Ziare.com

Le Monde, despre extremistii de la Jobbik, care isca tensiuni intre Romania si Ungaria

Luni, 19 August 2013, ora 08:15

   

Le Monde, despre extremistii de la Jobbik, care isca tensiuni intre Romania si Ungaria
Relatiile diplomatice dintre Romania si Ungaria sunt puse la incercare, comenteaza cotidianul francez Le Monde, care reaminteste declaratiile facute la tabara de vara a Jobbik organizata pentru tinerii maghiari din Transilvania (EMI), de Vona Gabor, liderul partidului ungar de extrema-dreapta. Acesta a pledat la 10 august pentru un conflict deschis cu Romania, reaminteste cotidianul francez.

Liderul Jobbik, in Harghita: Nu vom renunta la ideea anularii Trianonului

"Antisemita, ultranationalista, anticapitalista, miscarea tineretului radical ungar Jobbik s-a transformat in partid politic in 2003. De atunci, a cucerit un loc important, obtinand 16,6% dintre voturi la legislativele din 2010. Jobbik s-a transformat intr-un avocat al minoritatilor maghiare din tarile vecine, in special al celor 1,2 milioane de romani de origine ungara (6,5% din populatia romana) ", scrie Le Monde.

"Nu facem decat sa ne aparam rasa si natiunea, valorile si drepturile ei", il citeaza cotidianul francez pe liderul Jobbik, care a facut aceasta afirmatie la Joseni, la tabara de vara EMI.

Iar Le Monde nu uita sa adauge si precizarea lui Vona, ca "toate tarile Europei Centrale sunt exploatate de capitalul international venit din Europa Occidentala. Va trebui sa actionam impreuna contra acestui capital".

Declaratiile belicoase ale lui Vona Gabor au provocat furia Bucurestiului, noteaza cotidianul francez, care face referire la declaratiile presedintelui Romaniei, Traian Basescu, la scoala de vara de la Izvorul Mure[ului. "Ungaria este in acest moment un focar de instabilitate pentru intreaga regiune, si nu doar pentru Romania", a declarat presedintele roman, adaugand ca Budapesta creeaza probleme statelor care au o minoritate maghiara pe teritoriul lor, iar Romania intentioneaza sa nu o mai lase sa faca asta.

Basescu, criticat de Guvern pentru replica data Ungariei - ineditul situatiei, in ziarele din Austria

Le Monde precizeaza ca ministrul roman de Externe a cerut, la randul sau, autoritatilor ungare sa-si precizeze pozitia, iar omologul ungar s-a disociat de demersurile tinerilor din Jobbik in Romania.

Jobbik reactioneaza: Mesajul MAE roman este provocator

Le Monde comenteaza ca aceste tensiuni intervin in plina reforma administrativa a Romaniei, care intentioneaza sa reduca cele 41 de judete la un numar de opt mari regiuni.

"Or visul revenirii la o Ungarie Mare incepe sa incinga spiritele in Transilvania, regiune care mult timp a fost in centrul discordiei intre Bucuresti si Budapesta. Parte integranta a Imperiului austro-ungar, Transilvania, unde locuieste o majoritate de romani, a fost integrata in Romania in 1918 la sfarsitul Primului Razboi Mondial.

Dupa inlaturarea dictaturilor comuniste in Europa Centrala si de Est, in 1989, Bucuresitul si Budapesta au avut probleme in a se intelege pe tema minoritatii ungare din Transilvania. Integrarea europeana a celor doua tari a calmat jocul de ambele parti ale frontierei. Jobbik promite sa schimbe datele problemei", noteaza Le Monde.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4158 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
11 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Totdeauna vremurile de criza economica duc si la exacerbarea

miscarilor nationaliste.
Sa speram ca vor exista si la Budapesta si la Bucuresti politicieni cu o gandire rationala!

 

De la Bucuresti nu apar provocari,

caci Romania este multumita cu actuala frontiera de la Vest, consfintita prin doua tratate de pace internationale. Numai de la Budapesta se itzesc tot felul de ma garii.

Jobbik = Partidul Miscarea Populara = extremism de dreapta nazista.

pana a nu fi inregistrat neonaziostul partid miscarea populara (PMP) ,Jobbik nu a avut excese extremist maghiare.Abia in ultimul tump cele doua grupari extremiste Jobbik in Ungaria si PMP in Romnaia si-au adus la mnumitor comun instigarile la ura interetnica. grav este ca PMP -basescu este cu mult mai criminal -etremist decat Jobbik ,pentru ca la televiuzile de extrema dreaptra din Romania extremistii neonazisti al mafiotului basescu traian instiga la asaisnate interetnice cu cutitul pe masa.

http://www.youtube.com/watch?v=NwRSqmoa0yY

Pana la urma, pe Voma Gabor

o sa-l fugareasca Armata Romana ca pe Bela Kun.

 

In teorie suna frumos si patriotic-foarte---

-- daca Romania ar mai avea armata. Nu vezi ca a avut grija NATO sa le aduca la numitor-comun, la vreo 80-90 de mii de ambele parti si cam acelasi armament? S-o fi lecuit NATO de la galceava Grecia-Turcia.
Acum stau ambele 'puteri militare' si dau din gura, ca ghioagele le-au fost retezate de Statul-Major al NATO-Europe.
Din partea mea, din gura pot da pana fac clabuci, doar atat intereseaza, sa nu inceapa vreo stupizenie jugoslava.

cotidianul francez Le Monde

Numai francofon sa nu fii!

