Razboiul de o zi cu Ungaria (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 07 Februarie 2013, ora 17:40
7039 citiri
Razboiul de o zi cu Ungaria (Opinii)

Victor Ponta s-a trezit in sedinta de guvern foarte deranjat ca in Ungaria, intr-un district din Budapesta, a fost arborat steagul Tinutului Secuiesc.

Si ca un secretar din Ministerul de Externe ungar a debitat prostii fara pereche despre maghiarii din Transilvania care ar fi supusi unei "agresiuni simbolice" careia maghiarii din Ungaria trebuie sa-i raspunda. Si de la reactia pe care Victor Ponta a avut-o fata de o suita de ineptii s-a nascut un conflict diplomatic in toata regula.

"Va rog, Ministerul de Externe, sa dati un raspuns foarte ferm si clar ca nu acceptam niciun fel de, nu vreau sa folosesc un termen nediplomatic, as fi spus obraznicii, dar nu acceptam lectii de la nimeni de cum se aplica legile. Nu vreau sa cadem in capcana de a fi provocati, dar nici sa para ca cineva ne da lectii de peste frontiera", a declarat Victor Ponta de la primele ore ale diminetii in sedinta de guvern.

Ce nu inteleg nicicum e ce lectii ii dadeau ungurii de peste granita si ce anume intelege premierul nostru prin "obrazniciile" vecinilor unguri? Faptul ca la Budapesta s-a arborat steagul Tinutului Secuiesc?

Lupta in steaguri dintre romani si unguri arata cat de neserioasa este intreaga problema, dar in acelasi timp spune multe si despre criza in care se zbat ambele state si lipsa de solutii pentru depasirea ei.

In primul rand, din cate stiu si imi imaginez, Tinutul Secuiesc nu exista oficial si nu este nici recunoscut de autoritatile romane. Deci nici vreun insemn declarat ca apartinand Tinutului Secuiesc nu are statut oficial. In concluzie, gestul de a agata de o cladire o panza fara nicio insemnatate oficiala, care reprezinta fix nimic, ci doar exprima spaimele imaginare ale vecinilor, nu are cum sa fie tradus niciodata drept "o lectie" si cu atat mai putin "o obraznicie".

Cel mult cineva care ar avea prea mult timp liber s-ar putea amuza pe seama glumelor de prost gust ale unor nationalisti extremisti care inca mai sufera de pe urma trecutului.

Asadar, nu au fost incalcate drepturile fundamentale ale unei persoane, ale unui grup sau comunitati etnice, nu a fost invadat teritoriul, nu a fost nimeni agresat. Doar s-a ridicat o carpa nerecunoscuta oficial.

Deci nu asta e provocarea pentru Ponta, ci mai degraba legea bugetului din Parlament, acordul cu FMI si politicile de austeritate pe care noua putere USL le continua in buna traditie a celorlalte guverne "criminale". Toate aceste lucruri delicate pe care scandalul cu steagul unguresc - secuiesc era previzibil sa le arunce in derizoriu.

De altfel, pana miercuri seara, cand ambasadorul Ungariei la Bucuresti facea turul televiziunilor de stiri, declarand tot felul de nazbatii, "razboiul" era gata. Daca un analist s-ar fi concentrat pe ritmul inflamarii tensiunilor, probabilistic ar fi putut da sanse destul de mari izbucnirii unui conflict in toata regula intre cele doua state in urmatoarele ore.

Incarcatura emotionala puternica a conflictului si bazinul larg al celor dominati inca de sentimente nationaliste sterg pentru moment orice grija a zilei de maine pe care o criza economica nerezolvata altfel ar accentua-o.

Mi-as dori ca la ora la care aceste randuri vor fi publicate scandalul steagurilor sa fi apus deja si alte subiecte sa tina prima pagina a ziarelor. Pentru ca nu aduce niciun castig nimanui, conflictul romano-ungar e doar un vestigiu al trecutului. El hraneste orgolii, alimenteaza frustrari, da glas durerilor trecutului si manipuleaza sensibilitati teritoriale, dar nu rezolva problema principala a majoritatii coplesitoare nici din Unguria si nici din Romania.

Viktor Orban si-a manifestat deschis inca din 2010 proiectul principal al mandatului sau - sa fie premierul intregii populatii maghiare din lume si sa refaca Ungaria Mare. "Obraznicia" a fost enuntata inca de atunci.

Unii - cum a fost Traian Basescu - nu au fost deranjati sa accepte ajutor la referendumul pentru demitere din partea lui Orban. Acum Ponta se foloseste si el de rebelul de la vest pentru a face invizibile problemele mai grave si mai dureroase decat orgoliul teritorialitatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#scandal steag secuiesc Ungaria, #conflict steag Ungaria Romania , #maghiari