Fidesz: Obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc este inevitabila

Sambata, 11 August 2012, ora 18:45

   

Fidesz: Obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc este inevitabila
Parlamentarul Fidesz Koszegi Zoltan si Balczo Zoltan (Jobbik), vicepresedintele Parlamentului ungar, au ajuns sambata, in Harghita, la concluzia ca obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc este inevitabila, iar exemplul cel mai bun de urmat este Tirolul de Sud.

Cei doi au participat la o dezbatere la Tabara Tineretului Maghiar Ardelean (EMI), la Borzont, judetul Harghita, cu tema "Politica nationala maghiara intre cele doua alegeri".

Parlamentarii ungari, reprezentantul guvernului, Koszegi Zoltan, si cel al formatiunii extremiste din opozitie - Jobbik, Balczo Zoltan, au ajuns la consens in ceea ce priveste corectitudinea pasilor facuti de Guvernul Orban in directia realizarii unificarii natiunii maghiare, in primul rand prin modificarea Constitutiei, prin acordarea cetateniei ungare etnicilor maghiari care traiesc in afara granitelor tarii si, nu in ultimul rand, prin adoptarea legii invatamantului.

In acest sens, reprezentantul Fidesz a declarat ca, in ciuda faptului ca guvernul a fost numit radical sau fascist chiar de catre socialistii maghiari, si-au asumat sa introduca in programa scolara predarea operelor lui Vass Albert sau a lui Nyro Jozsef, ba mai mult, au prevazut ca elevii maghiari trebuie sa faca macar o data in timpul scolii excursii in teritoriile locuite de maghiari in afara granitelor tarii. Scopul este de a cunoaste aceste locuri si de a constientiza ca in afara granitelor Ungariei, la chiar 400 de kilometri, traiesc comunitati maghiare.

Koszegi Zoltan a mentionat ca Trianonul nu a fost uitat, drept dovada, ca un mesaj spre Europa, ziua de 4 iunie - cand a fost semnat Tratatul de la Trianon, in 1920 - a fost declarata Ziua Solidaritatii Nationale, la initiativa Parlamentului de la Budapesta.

Obligatia de a realiza autonomia este a noastra

Reprezentantul Jobbik, Balczo Zoltan, i-a reprosat colegului sau de la Fidesz ca realizarile guvernului au lipsuri uriase. "Noi am asteptat din partea Guvernului maghiar sa aiba o pozitie hotarata in ceea ce priveste legea limbilor in Slovacia sau sa reactioneze la pierderea cetateniei slovace a acelor etnici care au avut curajul de a-si asuma identitatea maghiara si de a depune juramantul de cetatenie maghiara", a spus Balczo Zoltan.

Cei doi au recunoscut ca nu au puterea de a schimba legile slovace, insa au cazut de acord ca pot apela la forurile europene in vederea abrogarii acestora. "Impreuna trebuie sa facem tot posibilul ca aceasa lege sa fie abrogata in Slovacia", a spus Koszegi Zoltan.

Politicianul Fidesz a mentionat ca, in vederea sprijinirii autonomiei a fost infiintata comisia autonomiei, Parlamentul si-a stabilit un scop: realizarea autonomiei Tinutului Secuiesc, insa pentru realizarea acestui obiectiv au nevoie de sprijinul Europei.

"Daca in patru-cinci ani nu vom reusi sa obtinem autonomia Tinutului Secuiesc inseamna ca nu suntem capabili. Exemplul cel mai bun este autonomia Tirolului de Sud si acest lucru trebuie sa aducem in fata Europei", a spus Koszegi Zoltan. El a mentionat ca obtinerea autonomiei nu presupune niciun fel de risc sau agresiune, doar ca pentru aceasta este nevoie de o Ungarie puternica. Intre secui, cel mai important este obtinerea Tinutului Secuiesc, a mai sustinut acesta.

"Noi trebuie sa traim aici si alaturi de noi pot trai si altii daca vor, insa sa nu fie impotriva noastra" a spus Koszegi.

"Obligatia de a realiza autonomia este a noastra. Slava e a lui Dumnezeu, dar rezultatele vor fi tot ale noastre. Doresc o tara comuna, frumoasa, in Bazinul Carpatic", a spus Koszegi.

Balczo Zoltan a mentionat ca obtinerea autonomiei se refera la Tinutul Secuiesc. "Noi, politicienii maghiari, nu vom renunta niciodata la unitatea poporului maghiar. Poporul las nu are tara. Noi dorim o Ungarie mai buna, in care oamenii se manifesta altfel unii fata de altii, au empatie si nu se gandesc doar la interesele proprii", a spus Balczo.