Ca de atitea alte ori Romania se va trezi incoltita si singura la discretia celor puternici dupa cum le dicteaza interesele.
Atita timp cit am insemnat ceva militar dar mai ales prin prisma bogatiilor naturale am gasit un "colac" de salvare. Azi cind saracia bate prin toate ungherele iar toata politica romaneasca-i "bucati" le va fi inzecit mai usor dusmanilor sa ne jefuiasca.

 

Din pacate asa este, Romania e incoltita de dusmani

iar in tara nu se gasesc politicieni intelepti ca sa aiba drag de tara si sa aiba strategii de aparare a ei si a neamului romanesc.
Ba dimpotriva, participa, viclean, la adancirea cetii ce se lasa peste RomaniA si romani.
Sa nu ne miram daca din dorinta dusmanilor, al marilor puteri si cu sprijinul din interior al tradatorilor de neam si tara, Transilvania se va transforma intr-un nou "Kosovo" iar poporul roman va deveni doar o populatie.
Basescu se pregateste sa plece din tara si sa fie presedintele Moldovei reunite.
Mai trebuie ca Serbia sa ceara Banatul ca pret al intrarii in UE.
Iar Bulgaria care ingrijeste mai bine litoralul si are sprijin rusesc dar si gaze si petrol de la ei, sa ceara total sau in parte Dobrogea.
Si asa vom fi stersi din istorie.
Sa nu fie!!!!

Ei, nu e chiar asa incoltzita precum pare...

Vorba lui TB: "Mai bine de la un singur licurici decat de la mai multi mici". Pana la urma isi vor rupe placa in fnudul nostru si ungurii, si austriecii, si nemtzii. Pentru ca noi intotdeauna am fost mai smecheri, au recunoscut pana si boanghenii lucrul asta :)

Instigatorul la ura interetnica e basescu traian

basescu traian ,contrabandistul din zone de razboi supuse embargoului ONU, basescu traian piromanul de la Rouen, basescu traian fraudulos ocupant al presedentiei Romaniei,demis de poporul roman si-a planificat de mult timp acest joc cu focul al urei interetnice dintre romani si maghiari. Desi se declara anticomunist, desi ataca permanent Rusia,Basescu traian prin 2010 prin HG 402/2010 emisa de guvernul mafiot PDl-PMP -basescu traian a pus piatra de hotar stalinistului tinut secuiesc. Au urmat nenumarate veniri in Romania ai neonazistilor maghiari cei care l-au sustinut pe demisul basescu, au urmat nenumarate instigari la ura interetnica dinspre neonazistii maghiari ai udmr,laszlo tokes,viktor orban,csibi barna sau ppmt,culminandu-se in final cu Jobbik in Ungaria si Partidul Miscarii Populare (PMP) creat de basescu traian in Romania.Pe de o parte Vona Gabor/Jobbik instiga la ura interetnica din Ungaria, sau are libertatea sa o faca si-n Romania "prezidentiata" de Basescu in timp ce in Romania membrii PMP colinda televiziuni loiale teroristului international basescu traian unde instiga la ura interetnica cu cutitul pe masa.

http://www.youtube.com/watch?v=NwRSqmoa0yY

Halal conducători avem!! Bravo romani, bravo Romania!!

Cum este posibil ca niste neica-nimeni cu pretentii de partid, STRĂIN Romaniei, să facă tabere de vară pe teritoriul tării noastre, de unde să se poată p... cu boltă in capul nostru, iar liderii romani să se indemne unii pe altii să ia atitudine?!? Cum li s-a permis honvezilor să-si facă de cap in Romania, stiindu-se faptul că sunt extremisti si nu recunoosc granitele stabilite in 1920?!
Isi apără "rasa si natiunea, valorile si drepturile ei"??? Rasa memei lor...! Nu ar face-o mai bine intr-un gheto in care să fie adunate toate scursurile Europei, in frunte cu ăstia??! (RESPECT pentru ungurii de bună credintă!!)
Pe Maresalul Ion Antonescu, un patriot demn, l-au interzis "bravii" nostri actuali conducători, dar iredentistilor si netrebnicilor ăstora le permit să se adune chiar in inima Romaniei, de unde să-si bată joc si să ne scuipe in fată !!!
Niste carpe!! Dezgustător!!

 

Cotidianul Le Monde spune ceva dar nuanta nu pare neutra.....

Le Monde vorbeste de exremistul Vona Gabor dar nu spune nimic despre conducerea actuala a Ungariei care nu a luat nici o atitudine impotriva acestui conducator extremist. Faptul ca reprezentantii politici romani au reactionat concret cerand sa se ia atitudine asupra declaratiilor lui Gabor nu vad un impediment in relatiile romano-unguresti. Probleme mai multe avem cu cetateanul roman de origina maghiara care vrea protetorat ca in Timoc si tinuturi separatiste intr-o tara de drept. Dar se pare ca incet , incet il lamurim si pe el. Se apropie alegerile europene si probabil din acest motiv au inceput sa se precipite lucrurile.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor