P. Eckstein Kovacs: Nu avem nevoie de import de extremisti, de zurbagii veniti din afara Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 14 Martie 2014, ora 10:54
5612 citiri
P. Eckstein Kovacs: Nu avem nevoie de import de extremisti, de zurbagii veniti din afara Interviu

Tensiunile interetnice vor aparea in 15 martie doar daca sunt create. Nu avem nevoie de import de extremisti, de zurbagii veniti din afara, cum s-a intamplat in 10 martie la Tg. Mures, afirma fostul consilier prezidential, Peter Eckstein-Kovacs, membru al UDMR, vicepresedintele platformei liberale din aceasta formatiune.

Intr-un interviu acordat Ziare.com Peter Eckstein-Kovacs a aratat ca UDMR s-a disociat repetat de Jobbik, "poate nu suficient de raspicat, e drept". Solutia pentru aceste probleme este ca "majoritatea romanilor si a maghiarilor ar trebui sa inteleaga sa isi respecte reciproc sentimentele nationale. 1 Decembrie trebuie respectata de toti cetatenii romani. De 15 martie, ziua de mandrie a maghiarilor, ei trebuie lasati sa isi marcheze aceasta mandrie."

Peter Eckstein-Kovacs s-a referit si la recentele declaratii din Parlamentul European ale lui Laszlo Tokes si a explicat principalele obiective ale UDMR la guvernare alaturi de PSD: "Exista un dram de acreala privind atitudinea PSD in trecut, ceea ce nu inseamna ca nu putem face totusi ceva impreuna cu ei, daca vor fi dispusi".

Care sunt principalele obiective cu care UDMR a intrat in Guvernul Ponta 3?

Avem o tripla agenda: drepturile minoritatilor nationale, probleme sociale si proiecte de infrastructura. Acestea sunt cele trei dosare principale. Pe langa revizuirea Constitutiei, despre care se vorbeste atat de mult incat pana la urma tot se va face, si regionalizare, de care suntem foarte interesati, mai sunt chestiuni punctuale precum adoptarea legii privind statutul minoritatilor nationale, care zace de ani buni in Parlament, modificarea Legii educatiei in favoarea invatamantului in limba materna si problema UMF Targu Mures.

Ati obtinut acceptul explicit al PSD pentru aceste obiective?

Sunt mai multe puncte din acordul cu PSD in care se arata ca aspecte importante, precum modificarea Constitutiei, nu vor fi adoptate fara o intelegere cu UDMR.

Acordul este redactat in termeni destul de evazivi.

Da, nu sunt nu sunt chestiuni "punct ochit, punct lovit". Eu sunt avocat, stiu diferenta dintre un contract juridic si unul politic, care poate sa ramana litera moarta daca nu exista vointa de a-l pune in aplicare. Contractului politic ii lipseste forta coercitiva.

Echivalentul fortei coercitive pentru contractul politic poate fi retragerea de la guvernare. Daca nu sunt indeplinite obiectivele sale, UDMR va avea o asemenea pozitie transanta?

Paleta e mult mai colorata. Votezi o lege, votezi o motiune de cenzura, sustii guvernul, nu cred ca e vorba doar despre alb si negru cand vorbim despre implementarea unei intelegeri politice.

Vorbiti despre revizuirea Constitutiei, pe care PSD s-a angajat sa nu o promoveze fara acordul UDMR. Ce doreste UDMR de la revizuire, in functie de ce isi va da sau nu acordul?

Dorinta maximala este de a defini statul ca pe o intelegere cu cetateanul, nu ca pe un stat national, unitar. Apoi reorganizarea administrativa a tarii trebuie sa tina cont de specificitatea regionala, etnica si istorica. Minoritatile sa fie factor component al statului roman, sa poata fi utilizata oficial limba unei minoritati acolo unde ea este masata semnificativ. Unele prevederi sunt realist fezabile in scurt timp, altele tin mai mult de viziune.

Vorbeati de UMF Tg. Mures. Nu va deranjeaza faptul ca sunteti acum parteneri de guvernare cu aceia care in 2012 au daramat Guvernul Ungureanu inclusiv din cauza intentiei de a infiinta facultatea de medicina in limba maghiara?

