Deputat Jobbik: Suntem o unealta cu care Basescu si Ponta ii fac pe romani sa se teama Interviu

Autor: Ana Ilie
Vineri, 14 Martie 2014, ora 15:38
3317 citiri
Deputat Jobbik: Suntem o unealta cu care Basescu si Ponta ii fac pe romani sa se teama Interviu

Deputatul Jobbik Istvan Szavay sustine ca formatiunea pe care o reprezinta este prost inteleasa in Romania si nu are accentele extremiste de care este acuzata pe nedrept. In opinia sa, presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta se folosesc de Jobbik pentru a-i face pe romani sa se teama.

Szavay a aratat, intr-un interviu acordat Ziare.com, care este oferta electorala a Jobbik pentru maghiarii din Romania si de ce autonomia Tinutului Secuiesc ar aduce numai beneficii tarii noastre.

"Autonomia este necesara pentru ca secuii sa se simta cetateni egali in Romania, egali cu romanii", a aratat Szavay.

Jobbik are filiale in Romania?

In primul rand, vreau sa spun ca Jobbik nu este un partid romanesc. Nu este al 3-lea, al 4-lea partid ungar in Romania. Jobbik are membri in Romania, are opt grupuri in Romania, din care patru in Tinutul Secuiesc si patru in Transilvania, in Cluj, Salaj, Bihor si Satu Mare. Cele opt grupuri nu constituie un partid politic oficial in Romania.

Cum sunt organizate aceste grupuri?

Din membri ai Jobbik.

Si sunt numai cetateni ungari?

Nu este o cerinta sa ai cetatenie ungara. Maghiarii din Romania pot fi membri Jobbik chiar si fara a avea cetatenia ungara.

Liderul Jobbik, catre Basescu si Ponta: Ori sunteti dezinformati, ori faceti un joc antimaghiar

Va aflati in Romania pentru a va prezenta programul electoral. Ce contine acesta?

Suntem aici pentru a ne prezenta programul Jobbik pentru ungurii care sunt potentiali votanti in alegerile parlamentare din Ungaria, si este un lucru foarte natural, am venit aici sa ne intalnim cu maghiarii din Transilvania care pot vota.

Ar fi foarte natural, foarte firesc ca si celelalte partide politice ungare sa vina aici sa-si prezinte programul electoral. Insa celelalte doua partide politice importante, Fidesz (conservator -n.red.) si MSZP (socialist - n.red.), nu au program, de aceea numai noi suntem aici, avem un program scris, pe care il putem prezenta ungurilor din Transilvania.

Si ce le promiteti in acest program?

Primul lucru este ca ii reprezentam pe toti ungurii, fara granite, acesta este principiul nostru de baza. Avem un program detaliat pentru toate problemele pe care le au ungurii de aici, din care se desprind trei cele mai importante principii.

Primul este ca, in relatia ungaro-romana, cel mai important pentru noi este interesul ungurilor care traiesc in Romania, care in prezent nu este adevarat.

Ce inseamna ca nu este adevarat?

Pentru guvernul ungar condus de Fidesz, in relatiile diplomatice ungaro-romane, cel mai important nu este interesul ungurilor din Transilvania, ci interesele UE si Bruxeleles-ului; nu este bine, noi credem ca cel mai important aspect al relatiilor diplomatice trebuie sa fie interesul ungurilor care traiesc in Romania.

Al doilea principiu: noi credem ca Ungaria sustine ungurii din Transilvania si din alte regiuni, Slovacia, Ucraina si Serbia, cu foarte putini bani. Vom mari, pana in 2018, daca vom conduce Ungaria intre 2014 si 2018, de cinci ori aceasta sustinere financiara.

Al treilea, sa incurajam companiile ungare sa aduca aici capital si sa creeze slujbe aici, pentru a ajuta ungurii de aici sa-si gaseasca slujbe.

Aceste slujbe sunt limitate ungurilor?