El a afirmat ca autonomia a fost promisa secuilor in 1918 la Alba Iulia si ca Romania nu ar trebui sa faca altceva decat sa-si respecte promisiunea. La o intrebare din randul ascultatorilor, el a spus ca revizuirea Trianonului nu va putea fi realizata niciodata, in timp ce colegul sau de la Fides, Koszegi Zoltan, a declarat ca revizuirea Trianonului este inevitabila.

"Revizuirea Trianonului este inevitabila, este insa cu totul alt subiect sau alta intrebare care va fi rezultatul acesteia. Revizuirea, ca notiune, va trebui sa fie pronuntata in cel mult opt ani, insa pentru aceasta avem nevoie de o Ungarie puternica pe plan economic. Va trebui sa facem totul pentru a obtine in acest sens sprijinul Americii", a spus Koszegi Zoltan.

Cea de-a VIII-a editie a Taberei Tineretului Maghiar Ardelean (EMI) se va desfasura pana duminica, la Borzont, judetul Harghita. Sambata, presedintele Jobbik, Vona Gabor, si deputatul Szavay Istvan vor tine o prelegere despre politica Jobbik intre cele doua alegeri in Ungaria.
Sursa: rNews

Articol citit de3949 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
karma
rank 5
Dragam
Nu am mare lucru de spus. http://susopinca.net/

Romanii au mai pus odata opinca pe Parlamentul din Budapesta. Ce vreti sa mai punem?

Focul frige iar tienrii morti vor ramane morti fie ei si in haina militara.
ETC
rank 1
Sa radem de ungurenii lui Basescu :)))
Ne aflam in plin absurd:)))

O entitate etnica inexistenta cere sa i se acorde cele mai largi drepturi civile. Absurdul este si mai …adanc: cu toate acestea cei care pretind sa se recunoasca existenta unui tinut secuiesc sunt tocmai cei care neaga existenta secuilor, adica liderii de la Buda-pesta!

Primul lucru care trebuie lamurit este numarul secuilor din Romania si din teritoriul revendicat pentru a fi declarat “tinut secuiesc".

La ultimul recensamint au fost inregistrati putin peste 5.000 (cinci mii) de secui. Aceasta cifra practic pune punct discutiei.

Sunt prea putini secuii din Romania ca sa li se acorde un statut atat de deosebit. Dat fiind scandalul provocat si care urmeaza sa ia chiar amploare la Uniunea Europeana, cred ca am putea inchide ochii si – treaca de la noi!, sa le atribuim un “tinut" de o intindere proportionala cu numarul secuilor.

Sa calculeze vreun expert de la Budapesta ce intindere ar urma sa aiba tinutul celor cinci mii de secui….

Mai mult, acesti 5000 (cinci mii) de secui nici nu sunt recunoscuti ca ar exista. In nomenclatorul minoritatilor din Romania, secuii nu sunt inregistrati. Drept care ei nici nu au reprezentant in Parlament, alaturi de celelalte minoritati, dintre care nici macar una nu revendica un teritoriu propriu.

Ba chiar daca stai de vorba cu reprezentantii celei mai numeroase minoritati nationale din Rominia, cu liderii maghiarimii, usor de identificat, primesti informatia naucitoare ca secuii sunt maghiari, ca, deci, secuii nu exista.

Asadar, ne aflam in plin absurd: o entitate etnica inexistenta cere sa i se acorde cele mai largi drepturi civile. Absurdul este si mai …adanc: cu toate acestea cei care pretind sa se recunoasca existenta unui tinut secuiesc sunt tocmai cei care neaga existenta secuilor, adica liderii Budapesta!!Secuii sunt vechii daci.

Numarul siturilor dacice din ‘tinuturile secuiesti’ vorbeste cat se poate de pertinent in sprijinul romanilor. Chiar si dupa 2000 AD, strcatorii extremisti maghiari au distrus sistematic dovezile arheologice traco-dacice din tinuturile secuiesti.
adsal
rank 5
Autonomia "Tinutului Secuiesc" o sa va dea peste bot
Vor primi secuii atata autonomie cat au si Oltenii din Romania. Restul este apa de ploaie.
Apollo13
rank 3
De ce nu esti de acord?
Doar v-au ascultat orbeste si nu au iesit la vot! Suporta-le acum obraznicia "Basescule" si pune ghilimele daca cumva nu eti Basescu cind citezi din el!
Comentariu inadecvat
niculaeda
rank 5
@Apollo13
- mey , patriotule , curajos doar la invective , de ce nu te-ai dus tu azi la Borzont , sa le aplici o corectie ? ca veai toata sustinerea mea !
ETC
rank 1
România se află în al 22-lea an de război!
Initial, am crezut că este vorba de clasicul război romano-roman, dar există semne că sintem si tinta agresiunii unor entităti externe, de stat sau private, primul fiind doar stimulat de acesta din urmă! (…)

Această stare este generată de romani si permanenta lor luptă pentru putere, sau interese externe creează psihoza agresivitătii si conflictului permanent?

