De la cititori: Trianon, frustrarea maghiarilor

Duminica, 12 Decembrie 2010, ora 16:00
7431 citiri
De la cititori: Trianon, frustrarea maghiarilor

Au trecut noua decenii de amara frustrare pentru maghiarime. Atunci, in iunie 1920, la Palatul Marele Trianon de la Versailles, Ungariei, in calitate de invins succesor al Imperiului Austro-Ungar, dupa prima conflagratie mondiala, i se stabileau frontierele de acum.

A existat un spatiu temporal exceptat (1938-1941), cand Ungaria s-a aliat cu statele revizioniste, Germania si Italia, reusind anexarea temporara a unor teritorii: Sudul Slovaciei, Ucraina subcarpatica, Nordul Transilvaniei, precum si suprafete aflate astazi in Serbia, Croatia, Slovenia. Din 1947, configuratia geopolitica este cea actuala.

Mentalul general al ungurilor ramane dominat, din punctul lor de vedere, de o perpetua drama. Aceasta rana constituie modalitatea directa a politicienilor de a-si justifica utilitatea pe esichierul lor profesional. Dovada cea mai recenta s-a consumat pe 1 decembrie a.c., cand Laszlo Tokes a afirmat, la o ceremonie gazduita de Budapesta, ca: "urmarile tratatului de la Trianon se fac inca simtite si trebuie remediate".

Pastorul-pretext din Romania lui decembrie '89 este unul dintre liderii nucleului dur din Harghita si Covasna. Un alt aprig adversar al prevederilor pactului de la Versailles se numeste Gyorgy Frunda. Acest demnitar roman a aruncat o carte lipsita de tact, in urma cu cativa ani, pe masa Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei. Ca sef al delegatiei romane, s-a gandit ca va reusi sensibilizarea forului continental intr-un mod favorabil, incat Romania sa fie silita a-si mutila Constitutia in dreptul capitolului cu "stat national".

Omul cu pricina, platit din impozitul romanilor, a evitat orice urma de diplomatie, sustinand teoria autonomiei teritoriale in Transilvania si faptul ca el nu reprezinta Romania. Frunda n-ar fi trebuit sa uite ca a ajuns in topul 300 al bogatasilor tarii pe care o respinge brutal, avand drept singura trambulina, politica.

Subsemnatarii

Ca un corolar al acestor diatribe este atitudinea sefului sau udemerist, Marko Bela, care l-a felicitat pentru discurs. Intregul precede partea. Cum clasa politica romaneasca a ripostat prompt, liderul formatiunii aflate mereu la festinul puterii a replicat, acuzandu-i pe romani de "retorica nationalista". Acesta e pretul, asumat constient, achitat de majoritari prin concesii repetate.

Mai exista in Ardeal un anume Gherman, ce-si exhiba intr-o carte repulsia fata de tara-i natala printr-un titlu fara echivoc: "M-am saturat de Romania". Nu se precizeaza daca editia era bilingva.

Trianonul, perceput de maghiarime ca o catastrofa, ramane actul consfintitor al sfarsitului regatului sfantului rege Stefan, regat care de facto disparuse in secolul al XVI-lea, prin infrangerea de la Mohacs.

Citeste si:
Ce au înțeles politicienii despre educația sexuală în școli: „Nu avem nevoie de masturbarea copiilor”; „Sex, sex, sex. Na, sunteți mulțumiți?”; „Colega are gura plină”
Ce au înțeles politicienii despre educația sexuală în școli: „Nu avem nevoie de masturbarea copiilor”; „Sex, sex, sex. Na, sunteți mulțumiți?”; „Colega are gura plină”
Camera Deputaților a votat marțea trecută, 21 iunie, un proiect de lege prin care se introduce educația sexuală în școli, de la clasa a 8-a, cu acordul scris al părinților. În timpul...
SUA alocă 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare mici în România
SUA alocă 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare mici în România
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis că salută anunţul liderului de la Casa Albă Joe Biden privind cooperarea energetică dintre România şi SUA, cu 14 milioane de dolari pentru o nouă...