Este important sa scrieti ca e un punct important in programul nostru ca nu suntem impotriva nimanui, nu suntem impotriva romanilor, slovacilor. Noi suntem pentru unguri. Nu exista element in programul nostru impotriva cuiva, pe baza etniei, religiei. Nu suntem impotriva nimanui.

Noi spunem ca este important ca firmele ungare prezente in Transilvania, in Ungaria sa creeze slujbe in care una dintre cereri sa fie cunoasterea limbii ungare. Spre exemplu, Banca OTP sau MOL ar trebui sa creeze slujbe in Romania si sa ceara vorbirea limbii ungare, in acele locuri unde traiesc ungurii. Nu este o discriminare. Daca cineva din Olanda vine in Romania pentru a pune bazele unei companii, poate sa ceara angajarea numai a acelor persoane care vorbesc olandeza.

Nu spunem ca romanii nu pot fi angajati, spunem ca angajatii ar trebui sa vorbeasca si ungara.

Cum comentati acuzatiile de extremism aduse Jobbik?

Nimeni nu a spus niciodata de ce suntem extremisti, nimeni nu sustine aceasta idee. Nimenui nu poate spune de ce Vona Gabor este extremist, nimeni nu a citat nicio fraza spusa de el care sa dovedeasca asta. Este inacceptabil pentru noi ca, daca Jobbik este reprezentat in presa romana, este prezentat cu fotografii si inregistrari video preluate in urma cu zece ani de la Garda Maghiara.

Este inacceptabil, sigur ca exista o relatie intre Garda si Jobbik, dar Jobbik nu este Garda Maghiara.

Jobbik nu trebuie prezentat in presa romana ca Garda Maghiara, cele doua organizatii nu sunt una si aceeasi. Pe site-ul nostru nu veti gasi nicio urma de extremism, ci numai elemente pentru ungurii din Transilvania si care traiesc in afara granitelor Ungariei.

Punctul nostru de vedere este ca interesul politicii romanesti, reprezentata de domnii Basescu si Ponta, este sa faca romanii sa se teama de cineva si Jobbik este o unealta pentru a-i face pe romani sa se teama. Au gasit Jobbik, in acest interes al lor, pentru ca noi reprezentam in cel mai inalt grad interesele ungurilor care traiesc in Transilvania.

Inca un lucru cu privire la Targu Mures. Jobbik nu a facut nimic rau la Targu Mures, noi am fost acolo, am luat parte la eveniment, am aratat solidaritate cu cei de-acolo, noi sustinem autonomia, lucruri pe care Jobbik le-a formulat din 2003, sustinem coerent autonomia ungurilor. Este firesc pentru noi sa ne aflam acolo. Intrebarea nu este de ce Vona Gabor a fost acolo si Jobbik a fost acolo, ci cel mai important este de ce Orban Viktor, premier al Ungariei, si Fidesz, partidul de guvernamant, nu au fost acolo.

In fine, noi credem ca autonomia nu incalca Constitutia Romaniei.

Vona Gabor a spus ca statul roman va deveni mai puternic daca accepta autonomia Tinutului Secuiesc. In ce fel va deveni Romania mai puternica?

Credem ca este in interesul Romaniei ca secuii sa se simta acasa in Romania, daca au autonomie se vor simti ca Romania este casa lor. Ca nu sunt discriminati, ca autonomia le e aprobata, vor simti ca acest pamant este casa lor. Autonomia este o forma acceptata in toate partile Uniunii Europene, nu este o noutate, este o practica acceptata in UE.

Autonomia este necesara pentru ca secuii sa se simta cetateni egali in Romania, egali cu romanii.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Istvan Szavay Jobbik unguri Transilvania, #Jobbik unguri Transilvania , #maghiari
Comentarii
Poza UniuneaSatanistoLeninista
UniuneaSatanistoLeninista
rank 1
Sunteți o sculă cam cât premierul nostru. În Banat vi se zice „fuce