Frunda, despre PDL: Merg spre un guvern minoritar sau alegeri anticipate

Luni, 20 Iunie 2011, ora 13:23
3007 citiri
Frunda, despre PDL: Merg spre un guvern minoritar sau alegeri anticipate
Foto:Evenimentul Zilei

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat pentru Ziare.com ca, daca PDL merge mai departe cu masurile pe care UDMR nu le poate accepta, ca reorganizarea administrativa sau unele prevederi din Statutul Minoritatilor, inseamna ca acest partid isi doreste un guvern minoritar, fara maghiari, sau alegeri anticipate.

"Experienta noastra de pana acum e ca intotdeauna partidele parlamentare cu care suntem in Coalitie accepta, pana la un punct, o parte din cerintele noastre, merg pana la o limita, iar partidele din Opozitie sunt mai nationaliste, sa castige voturi. Al doilea lucru aici e ca nu aici lucru e important, ci pozitia UDMR sau alegerile anticipate. A impinge lucrurile atat de departe stiind ca nu poti sa ai majoritate, inseamna ca merg spre un guvern minoritar. Sau si-au facut calcule ca pot supravietui cu un guvern minoritar un an de zile sau vor alegeri anticipate pentru ca ar pierde mai putin acum decat peste un an jumatate", a declarat Frunda pentru Ziare.com.

Intrebat daca se va rupe Coalitia, in aceste conditii, parlamentarul UDMR a raspuns: "Sambata vom avea Consiliul Reprezentantilor si acolo vom decide".

Probleme si cu Statutul Minoritatilor

Discutiile din Coalitia de guvernare pe tema Statutului Minoritatilor Nationale au esuat dupa ce PDL si UDMR nu au reusit sa ajunga la un acord, pe doua dintre prevederi, informeaza Antena 3.

Uniunea este nemultumita de faptul ca membrii comisiei pentru Drepturile Omului de la Camera Deputatilor modificat, joi, cu sprijinul PDL, un articol din Statutul minoritatilor care interzicea practic statului sa reorganizeze teritorial-administrativ o zona locuita de minoritatile nationale.

A doua se refera la crearea consiliului consultativ care ar avea putere de decizie in ceea ce priveste autonomia culturala.

UDMR s-a aratat nemultumita si de intentia de reorganizare administrativa a Romaniei.

Coalitia se va reuni si luni seara pentru a lua o decizie in acest sens, dar si marti dimineata, inainte de consultarile partidelor parlamentare cu Traian Basescu, pe tema modificarilor organizarii administrativ-teritoriale a Romaniei.

Parlamentarii UDMR se vor reuni de la ora 14.00, pentru a lua o decizie in privinta urmatorilor pasi

Ce vor maghiarii si nu li se da

Gyorgy Frunda a explicat pentru Ziare.com care de ce UDMR e nemultumita de cele doua prevederi din Statutul Minoritatilor pe care PDL incearca sa le promoveze.

"Orobabil vor aceasta revizuire a Legii administratiei publice, sa aduca in aceleasi limite regiunile de dezvoltare economice cu unitatile teritorial-administrative (...) pentru ca Romania a semnat o serie de conventii internationale, unele din ele ratificate de noi si care interzic modificarea compozitiei etnice in regiunile in care locuiesc minoritatile nationale", a declarat senatorul UDMR, referindu-se la propunerea de modificare a hartii regiunilor in care traiesc minoritari.

Intrebat de ce ar trebui interpretata o decizie de modificare administrativa ca fiind una de modificare a hartii etnice, Frunda a raspuns:"Una e cu alta, se leaga. Daca mie imi desfiinteaza, de exemplu, judetele Harghita si Covasna unde ungurii sunt 80% si face o regiune mare in care ungurii vor fi 20-30%, e evident ca ei nu vor avea nici aceeasi reprezentanta, nici aceeasi putere de decizie".

El a explicat si al doilea punct de divergenta cu PDL, cel privind Consiliul Consultativ, spunand ca acesta e un organism care ar decide in privinta numirilor din domeniul cultural ce privesc minoritatile nationale.

"In cadrul autonomiei culturale, in problemele care privesc pastrarea identitatii nationale, acest consiliul consultativ urma sa decida in anumite limite in problemele respective (...)Nu stiu de ce deranjeaza pe cineva. Pana acum n-a spus nimeni ca Romania vrea sa modifice componenta etnica a judetelor in care locuiesc unguri. Pana acum n-am avut nicio problema in ceea ce priveste autonomia culturala, adica sa hotarasca ungurii sau tatarii sau toate minoritatile, de exemplu cand numesti un director de scoala sau de teatru in limba respectiva, persoana respectiva trebuie sa indeplineasca conditiile legii romanesti, dar nu poate fi pus acolo daca nu e agreat de comunitate, de exemplu ca a fost colaborator al Securitatii, sa spun la intamplare. (...) Consiliul Consultativ ar da un aviz conform, adica nu se poate trece peste decizia lui", a mai spus frunda pentru Ziare.com

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#Frunda rupere coalitie, #UDMR rupere coalitie, #PDL guvern minoritar anticipate , #maghiari