Scandalul steagului secuiesc, ilustrat in presa elvetiana cu Basescu in rol de Miss Harghita

Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 10:01
5565 citiri
Scandalul steagului secuiesc, ilustrat in presa elvetiana cu Basescu in rol de Miss Harghita
Foto: Arhiva

Scandalul diplomatic dintre Romania si Ungaria, pe tema arborarii steagului secuiesc, face inconjorul presei internationale.

Dupa ce publicatii americane, din Germania sau din Austria au scris despre scandal, elvetienii de la Neue Zurcher Zeitung (NZZ) prezinta o analiza intitulata "Secuii din Romania vor sa isi arate steagul", citata de Jurnalul National.

Articolul elvetienilor este ilustrat cu o imagine in care un barbat are un afis cu presedintele Traian Basescu, imbracat in rochie de Miss Harghita si Covasna.

"O controversa in jurul arborarii steagului secuilor, o minoritate maghiara din Romania, a otravit atmosfera dintre Bucuresti si Budapesta. Romania interzice Ungariei imixtiunea in problemele minoritatilor. Conflictul agraveaza relatia oficiala dintre cele doua tari. Secuii sunt o minoritate maghiara care traieste de secole in sud-estul Carpatilor din Transilvania, fara sa mai aiba contact geografic cu Ungaria.

Secuii sunt majoritari in judetele Covasna si Harghita, unde dispun de o constiinta etnica si culturala extrem de puternica", noteaza corespondentul NZZ, Rudolf Hermann.

NZZ apreciaza ca scanteia care a declansat conflictul a fost "refuzul autoritatilor romane de a gira prezenta steagului secuiesc la investirea in functie a noului prefect de Covasna".

Arborarea steagului secuiesc - Sunteti de acord? Sondaj Ziare.com

"Reactia a venit de la Budapesta, prin vocea secretarului de stat Nemeth Zsolt care a vorbit despre o agresiune oficiala asupra secuilor din Romania. Ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Fuzes, a plusat explicand ca Budapesta sprijina demersurile secuilor de a obtine autonomie. In consecinta, ministrul de Externe al Romaniei, Titus Corlatean, i-a transmis lui Fuzes sa isi masoare cuvintele, fiindca depaseste mandatul unui ambasador.

A venit replica ministrului de Externe al Ungariei, Martonyi Janos, care i-a luat apararea lui Fuzes si a sustinut ca acesta reprezinta pozitia oficiala a Guvernului de la Budapesta", prezinta elvetienii filmul evenimentelor.

Semnatarul materialului este de parere ca acest scandal poate fi pus pe seama faptului ca UDMR nu se mai afla la guvernare.

"Conflictul vine intr-un moment in care relatiile minoritatii maghiare cu autoritatea centrala sunt mai tensionate decat au fost vreodata. Pana la alegerile din decembrie 2012, UDMR s-a aflat la guvernare timp de 15 ani. S-ar fi aflat si acum in Guvern, daca aripa nationalista a USL nu s-ar fi opus cu vehementa.

Spre deosebire de situatia din Slovacia, prezenta UDMR in coalitia de guvernare a creat diferite culoare pentru depolitizarea problemelor minoritatilor din Romania. Elitei politice de la Bucuresti ii lipseste marinimia sa ofere mai multe competente generale diferitelor regiuni din tara. In cadrul unei regionalizari generale, problemele minoritatilor ar putea fi simplificate.

Fata de Transilvania, centralizarea Bucurestiului are si o dimensiune istorica. Transilvania a apartinut timp de mai multe secole Regatului Ungariei si, conform unor observatori, in anumite cercuri politice exista inca teama ca girarea autonomiei ar fi primul pas spre destramarea statului national", se mai arata in text.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#scandal steag secuiesc reactii, #presa straina steag secuiesc , #maghiari