Da, este o intrebare. Ca vegetarianul care vede un mic apetisant si il mananca, si actorii politici isi mai schimba punctele de vedere. Exista un dram de acreala privind atitudinea PSD in trecut, ceea ce nu inseamna ca nu putem face totusi ceva impreuna cu ei, daca vor fi dispusi.

Cine a mancat micul, PSD sau UDMR?

Aceasta a fost o solicitare constanta UDMR, nu noi am mancat micul, ca sa folosesc aceeasi expresie.

Dar faptul ca studentii invata medicina in maghiara nu le limiteaza accesul pe piata muncii din Romania la zona cu populatie maghiara. Cum pot colabora apoi cu pacienti din Constanta sau din Iasi, de exemplu?

Sa ne intelegem, invatamantul se desfasoara bilingv. Va dau un exemplu similar din invatamantul juridic, pe care l-am absolvit si pe care il urmaresc. La Universitatea Sapientia, unde limba de predare e maghiara, exista materii care se predau exclusiv in maghiara, precum teoria generala a dreptului, sociologia, statistica, insa materiile care sunt folosite in practica de zi cu zi a juristului, precum penalul, procedura penala, civilul, procedura civila etc. se desfasoara si in limba romana, cu profesori romani, astfel incat cel care termina facultatea sa poata sa profeseze oriunde in tara, dar are si terminologia in maghiara.

Sigur ca anumite notiuni teoretice ii sunt mai accesibile in limba maghiara. Asa ar urma sa se intample si la facultatea de medicina in limba maghiara. Cei care o vor absolvi vor putea sa se adreseze bolnavilor la fel de bine si in romana, si in maghiara. Si apoi, credeti ca pe studentul care invata, sa zicem, stomatologia in Franta il intreaba cineva ce o sa faca dupa aceea? Traim intr-o epoca globalizata, iar studentii maghiari cunosc limba romana. Ar fi o problema sa nu o stie.

Dar linia bilingva exista si acum.

Nu este autonoma. Deciziile se iau in Senatul UMF unde reprezentantii liniei maghiare sunt minoritari. Nu pot sa-si administreze propria linie de invatamant. In perioada Ceausescu, in principal, s-au facut angajari mai mult pe criterii etnice si elementul maghiar a fost neglijat. Si dupa ce 40 de ani nu au fost angajate sau promovate cadre de etnie maghiara, acum se spune ca nu sunt profesori care sa predea in limba maghiara.

Sunteti o formatiune de dreapta, afiliata la popularii europeni. Nu e inconfortabila asocierea cu o guvernare predominant de stanga si asumarea unui program de guvernare aferent? Care sunt componentele de dreapta pe care UDMR vrea sa le promoveze in Guvernul Ponta 3?

Stanga sau dreapta in Romania nu sunt foarte puternic conturate. Cota unica este una dintre putinele chestiuni in care stanga si dreapta se despica. UDMR este construita in principal pe problemele unei etniii. In UDMR exista multi politicieni cu vederi de stanga, cu vederi liberale, e un amaglam de ideologii. La inceputul anilor '90, UDMR a decis sa se afilieze la o familie politica europeana si a ales popularii.

UDMR este la putere sau sustine puterea din 1996, cu scurte intreruperi. Si totusi, zona secuiasca este una dintre cele mai sarace din Romania. Cum de nu ati reusit ca in aceste perioade indelungate de guvernare sau de gravitare in jurul puterii sa aduceti mai multa bunastare in zona unde sunt masati etnicii maghiari?

Problemele sunt compelexe. Secuimea a fost o zona marginala din mai multe puncte de vedere. Si conditiile geografice, climatice, de calitate a solului au un rol din acest punct de vedere. Dar nu poti sa spui ca UDMR nu s-a straduit. Erau acolo printre cele mai proaste drumuri din tara, acum se circula civilizat, ca sa va dau un singur exemplu.

Dar alocarea resurselor trebuie sa mearga pe niste componente obiective. Nu ca in cazul d-lui Dragnea - daca e din Teleorman, atunci autostrada trebuie sa treaca prin Alexandria, ca altfel dl. Dragnea nu si-a dus misiunea la indeplinire. In secuime salariile medii sunt foarte scazute, poate cele mai scazute din Romania, dar nivelul de trai si conditiile de viata nu sunt cele mai proaste din Romania.

Nu e acesta un paradox?

Salariile sunt cele de la stat. In rest oamenii sunt intreprinzatori foarte buni, iar veniturile lor nu intra in calculul salariului mediu pe economie.

