Comisia Europeana, implicata in scandalul steagului secuiesc

Joi, 07 Februarie 2013, ora 12:48
5051 citiri
Comisia Europeana, implicata in scandalul steagului secuiesc
Foto: Arhiva

Europarlamentarul PSD Catalin Ivan a prezentat, joi, pozitia partidului sau vizavi de scandalul steagului secuiesc, mentionand ca va cere o pozitie oficiala Comisiei Europene pe marginea acestui subiect.

"Sunt declaratii populiste, folosesc aceste mesaje populiste ca sa se opreasca din picajul electoral. Trebuie insa sa luam cu o oarecare rezerva declaratiile secretarului de stat maghiar, pentru ca sunt iresponsabile si primitive din punct de vedere politic", a declarat purtatorul de cuvant al social-democratilor.

"In Parlament, avem sprijinul grupului socialistilor si democratilor si vom avea o pozitie foarte ferma pe aceasta situatie. Vom trimite la Comisia Europeana o solicitare pe aceasta tema, cerandu-i sa se pronunte in legatura cu acest subiect", a mai spus Ivan.

Si colega de partid a lui Ivan, social-democrata Gabriela Firea, a avut o pozitie publica legata de acest subiect.

"Steagurile nu aduc nici bunastare, nici locuri de munca, dar aduc in schimb tensiuni politice si diplomatice, pentru stingerea carora se irosesc resurse mult mai utile in alta parte.

Asa ceva nu ar fi nici macar adus in discutie in tari precum SUA, Germania, Franta etc. Cat despre drepturile minoritatii maghiare, pentru ca am vzut ca discutia a degenerat inclusiv in aceasta directie, sunt printre cele mai consistente din Europa, si in orice caz mai consistente decat cele de care se bucura, in Ungaria, minoritatea romaneasca", a afirmat senatorul PSD.

Ponta raspunde Ungariei in scandalul drapelului secuiesc: Nu acceptam obraznicii

Secretarul de stat in MAE ungar, Nemeth Zsolt, a declarat marti ca maghiarii din Transilvania sunt supusi unei agresiuni simbolice si, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie sa raspunda, arborand steagul Tinutului Secuiesc.

Ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Oszkar Fuzes, a afirmat miercuri ca asuma integral afirmatiile lui Nemeth Zsolt.

Prim-ministrul Victor Ponta i-a raspuns secretarului de stat din Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria, precizand ca nu accepta "obraznicii".

Premierul i-a cerut totodata ministrului de Externe Titus Corlatean sa raspunda omologului sau maghiar.

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a atras atentia ca afirmatiile ambasadorului ungar privind modificarea Constitutiei Romaniei reprezinta "o clara incalcare a regulilor diplomatice", iar, daca nu se va intoarce in limitele mandatului, partea romana va lua masuri pentru incetarea acestuia.

Presedintele Traian Basescu a evitat sa comenteze acest subiect, precizand ca "un politician nu raspunde unui ambasador" si ca va vorbi pe aceasta tema atunci cand presedintele ungar va avea o pozitie publica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#scandal maghiari Comisia Europeana, #scandal steag secuiesc CE, #pozitie PSD steag secuiesc , #maghiari