Referitor la agresiunea externă, chiar dacă pare greu de crezut, dar manualul nu minte!, există citeva elemente care indică faptul că Romania este, in ultimii ani, "tintă" prin:

- distrugerea imaginii in cadrul UE prin: accentuarea fenomenului coruptiei, incapacitatea clasei politice de a adopta măsuri eficiente;
- crearea unor situatii conflictuale la frontiere: vezi Republica Moldova, Ucraina si Rusia;
- actiunile incoerente in plan economic ale liderilor politici;
- indatorarea excesivă a tării;

Cum se realizează aceste lucruri? Potrivit http://militar.infomondo.ro/, in primul rind, prin manipularea si constringerea celor mai activi vectori ai vietii economico-sociale: clasa politică si mass media.

Clasa politică este, evident, dominată si manipulată prin exploatarea propriilor racile. Acest lucru a fost oarecum facilitat de neputinta societătii civile de a elimina, anterior alegerilor, sau prin alegeri, persoanele cu vulnerabilităti evidente. Fie din cauza amatorismului, fie datorită fraudelor electorale.
Daminel
rank 1
dragilor...
...asa cum stiu unii sa tipe sa se dea tara Israel , arabetzilor... ziceti la fel si acum: sa se dea si ungurilor ceva din tara asta... nu e corect?... pai eu shtiu ca nu e. Am spus acum ceva timp...ca daca acest popor nu inceteaza cu blestemele la adresa Lui Israel, DUMNEZEU va permite vrajmashilor noshtri sa porneasca lupta pentru ardeal. Asta vreti?... EU NU VREAU. Dar voi?

voi strange pe toate neamurile si le voi cobori in valea lui Iosafat. Acolo, Ma voi judeca cu ele pentru poporul Meu, pentru Israel, mostenirea Mea, pe care l-au risipit printre neamuri, impartind intre ele tara Mea. (Ioel 3:2)

Vine clipa cand romanii vor intelege ce inseamna ca nishte straini care au fost tolerati cu bunatate, sa ajunga sa se ridice sa ceara pamant din tara binefacatorilor lor.

..ps. stiu ca maghiarimea va da nota 1, ei sunt mai pe faza decat romanii.
niculaeda
rank 5
@Apollo13 19.01
- au iesit pentru ei , ca nici lor nu le place sub rusi !
ETC
rank 1
Cele 13 nivele ale agresiunii zilnice împotriva poporului român
Romania ca membru al Uniunii Europene (această nouă Uniune Sovietică!): neindeplinirea sistematică a angajamentelor de reformare a justitiei; lipsa de performantă a europarlamentarilor romani si cooptarea pe listele de partid pe locuri eligibile a unor personalităti cu expertiză limitată, obsucre sau compromise;

Romania ca membru al NATO: transformarea treptată a Armatei Romaniei, un aliat activ si performant in cadrul Aliantei, intr-o armată fără resurse si implicit fără vizibilitate. Prin aceasta se distruge si singurul vector de promovare a politici externe romanesti!;

Informativ: distrugerea sistematică a credibilitătii serviciilor speciale din Romania, subfinantarea acestora, inducerea ideii că principalele ocupatii ale acestora sint politia politică, jocurile de culise si afacerile murdare, ridiculizarea acestora (vezi cazul Les, teroristul in slapi!), inducerea ideii că acestea sint incapabile si ineficiente (spionul Floricel), desfiintarea unor structuri de interventie (Acvila) pe motiv de fraudă, consum exagerat de fonduri etc;

Etnic: transcederea problemei "autonomiei teritoriale" a minoritătii maghiare la un alt nivel prin radicalizarea discursului liderilor acesteia ca urmare a necooptării la guvernare a UDMR .

Toate aceste observatii, din surse deschise, converg spre concluzia că Romania se află in mijlocul unei agresiuni, mijloacele folosite fiind exact cele din manualele de specialitate, oferite de clasa politică romanească aflată intr-o formă sau alta sub controlul agresorului. Agresorul, sau grupul de agresori, pot fi entităti statale sau grupări economico-financiare transnationale, servicii speciale de stat sau private. (…)
u961945
rank 5
mda,
de fapt,autonomia este un mod elegant de a-l suspenda pe basescu!madam macovei;asta-i lovitura de stat sau un proces democratic normal?
next777
rank 1
Poi cred ca au dreptate
Cand vad cine ii conduc de la Bucuresti si-a luat lumea in cap.Poi Payata si cu boul de plagiator sa ii conduca pe secui???niciodata.Acesti tampiti de usl-isti pot conduce in moldova si prin oltenia ca acolo este miezul prostiei.
ETC
rank 1
Avertisment pentru Ungaria
Toti ce-i vinovati de mutilarea Romaniei (si a Transilvaniei) si-au primit o cumplita pedeapsa.

