Sariiiti! Ne fura Ardealul. Pacaleala de la UMF (Opinii)

Marti, 13 Martie 2012, ora 07:32
9986 citiri
Sariiiti! Ne fura Ardealul. Pacaleala de la UMF (Opinii)

Prima partea a titlului e ironica. Ultima, nu. Toata tevatura asta nationalista facuta cu infiintarea unei facultati cu linia de predare in limba maghiara la UMF Targu Mures e o pacaleala. Mare. Un joc politic.

De ce? Sa fie clar ceva - nu e vorba de predarea in limba maghiara la Targu Mures. Ea EXISTA. Si exista de mult-mult timp. Mai mult, nu e vorba nici de o "segregare etnica" prin infiintarea unei facultati in limba maghiara. Aloo? Exista facultati cu predare in limba maghiara. Uitati-va pe site-ul Universitatii Babes Bolyai din Cluj si vedeti ca sunt o multime.

Frunda, despre problema coalitiei si manipularile nationaliste

Atunci, ce e cu tot discursul asta a la anii '90? Acum-acum se spune ca fura Ardealul. De fapt, il auzeam pe senatorul PNL de Cluj, Horea Uioreanu, spunand gogomania suprema - "scopul e dezmembrarea Ardealului". Chiar sa scoti lucruri din astea pe gura? Totusi, pe ce lume traim?

"Unitati paramilitare au deja", spunea, halucinant, acelasi Uioreanu, referindu-se la maghiari. Mai suntem in anii '90? Mai merge cu ura asta, cu teama de maghiari? Cum sa nu? Merge. In campanie electorala, merge oricand.

Dar hai sa disecam putin problema. Chiar asa grava e? Chiar asa, cere UDMR un lucru scandalos?

Sa radem cu "segregarea"

Sigur, se poate spune ca UDMR si-a ales prost momentul. Se poate spune "pentru ce tara sunt pregatiti oamenii astia daca studiaza in maghiara", de parca daca studiezi numai in engleza, spre exemplu, e o problema daca-i pregateste pentru Marea Britanie si nu pentru Ungaria. Sau de parca, de ani si ani de zile, celelalte facultati in maghiara (de la UBB, despre care am vorbit) nu produc tot oameni pregatiti in limba maghiara.

Segregare pe criterii etnice? Haide, dom'ne!

Apoi, inca un argument. Ca de ce se amesteca statul, incalca autonomia universitara? Ei, da? Daca universitatea e autonoma, asta inseamna ca e independenta? Ca face orice vrea? Ei, uite asta e confuzia - unii nu stiu ce e independenta si ce e autonomia. Autonomia inseamna sa ai o anumita libertate, nu toata libertatea. Inseamna ca mai depinzi de unul de deasupra ta.

USL si UDMR

USL pune mare pret pe chestii nationaliste. Liderii ei stiu ca prinde. Si se bat cu pumnul in piept ca nu fac alianta cu UDMR. Nici gand. "Vom lua peste 50%", spun ei. Dar daca nu iau? Ei bine, pariem ca se vor alia din prima secunda din care vor avea nevoie sa faca o majoritate? Mai mult, chiar din seara in care se anunta ca USL nu ia 50% (daca se intampla asta), suna la UDMR ca sa le propuna o alianta. Poti fi sigur de asta.

Atunci, ce va fi cu nationalismul anti-maghiar? Va fi uitat, ca de obicei. E bun doar in campanie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#UDMR UMF Targu Mures, #UMDR invatamant maghiara , #maghiari