Incercari de reinviere a hinterlandului maghiar (Opinii)

Duminica, 16 Martie 2014, ora 19:45
4857 citiri
Incercari de reinviere a hinterlandului maghiar (Opinii)
Foto: erdely.ma

Cine priveste cu atentie politica externa a elitelor Ungariei din ultimii ani intelege cu usurinta ca, dupa integrarea in UE, mai toate au staruit, cand fatis precum Viktor Orban, cand pe ocolite, precum cele de stanga, pentru refacerea zonelor de influenta.

Nu doar in Romania, ci si-n Ucraina de Vest, Slovacia, Serbia. Este principalul motiv pentru care partidele maghiare de dreapta aluneca spre nationalism si extremism, iar comunitatea internationala incearca pe diverse cai sa le izoleze.

Buna vecinatate?

Romania a asteptat ca guvernul, partidele si formatiunile politice maghiare sa manifeste reciprocitate in relatiile cu vecinii, de aceea a lasat populatia Ardealului la latitudinea unor lideri, activisti si organizatii radical-extremiste care si-au facut incet-incet un cap de pod intre formatiunile etnic-maghiare din Romania.

A se reaminti bazele de antrenament ale gruparilor paramilitare (Noua Garda Ungara, Oastea Haiducilor) organizate sub forma unor tabere recreative in care socializau tinerii din ambele tari.

In ultimii ani, am tot incercat sa aflu daca astfel de centre paramilitare pot fi organizate legal de straini pe teritoriul altor tari membre ale UE, dar, cu toata staruinta, am reusit sa descopar doar ca legal nu a existat niciuna asemeni celei de la Borzont (Joseni). Concluzia? Autoritatile romanesti au manifestat o larghete de neinteles, iar faptul ca pana acum nu am avut cine stie ce consecinte a fost gratie intelepciunii si tolerantei noastre strabune.

Intre exaltare si moderatie

Din pacate, nationalismele si exaltarile etnice au luat avant in anii electorali, iar acum evolutia ingrijoreaza. Ca au fost alimentate din afara, dar si din interior este evident. Iar de aici si pana la revizionism si spirit revarsard nu a fost decat un pas: am asistat pasivi la marsuri cu slogane antiromanesti, cu incidente regretabile ca spanzurarea unei papusi cu chipul lui Avram Iancu, cu segregarea invatamantului in limba maghiara si altele.

Cum se petrec lucrurile in alte zone din Europa disputate intre statele vecine, de exemplu, in provinciile franceze Alsacia si Lorena (Haut-Rhin, Bas-Rhin si Moselle), aflate la granita cu Germania: exista o anume moderatie a manifestarilor, foarte bine descrise in cadrul juridic. Dar manifestari exista.

Politici publice comune

In schimb, guvernele franceze au pus si pun in opera fel de fel de programe comune si pentru populatia francofona, si pentru cea germanofona. Or guvernele Romaniei au fost mereu in pana de proiecte comune, iar localitatile cu populatie preponderent maghiara, prost administrate de liderii UDMR, aflati mereu la putere, se lupta cu saracia si subdezvoltarea, asemeni si altor zone uitate de guvernanti precum cateva judete din Moldova si Oltenia.

Acum, din nou, UDMR a fost invitata la Palatul Victoria, dar obiectivele sale prioritare nu sunt legate de buna guvernare, de cresterea bunastarii cetatenilor, inclusiv a celor maghiari, asa cum ar fi normal, ci de anumite drepturi in afara cadrului constitutional: scoli, televiziuni, radiouri doar pentru maghiari, arborarea steagului secuiesc, autonomie si segregare etnica...

Dubla cetatenie

Ca si cum nu erau toate de ajuns, se adauga si campania electorala pentru parlamentarele din Ungaria, iar existenta dublei cetatenii, romanesti si maghiare, permite formatiunilor din tara vecina sa-si extinda aria de influenta si asupra unor judete din Romania.

Pe deasupra, sarbatorirea zilelor Ungariei Mari (15-17 martie) a permis ani la rand desfasurarea de forte paramilitare si etalarea de simboluri secuiesti, in frunte cu lideri politici maghiari si chiar inalti reprezentanti ai puterii de la Budapesta.

Este clar ca aici intervine o problema de legalitate care tine de autoritatea statala si una de legitimitate care tine de reprezentativitate. Cum le-au rezolvat statele din jur? Exista precedentul Slovaciei care a interzis dubla cetatenie si parada de simboluri si lozinci antinationale. Numai ca Romania pare sa aleaga alta cale.

Cat despre formatiunile extremist-nationaliste precum Jobbik, acestea au ales calea confruntarii interetnice, din cat s-a vazut pe parcursul marsului de miercuri seara.

Iata de ce masurile anuntate de Ministerul de Interne si de justitia romaneasca, desi tarzii, au avut o deplina justificare. Ba au dat si roade de 15 martie. Semn ca se poate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#Ungaria Romania extremism nationalism, #guvern cetatean drepturi lege , #maghiari