Ponta raspunde Ungariei in scandalul drapelului secuiesc: Nu acceptam obraznicii (Video)

Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 13:17
10115 citiri
Ponta raspunde Ungariei in scandalul drapelului secuiesc: Nu acceptam obraznicii (Video)

Prim-ministrul Victor Ponta i-a raspuns secretarului de stat din Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria, Nemeth Zsolt, in contextul scandalului legat de arborarea drapelului secuiesc in aceasta tara, precizand ca nu accepta "obraznicii".

Premierul i-a cerut totodata ministrului de Externe Titus Corlatean sa raspunda omologului sau maghiar.

"Vreau sa va rog, domnule ministru de Externe, sa-mi dati un raspuns foarte clar ca nu acceptam niciun fel de... nu vreau sa folosesc un termen nediplomatic, dar nu acceptam niciun fel de lectii de la nimeni in privinta aplicarii legilor pentru minoritati.

Daca cineva vrea sa-si faca niste campanie electorala in Romania, vreau sa aveti o atitudine foarte ferma. Dar nu ne poate spune nimeni ce steaguri afisam pe aici. Rog autoritatile locale sa-si faca datoria conform legii. Nu vreau sa cad in capcana de a fi provocati, dar nici nu vreau sa luam lectii", a spus Victor Ponta.

Scadalul steagului secuiesc: Ambasadorul maghiar, convocat la MAE

In schimb, ambasadorul maghiar la Bucuresti, Oszkar Fuzes, a spus ca nu crede ca are rost interzicerea steagului secuiesc.

"Daca secuii din Romania nu se pot folosi de steagul secuiesc, este o agresiune simbolica si trebuie sa dam un raspuns. Trebuie sa facem ceva, trebuie sa dam raspuns si anumite consilii din Ungaria vor ridica steagul secuiesc. Noi intelegem si credem ca nu are rost sa interzicem steagul secuiesc", a declarat ambasadorul maghiar, pentru Digi 24.

Ulterior, Oszkar Fuzes a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe, pentru a explica declaratiile secretarului de stat maghiar, Nemeth Zsolt.

La randul sau, fostul consilier prezidential Peter Eckstein Kovacs considera ca nu se poate vorbi despre un scandal propriu-zis, dar si ca simbolurile secuiesti au vechime de secole si nu pot fi interzise.

"Nu stiu daca se poate vorbi de scandal, pentru ca e o notiune cam vaga. Pentru mine, e clar ca ungurii au o reglementare cu privire la folosirea simbolurilor si drapelurilor pe care ei sunt responsabili sa o aplice. Cred ca arborarea drapelului secuiesc nu poate sa fie facuta obligatorie, fiind vorba de un simbol regional, dar nici nu poate sa fie interzis. Cred ca solutia intr-un stat de drept, vorbesc de noi, este calea normala. Cum spiritele s-au aprins, eu sper ca in spirit legal se vor si stinge aceste spirite.

Ambele tari sunt membre ale UE, relatiile pana de curand cred ca au fost firesti si de colaborare. Fara doar si poate, aceste simboluri secuiesti sunt traditionale, au vechime de secole. Sa interzici unei comunitati sa-si afiseze simbolurile, da, este o atingere", a declarat Peter Eckstein Kovacs.

Kelemen Hunor, despre scandalul steagului secuiesc: Trebuie sa respectam simbolurile reciproc

Totodata, europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler este de parere de asemenea ca nu exista nicio problema in acest sens si ca Romania are multe alte probleme in prezent.

"Nu vad o problema, nu exista o problema. Pe orice primarie din Bavaria este arborat steagul Germaniei, steagul bavarez sau orice alt steag local. La fel si in Italia si Franta. Anul acesta este anul cetateniei in UE. Cred ca un maghiar din Romania, din Tinutul Secuiesc, este secui, este maghiar, este cetatean romanesc si este european.

Dam dovada de lipsa de toleranta si dam dovada chiar de micime. Romania are atat de multe probleme in acest moment. Ne umplem timpul si spatiul de dezbatere publica cu probleme care sunt non-probleme. Nu va putea niciun prefect sau ministru sa-i faca pe secui sa nu se simta secui", a spus Iuliu Winkler.

Nu in ultimul rand, primarul localitatii Ozun din Covasna, Raduly Istvan, crede ca s-a discutat prea mult pe marginea acestui subiect si ca nu trebuie sa fie nimeni deranjat de arborarea steagului secuiesc, pentru ca nu a fost arborat steagul Ungariei sau al altor tari.

"Eu consider ca s-a facut prea mult tam-tam pentru nimic, la nivel national, international. Trebuia lasat cum a fost si pana cum, si inainte de 1918, si dupa 1918, si acum cinci ani, si acum trei ani, si nu ajungeam aici.

Cu asta nu deranjam pe nimeni, pentru ca n-am arborat steagul Ungariei, n-am arborat steagul Americii. Cum este pus steagul Canadei, steagul SUA, nu deranjeaza pe nimeni", a declarat Raduly Istvan, la Digi 24.

Secretarul de stat din MAE al Ungariei, Nemeth Zsolt, a cerut marti arborarea steagului Tinutului Secuiesc in Ungaria, in replica la faptul ca maghiarii din Transilvania ar fi supusi unei agresiuni simbolice.

Afirmatiile acestuia au fost comentate si de secretarul de stat in MAE de la Bucuresti, Bogdan Aurescu, care le-a catalogat drept "inacceptabile".

"Declaratiile domnului Zsolt Nemeth sunt inacceptabile si contravin spiritului de buna-vecinatate si Parteneriatului Strategic pentru secolul XXI dintre Romania si Ungaria. Autoritatile romane nu accepta si nu vor accepta astfel de interferente regretabile care contravin cadrului constitutional si legal din Romania. Practic, indemnul oficialului ungar echivaleaza cu sustinerea explicita a autonomiei teritoriale pe criteriu etnic, care nu este permisa de Constitutia Romaniei si nu face parte din standardele europene acceptate in domeniul protectiei persoanelor care apartin minoritatilor nationale. Respingem, prin urmare, cu fermitate acest demers", a transmis Bogdan Aurescu, prin intermediul unui comunicat de presa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Victor Ponta scandal steag secuiesc, #Ponta arborare drapel secuiesc, #scandal arborare steag secuiesc , #maghiari