Hitler s-a prabusit sub ruinele Reichului sau.
Musolini a fost impuscat (zpanzurat ), ca un fugar la o margine de drum.

Ribbentrop a sfarsit in spanzuratoare.
Ciano la stalp sub gloantele poruncite de bunicul copiilor lui.

Teleky s-a sinucis cand nemtii l-au descoperit ca ii trada.

Csaky a murit in conditii stranii, la doua luni dupa funestul Arbitraj.

Bardossy, ministrul ungar la Bucuresti, devenind in urma prim-ministru, a fost executat in 1946.

In fine, ministrul de externe al Bulgariei, Ivan V. Pop, care se purtase ca un nemernic in timpul tratativelor romano-bulgare privind cedarea Cadrilaterului: a sfarsit aruncandu-se de pe o fereastra a Spitalului Pantelimon, unde era internat, dupa 23 August 1944, cand il astepta extradarea in Bulgaria.

Adevarul e cea mai buna propaganda si retorica. Ca sa intelegeti Romania, romanii si romanismul aveti nevoie de caracter !
Apollo13
rank 3
Iar dvs...
...stimati Koszegi Zoltan si Balczo Zoltan (Jobbik), vicepresedintele Parlamentului ungar cred ca este inevitabil sa nu luati citiva pumni in gura daca mai calcati prin Romania!
adsal
rank 5
Nagy barom vagy
Fogalmad nincs mirol van szo csak irod a huiesegeket halomba.
Banul
rank 2
Szamár!
Ass nagyobb, mint te, vagy hogy.
Tibrian
rank 5
Autonomie
pentru secui?Sigur ca va fi!Fix intr-o zi de joi:joi dupa Miercurea Ciuc!
DEKAR
rank 5
"Noi trebuie sa traim aici si alaturi de noi pot trai si altii"!?
Ce conceptzie imbecila: noi TREBUIE sa traim aici, altzii POT, eventual, sa traiasca, da' sa nu ne deranjeze!
Cata arogantza! Cat dispretz la adresa romanilor! Ce-or pazi autoritatzile?! Ce trebuie sa mai spuna, la noi in casa, acesti extremisti, ca sa ne trezim odata la realitate?! Ce poate fi mai umilitor decat asemenea afirmatzii, sau decat gestul acelui *** care "l-a spanzurat" pe Avram Iancu?!
niculaeda
rank 5
@DEKAR
- no , care autoritati , mai vasi ?
dacidava
rank 3
mda
"Noi trebuie sa traim aici si alaturi de noi pot trai si altii daca vor, insa sa nu fie impotriva noastra" a spus Koszegi."
Asa zicem si noi,rumanii..si noi suntem gazde,nu chiriasi care nu-si platesc nici macar chiria...
daca va jucati cu focul,p sa ardeti..stii bine ce v-au facut sarbii 1945 in Voevodina...fccul,care curata totul,inclusiv mirosul de jivina asiatica venita la furat..
Nu xenofobiei
rank 2
Cine-i hotul?
Hotul striga hot!!
dacidava
rank 3
mda
vine vremea cand va trebui sa le rupem dintii horthystilor,ca numa limba asta o inteleg..AFARA cu Bestiile din Tara!!
Getorix
rank 2
Sunt de acord!
Sa se revizuiasca "Tratatul de la Trianon" si Campia Panonia sa revina romaniei, ungurii sa plece in Asia, de unde au venit.
Ghinda Ioana
rank 5
la voi acasa!
Ungurilor, plecati la voi in tara daca doriti pamant stramosesc, aici, in Romania, sunteti romani, daca doriti sa locuiti. Restul este tabu.
sireteanugheorghe
rank 4
A Venit Sora mai mare a PDL...Ungaria.. vrea ce lea promis Base'
Chiar daca nu cu Cuvinte ,ci prin Incurajare,-...Ministrul Culturii..Udmr-...Ministrul Sanatatii ...Udmr.
..Dragi Basisti..Ajutatii pe fratii vostri Unguri..sa ne ia Ardealul. Caci si ei v-au ajutat sa ne Violati de-a lungul a 5ani
..Traiasca Romania Maghiara a lui Basescu si PDL..
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor