fi sansele sa isi atinga scopul: scoaterea Romaniei din zona euro-atlantica si rusificarea, pentru a pune capat justitiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#filmare Kaufland Odorheiu Secuiesc, #referendum pentru familia traditionala , #maghiari