Deputatii au adoptat infiintarea unui liceu cu predare exclusiv in maghiara. Legea merge la Iohannis

Joi, 21 Decembrie 2017, ora 13:07
3395 citiri
Deputatii au adoptat infiintarea unui liceu cu predare exclusiv in maghiara. Legea merge la Iohannis

Camera Deputatilor a adoptat joi, in calitate de for decizional, cu 172 de voturi "pentru", 62 de voturi "impotriva" si 8 abtineri proiectul UDMR de infiintare a unui liceu teologic la Targu Mures cu predare exclusiv in limba maghiara.

Noua unitate de invatamant va functiona intr-un corp al Colegiului National "Unirea".

Citeste si Infiintarea unui liceu cu predare exclusiv in maghiara a provocat scandal in Comisia de Educatie: Nu ne vindeti tara!

Proiectul fusese aprobat, miercuri, cu 18 voturi "pentru" si o abtinere in Comisia de Invatamant a Camerei, iar PMP si PNL au parasit sala. Initiativa a fost sustinuta inclusiv de deputatii USR, care au explicat ca, dincolo de "trocul politic", se afla dreptul copiilor la educatie.

Potrivit unui amendament adus de Lavinia Cosma, deputat USR, Liceul Teologic Romano-Catolic II "Rakoczi Ferenc" din Targu-Mures va functiona in corpul B al Colegiului National "Unirea", acolo unde a functionat pana in 1948 liceul teologic.

"Pe noi ne intereseaza ca acesti copii sa aiba sistem de educatie bun. Din pacate, de-a lungul vremii, s-a transformat intr-o lupta politica. Personal, ma deranjeaza ca faceti lucrurile astea pe repede-nainte, insa sustinem dreptul la educatie al acestor copii", a sustinut Lavinia Cosma.

Deputatul PMP Robert Turcescu a ales sa nu participe la dezbaterea pe proiect, lasandu-l in locul sau pe Marius Pascan, deputat de Targu Mures, si a acuzat UDMR ca face "troc politic".

El a spus ca nu exista nicio urgenta pentru care liceul sa fie infiintat in graba, prin procedura legislativa.

"Acest proiect nu avea ce sa caute pe ordinea de zi. Faceti un troc politic, un joc periculos, iar Romania nu poate functiona dupa un troc politic. (...) Pe de alta parte, va atrag atentia asupra tensiunilor produse de proiect. Mare atentie, este mai mult decat un semnal de alarma. Suntem in mijlocul anului scolar, nu exista nicio urgenta. Sunt proiecte care asteapta din 2011. Le intelegem dorinta celor de la UDMR si probabil este nevoie de un astfel de liceu, dar nu in aceste conditii. (...) Ceea ce faceti astazi aici este extrem de periculos", a sustinut Robert Turcescu.

La randul sau, Marius Pascan a acuzat grupul UDMR de discriminare pentru elevii romani, spunand ca nu fac altceva decat sa transforme Targu-Mures intr-un "poligon de tragere". El a comparat situatia din prezent cu un alt caz, cand elevii romani au fost scosi cu forta din liceu.

"Acum e la fel. S-a incercat si scoaterea claselor romanesti de catre etnii. Puneti-va in situatia parintilor. Le varati pe gat parintilor, la o presiune si un troc politic inadmisibil, aceasta vanzare care reprezinta o tradare a intereselor nationale", a spus deputatul.

El a sustinut ca proiectul nu se justifica, in conditiile in care nu sunt nici macar suficienti elevi maghiari care sa ocupe toate clasele alocate in prezent, precizand, de asemenea, ca initiativa se bazeaza pe informatii eronate si ca exista foarte multe derogari de la Legea Educatiei.

"Nu se justifica. Potrivit informatiilor de la Inspectoratul Scolar, din 53 de clase de la inceputul anului, au fost ocupate doar 49.

Nu au fost suficienti elevi care sa le ocupe. Numeroase clase de limba maghiara au sub 15 elevi. In plus, sunt multiple derogari de la Legea Educatiei. Este o cauza penala, oameni buni.

Chiar vreti sa invingeti si Justitia? Nu transformati Targu-Mures in poligon de tragere. Ia veniti sa vorbiti cu parintii copiilor romani, sa vedeti ce parere au despre faptul ca le sunt scosi din scoala elevii! Nu ne tradati, nu ne vindeti tara", a spus deputatul PMP.

Initiatorii proiectului, deputatii UDMR, sustin, insa, ca infiintarea liceului teologic cu predare in limba maghiara indeplineste o "nevoie esentiala".

Senatul a adoptat la inceputul lunii un proiect de lege privind modificarea Legii Educatiei, cu un amendament al UDMR care prevede ca unitatile de invatamant cu predare in limba minoritatilor nationale sa poata fi infiintate si de Parlament si de autoritatile locale si judetene.

Camera Deputatilor este for decizional in acest caz, iar actul normativ urmeaza sa fie trimis presedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Citeste si:
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
Copreședintele AUR, George Simion, a anunțat că se va întâlni marți, 25 ianuarie, cu greviștii de la STB. Acesta susține că, în calitate de deputat de București, are ”datoria” să...
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni seară, 24 ianuarie, că speră ca greva angajaților STB să se oprească în urma negocierilor între Consiliul de Administraţie al companiei...