Le Monde, despre extremistii de la Jobbik, care isca tensiuni intre Romania si Ungaria

Luni, 19 August 2013, ora 08:15
5740 citiri
Le Monde, despre extremistii de la Jobbik, care isca tensiuni intre Romania si Ungaria

Relatiile diplomatice dintre Romania si Ungaria sunt puse la incercare, comenteaza cotidianul francez Le Monde, care reaminteste declaratiile facute la tabara de vara a Jobbik organizata pentru tinerii maghiari din Transilvania (EMI), de Vona Gabor, liderul partidului ungar de extrema-dreapta. Acesta a pledat la 10 august pentru un conflict deschis cu Romania, reaminteste cotidianul francez.

Liderul Jobbik, in Harghita: Nu vom renunta la ideea anularii Trianonului

"Antisemita, ultranationalista, anticapitalista, miscarea tineretului radical ungar Jobbik s-a transformat in partid politic in 2003. De atunci, a cucerit un loc important, obtinand 16,6% dintre voturi la legislativele din 2010. Jobbik s-a transformat intr-un avocat al minoritatilor maghiare din tarile vecine, in special al celor 1,2 milioane de romani de origine ungara (6,5% din populatia romana) ", scrie Le Monde.

"Nu facem decat sa ne aparam rasa si natiunea, valorile si drepturile ei", il citeaza cotidianul francez pe liderul Jobbik, care a facut aceasta afirmatie la Joseni, la tabara de vara EMI.

Iar Le Monde nu uita sa adauge si precizarea lui Vona, ca "toate tarile Europei Centrale sunt exploatate de capitalul international venit din Europa Occidentala. Va trebui sa actionam impreuna contra acestui capital".

Declaratiile belicoase ale lui Vona Gabor au provocat furia Bucurestiului, noteaza cotidianul francez, care face referire la declaratiile presedintelui Romaniei, Traian Basescu, la scoala de vara de la Izvorul Mure[ului. "Ungaria este in acest moment un focar de instabilitate pentru intreaga regiune, si nu doar pentru Romania", a declarat presedintele roman, adaugand ca Budapesta creeaza probleme statelor care au o minoritate maghiara pe teritoriul lor, iar Romania intentioneaza sa nu o mai lase sa faca asta.

Basescu, criticat de Guvern pentru replica data Ungariei - ineditul situatiei, in ziarele din Austria

Le Monde precizeaza ca ministrul roman de Externe a cerut, la randul sau, autoritatilor ungare sa-si precizeze pozitia, iar omologul ungar s-a disociat de demersurile tinerilor din Jobbik in Romania.

Jobbik reactioneaza: Mesajul MAE roman este provocator

Le Monde comenteaza ca aceste tensiuni intervin in plina reforma administrativa a Romaniei, care intentioneaza sa reduca cele 41 de judete la un numar de opt mari regiuni.

"Or visul revenirii la o Ungarie Mare incepe sa incinga spiritele in Transilvania, regiune care mult timp a fost in centrul discordiei intre Bucuresti si Budapesta. Parte integranta a Imperiului austro-ungar, Transilvania, unde locuieste o majoritate de romani, a fost integrata in Romania in 1918 la sfarsitul Primului Razboi Mondial.

Dupa inlaturarea dictaturilor comuniste in Europa Centrala si de Est, in 1989, Bucuresitul si Budapesta au avut probleme in a se intelege pe tema minoritatii ungare din Transilvania. Integrarea europeana a celor doua tari a calmat jocul de ambele parti ale frontierei. Jobbik promite sa schimbe datele problemei", noteaza Le Monde.

Citește și:
Moțiune simplă împotriva ministrului Bode: ”Pentru acest eșec trebuie să existe și responsabili”
Moțiune simplă împotriva ministrului Bode: ”Pentru acest eșec trebuie să existe și responsabili”
USR şi Forţa Dreptei vor depune moţiune simplă împotriva ministrului Afacerilor Interne Lucian Bode, „pentru eşecul înregistrat în procesul de aderare la Schengen”, a anunţat Ludovic...
Bode invocă detașat intrarea în Schengen în martie: ”Nu s-a pus problema decuplării de Bulgaria”
Bode invocă detașat intrarea în Schengen în martie: ”Nu s-a pus problema decuplării de Bulgaria”
Ministrul de Interne Lucian Bode a declarat că o decizie privind aderarea României la spaţiul Schengen poate fi luată la Consiliul JAI care este programat să aibă loc în luna martie. El...