Mai sta UDMR la guvernare? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 08 Iulie 2014, ora 18:30
7368 citiri
Mai sta UDMR la guvernare? (Opinii)

Felul in care Titus Corlatean a gestionat tensiunea din relatia cu UDMR este de o inexplicabila duritate, in niciun caz felul in care tratezi un partener indispensabil al guvernarii, atat in cazul initiativei cetatenesti pentru protectia minoritatilor nationale, cat si in chestiunea birourilor consulare de la Oradea si Targu Mures.

Comisia Europeana s-a pronuntat impotriva initiativei pentru protectia minoritatilor. UDMR a contestat decizia la Curtea Europeana de Justitie, iar Ministerul roman de Externe, deci Guvernul din care face parte si UDMR, a depus o cerere de interventie in favoarea CE. UDMR a cerut retragerea acestei cereri, solicitare care nu i-a fost indeplinita.

"Pozitia exprimata de Romania, prin intermediul MAE, reprezinta o pozitie consecventa a statului nostru, o chestiune de stat, si nu o problema sau un orgoliu de ordin personal. Din aceasta perspectiva, apreciez, in calitate de ministru de Externe, ca exprimarea pozitiei statului roman nu poate fi supusa nici negocierii, nici compromisului politic", a declarat Titus Corlatean.

"Eu am militat pentru coalitia cu PSD. Noi, cand am facut aceasta coalitie, ne-am gandit pentru o perioada mai lunga, pana in 2016, si cred ca ar trebui sa mearga pana in 2016, dar nici nu pot sa fiu pus in situatia de a fi ignorat, umilit, si sa aflu, ulterior, ca Romania a intervenit intr-un astfel de proces unde eu sunt parte a procesului", a replicat nervos liderul UDMR Kelemen Hunor si a solicitat inteventia premierului.

Raspunsul lui Victor Ponta, cel public cel putin, formulat la B1 nu este, cred, ceea ce astepta UDMR: "cand e vorba de chestiuni de coalitie, se poate negocia aproape orice. Cand e vorba de o chestie de stat, asta nu se poate negocia, chiar daca pica Guvernul".

Pare ca PSD nu mai tine foarte mult la prezenta UDMR in coalitia de guvernare. Dimpotriva. Si daca privim imaginea de ansamblu nu e foarte greu de inteles de ce.

In matematica parlamentara, majoritatea s-a intarit cu PP-DD si cu liberalii care-l urmeaza pe Calin Popescu Tariceanu, adica vreo 37 de parlamentari. Si nu este exclus ca numarul sa creasca in functie de tensiunile din PNL. In aceste conditii, UDMR nu prea mai este un partener indispensabil.

Dimpotriva as spune ca este foarte incomod pentru partidul care mizeaza intens, poate chiar in principal, pe mesajul nationalist, dupa cum am vazut chiar la europarlamentare.

De notat faptul ca inclusiv disputa de la Curtea Europeana de Justitie are o tusa nationalista, cererea Romaniei fiind o replica la cererea opusa a Ungariei care a intervenit in favoarea CE.

Dl. Corlatean a acuzat explicit Ungaria ca prin interventia in proces doreste "sa isi atinga, prin intermediul UE, dezideratul de a deveni un tutore transnational al minoritatilor etnice maghiare din state membre ale UE".

PSD este in acest moment incomodat de agenda nationalista a UDMR, la care maghiarii tin foarte mult. Zilele acestea ar urma sa intre in dezbatere publica proiectul de lege privind autonomia Tinutului Secuiesc. Un cartof foarte fierbinte pentru Guvernul Ponta, un risc foarte mare in raport cu electoratul nationalist.

Nu mai are niciun motiv sa si-l asume pentru ca maghiarii au pierdut statutul indispensabil. Sigur, cu cat majoritatea este mai confortabila, cu atat mai bine pentru orice guvern, dar depinde si de pret, iar pretul continuarii asocierii cu UDMR lezeaza interese electorale majore ale PSD.

In plus, in ecuatia prezidentialelor nu stiu in ce masura poate PSD sa conteze pe sprijinul electoratului maghiar. In mod traditional, maghiarii nu prea voteaza cu PSD. UDMR este si parte a PPE, ceea ce ar putea avea un rol important in decizia acestei formatiuni privind alegerile prezidentiale.

Sa nu uitam ca recent UDMR nu a sprinjinit declaratia Parlamentului prin care ii era ceruta demisia lui Traian Basescu.

Intrebarea momentului cred ca nu este, asadar, daca PSD mai tine la pastrarea UDMR in Guvern, ci daca UDMR este dispus sa plece de la guvernare.

In mod traditional, maghiarii au incercat cat au putut sa se mentina in zona puterii. Este o optiune fireasca pentru minoritati, pentru ca reprezinta singura lor sansa de a-si indeplini obiectivele.

Dar UDMR nu a oferit propriului electorat prea multe avantaje de natura economica in urma prezentei la guvernare. Mai degraba as spune ca avantajele economice au fost ale baronilor maghiari. Electoratul maghiar a primit mai mult satisfactii nationaliste. Exact acestea incep sa fie refuzate de Guvernul Ponta.

Sa ramana in Guvern acceptand ceea ce Kelemen Hunor numea sfidare pentru a pastra pozitiile ministeriale si din deconcentrate, foarte profitabile, sacrificand agenda nationalista? Sau sa plece, parasind functiile pentru a radicaliza electoratul maghiar? Aceasta este, cred, dilema UDMR. O dilema foarte grea, pentru ca Opozitia e onorabila, dar extrem de arida.

Avantajele ei electorale nu conteaza pentru UDMR in perspectiva prezidentialelor pentru ca nu au ambitii reale, in timp ce parlamentarele sunt inca foarte departe.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#UDMR Guvern Ponta, #Kelemen Hunor Titus Corlatean, #conflict MAE UDMR , #maghiari