Fidesz: Obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc este inevitabila

Sambata, 11 August 2012, ora 18:45
4184 citiri
Fidesz: Obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc este inevitabila
Foto: Arhiva

Parlamentarul Fidesz Koszegi Zoltan si Balczo Zoltan (Jobbik), vicepresedintele Parlamentului ungar, au ajuns sambata, in Harghita, la concluzia ca obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc este inevitabila, iar exemplul cel mai bun de urmat este Tirolul de Sud.

Cei doi au participat la o dezbatere la Tabara Tineretului Maghiar Ardelean (EMI), la Borzont, judetul Harghita, cu tema "Politica nationala maghiara intre cele doua alegeri".

Parlamentarii ungari, reprezentantul guvernului, Koszegi Zoltan, si cel al formatiunii extremiste din opozitie - Jobbik, Balczo Zoltan, au ajuns la consens in ceea ce priveste corectitudinea pasilor facuti de Guvernul Orban in directia realizarii unificarii natiunii maghiare, in primul rand prin modificarea Constitutiei, prin acordarea cetateniei ungare etnicilor maghiari care traiesc in afara granitelor tarii si, nu in ultimul rand, prin adoptarea legii invatamantului.

In acest sens, reprezentantul Fidesz a declarat ca, in ciuda faptului ca guvernul a fost numit radical sau fascist chiar de catre socialistii maghiari, si-au asumat sa introduca in programa scolara predarea operelor lui Vass Albert sau a lui Nyro Jozsef, ba mai mult, au prevazut ca elevii maghiari trebuie sa faca macar o data in timpul scolii excursii in teritoriile locuite de maghiari in afara granitelor tarii. Scopul este de a cunoaste aceste locuri si de a constientiza ca in afara granitelor Ungariei, la chiar 400 de kilometri, traiesc comunitati maghiare.

Koszegi Zoltan a mentionat ca Trianonul nu a fost uitat, drept dovada, ca un mesaj spre Europa, ziua de 4 iunie - cand a fost semnat Tratatul de la Trianon, in 1920 - a fost declarata Ziua Solidaritatii Nationale, la initiativa Parlamentului de la Budapesta.

Obligatia de a realiza autonomia este a noastra

Reprezentantul Jobbik, Balczo Zoltan, i-a reprosat colegului sau de la Fidesz ca realizarile guvernului au lipsuri uriase. "Noi am asteptat din partea Guvernului maghiar sa aiba o pozitie hotarata in ceea ce priveste legea limbilor in Slovacia sau sa reactioneze la pierderea cetateniei slovace a acelor etnici care au avut curajul de a-si asuma identitatea maghiara si de a depune juramantul de cetatenie maghiara", a spus Balczo Zoltan.

Cei doi au recunoscut ca nu au puterea de a schimba legile slovace, insa au cazut de acord ca pot apela la forurile europene in vederea abrogarii acestora. "Impreuna trebuie sa facem tot posibilul ca aceasa lege sa fie abrogata in Slovacia", a spus Koszegi Zoltan.

Politicianul Fidesz a mentionat ca, in vederea sprijinirii autonomiei a fost infiintata comisia autonomiei, Parlamentul si-a stabilit un scop: realizarea autonomiei Tinutului Secuiesc, insa pentru realizarea acestui obiectiv au nevoie de sprijinul Europei.

"Daca in patru-cinci ani nu vom reusi sa obtinem autonomia Tinutului Secuiesc inseamna ca nu suntem capabili. Exemplul cel mai bun este autonomia Tirolului de Sud si acest lucru trebuie sa aducem in fata Europei", a spus Koszegi Zoltan. El a mentionat ca obtinerea autonomiei nu presupune niciun fel de risc sau agresiune, doar ca pentru aceasta este nevoie de o Ungarie puternica. Intre secui, cel mai important este obtinerea Tinutului Secuiesc, a mai sustinut acesta.

"Noi trebuie sa traim aici si alaturi de noi pot trai si altii daca vor, insa sa nu fie impotriva noastra" a spus Koszegi.

"Obligatia de a realiza autonomia este a noastra. Slava e a lui Dumnezeu, dar rezultatele vor fi tot ale noastre. Doresc o tara comuna, frumoasa, in Bazinul Carpatic", a spus Koszegi.

Balczo Zoltan a mentionat ca obtinerea autonomiei se refera la Tinutul Secuiesc. "Noi, politicienii maghiari, nu vom renunta niciodata la unitatea poporului maghiar. Poporul las nu are tara. Noi dorim o Ungarie mai buna, in care oamenii se manifesta altfel unii fata de altii, au empatie si nu se gandesc doar la interesele proprii", a spus Balczo.

El a afirmat ca autonomia a fost promisa secuilor in 1918 la Alba Iulia si ca Romania nu ar trebui sa faca altceva decat sa-si respecte promisiunea. La o intrebare din randul ascultatorilor, el a spus ca revizuirea Trianonului nu va putea fi realizata niciodata, in timp ce colegul sau de la Fides, Koszegi Zoltan, a declarat ca revizuirea Trianonului este inevitabila.

"Revizuirea Trianonului este inevitabila, este insa cu totul alt subiect sau alta intrebare care va fi rezultatul acesteia. Revizuirea, ca notiune, va trebui sa fie pronuntata in cel mult opt ani, insa pentru aceasta avem nevoie de o Ungarie puternica pe plan economic. Va trebui sa facem totul pentru a obtine in acest sens sprijinul Americii", a spus Koszegi Zoltan.

Cea de-a VIII-a editie a Taberei Tineretului Maghiar Ardelean (EMI) se va desfasura pana duminica, la Borzont, judetul Harghita. Sambata, presedintele Jobbik, Vona Gabor, si deputatul Szavay Istvan vor tine o prelegere despre politica Jobbik intre cele doua alegeri in Ungaria.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#autonomie Tinut Secuiesc Koszegi Zoltan, #FIDESZ autonomie Tinut Secuiesc , #maghiari