Cum se va pozitiona UDMR la votul pe Legea gratierii si amnisitiei?

Eu sunt foarte puternic angajat in masurile anticoruptie. O lege a gratierii si aministiei nu ar fi o nenorocire daca i-ar scoate din puscariile supraaglomerate doar pe cei condamnati pentru fapte marunte, nu pe recidivisti, nu pe cei care au comis fapte de violenta. Asta se poate discuta. Dar daca vorbim despre o lege de gratiere pentru personalitatile corupte, atunci ea nu este de dorit si sper ca UDMR sa nu sprijine un astfel de demers.

Vorbind de masurile anticoruptie, dl. Frunda, colegul dvs. de partid, spunea recent ca are loc o dictatura a justitiei asupra statului de drept si ca nu este normal ca Romania sa aiba atatia politicieni si judecatori in inchisoare. Cum va raportati la aceasta declaratie?

Si pe vremea cand eram amandoi senatori am avut discutii in contradictoriu cu dl. Frunda, pe care altfel il apreciez din multe puncte de vedere. Nu toti udemeristii gandesc la fel.

O alta problema este declaratia d-lui Tokes care, in Parlamentul European, a facut o paralela intre Tinutul Secuiesc si Crimeea.

A fost o declaratie de un minut in PE. Nu a fost un lucru fericit. Totusi nu a facut o paralela intre Crimeea si Tinutul Secuiesc, a spus ca nu trebuie sa facem pasi pentru a nu ajunge si secuii in situatia tatarilor deportati de Stalin din Crimeea. A fost o paralela istorica, dar in contextul actual nu cred ca ea a fost un lucru bun.

Jobbik, partidul extremist din Ungaria, agita din nou spiritele. Ceea ce a surprins a fost faptul ca dl. Korodi, ministru in guvernul Romaniei, a participat alaturi de liderul Jobbik la comemorarea secuilor ucisi in 1854, ocazie cu care a facut declaratii referitoare la autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc. Asemenea declaratii cu liderul Jobbik alaturi nu creeaza o problema, cel putin de imagine, pentru UDMR, asociat astfel cu extremismul maghiar?

UDMR s-a disociat repetat de Jobbik, poate nu suficient de raspicat, e drept. Nu exista nicio relatie institutionala intre UDMR si Jobbik, desi acesta este un partid parlamentar in Ungaria, un fel de Romania Mare a lor, mai eficienta, daca vreti. Liderul acestui partid extremist nu a venit la Tg. Mures in calitate oficiala, nu a luat cuvantul.

Faptul ca dl. Korodi a fost si el la Tg. Mures nu inseamna ca intre ei sa fi existat discutii. Pana la urma, UDMR are in programul ei de 20 de ani autonomia teritoriala pentru secuime si asta a spus si dl. Korodi. Simplul fapt ca era acolo si liderul Jobbik nu inseamna asociere.

Contextul este totusi complicat. Jobbik, autonomie, problema din Ucraina, declaratiile lui Laszlo Tokes.

Ucraina e o problema care ingrijoreaza politica mondiala. Este un context aparut recent, autonomia este un demers al UDMR de 20 de ani. Cele doua lucruri nu se intalnesc decat in infinit.

Urmeaza 15 martie, data privita, in general, cu ingrijoare. Va asteptati la tensiuni?

Doar daca sunt create. Faptul ca la Cluj Noua Dreapta a primit autorizatie sa faca o manifestatie in aceeasi zi si intr-o locatie apropiata comemorarii nu cred ca este fericit. Majoritatea romanilor si a maghiarilor ar trebui sa inteleaga sa isi respecte reciproc sentimentele nationale.

1 Decembrie trebuie respectata de toti cetatenii romani. De 15 martie, ziua de mandrie a maghiarilor, ei trebuie lasati sa isi marcheze aceasta mandrie. Atat si nimic mai mult. Nu avem nevoie de import de extremisti, de zurbagii veniti din afara, cum s-a intamplat in 10 martie la Tg. Mures.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Peter Eckstein Kovacs UDMR, #Jobbik Romania, #UDMR Guvern Ponta, #facultate in limba maghiara , #maghiari
Comentarii
Poza DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
rank 5
Având asemenea premier și parlament, la ce ne-ar mai trebui alte