Ziare.com

Marko Bela: Nu s-a renuntat la ideea infiintarii universitatii de stat in limba maghiara

Sambata, 11 Mai 2013, ora 15:06

   

Marko Bela: Nu s-a renuntat la ideea infiintarii universitatii de stat in limba maghiara
Senatorul Marko Bela, fostul lider al UDMR, a declarat sambata, la Targu Mures, ca nu s-a renuntat la ideea infiintarii unei universitati de stat in limba maghiara, dar ca acest lucru nu se realizeaza prin separarea universitatilor existente.

"Nu s-a renuntat (la universitatea maghiara de stat - n.red.), dar acest lucru nu se realizeaza prin separarea universitatilor existente, deci vreau sa subliniez acest lucru si nu cred ca ar trebui sa vizam asa ceva. In cadrul universitatilor existente, trebuie sa infiintam acele structuri decizionale prin care cadrele didactice care predau in limba maghiara sa aiba puterea de decizie", a aratat Marko Bela, dupa deschiderea celei de-a opta editii a concursului destinat elevilor de liceu din unitatile cu predare in limba maghiara.

Magistratii au anulat hotararea de infiintare a unei facultati maghiare la Targu-Mures

Pana la realizarea acestui deziderat, considera Marko Bela, trebuie aplicata Legea invatamantului in ceea ce priveste invatamantul universitar si anume infiintarea de departamente sau facultati cu limba de predare maghiara in cadrul universitatilor existente.

"Acest lucru s-a facut la Cluj-Napoca, la Universitatea Babes-Bolyai, unde in cadrul facultatilor s-au infiintat departamente cu limba de predare maghiara, la fel, aici, in Targu Mures, la Universitatea de Arte, exista o facultate cu limba de predare maghiara. Si in acest moment nu e rezolvata problema la Medicina si Farmacie", a spus fostul presedinte al UDMR.

Universitatile maghiare din Transilvania vor primi milioane euro de la guvernul ungar

Marko Bela a participat sambata, la Liceul Teoretic Bolyai Farkas din Targu Mures, la deschiderea celei de-a opta editii a concursului destinat elevilor de liceu din unitatile cu predare in limba maghiara, la disciplinele chimie, biologie, geografie, informatica, stiinte sociale si istorie.

Politicianul a spus ca acest concurs anual este deja o traditie si ca specificul concursului, fata de olimpiade si celelalte concursuri, ar fi ca are un caracter interdisciplinar, pe de o parte, iar, pe de alta parte, ca la acesta participa liceele cu limba de predare maghiara.

Universitatea privata maghiara Sapientia, finantata si de Romania?

"Sa va dau o cifra: in Romania sunt peste 60 de licee cu limba de predare maghiara, calculand in toate liceele, si cele tehnologice, si cele confesionale, peste 60 - si la acest concurs, anul acesta participa 29 de licee. Deci deja are reprezentativitate (...) Astazi, fata de ceea ce am avut in 1989-1990, exista o retea scolara in limba de predare maghiara. Ceea ce nu inseamna ca in continuare nu trebuie largita aceasta retea. Dar in acest moment putem afirma ca avem", a afirmat Marko Bela.

La Concursul de la Liceul Teoretic Bolyai Farkas din Targu Mures participa 250 de elevi, din 29 de scoli cu limba de predare maghiara din toata Transilvania.

Rezultatele concursului de la Targu Mures vor fi luate in considerare la admiterea la facultate, intrucat ocupantii locurilor I, II si III vor putea intra, fara taxa, la anumite specializari de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca, precum si la Universitatea Sapientia.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2603 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
16 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Precum

jucatorii inraiti la loto sau ruleta, asa sunt mai marii UDMR. Poate, poate, candva.....

 

marco Pela pela Marco..

marco Pela pela Marco..hei marco ai trecut pe linie moarta demult..de ce nu taci din Gura???
daca vrei o Universitate in l. maghiara..deschide tu una si vei fi cel mai iubit dintre maghiari...Pune banii jos si te mai ajut si eu pt postul de portar ( vezi poNta Plagiatorul)

Marko Bela

vrea sa dea libertatea minoritatii de a fi ca un DETINUT.
Detinutul din puscaria Rumaniei trebuie sa traiasca intr-o conditie separata de conditia societatii Rumanesti,sa vorbeasca o alta limba,sa aiva alte obiceiuri.Libertatea DETINUTULUI Ruman nu are voie sa corespunda cu libertatea intregii societati,libertatea lui,este o libertate separata deoarece este un DETINUT.
Detinututii trebuie sa aiva o conditie controlata de un numar restrans de persoane,persoane care traiesc in conditii deverse de cea a detinutilor(vezi ex Marko Bela),de persoane care traiesc in marea societate libera numita RUMANIA.

Detinutul Secuiesc este cel mai inteligent,are o cultura separata ,inteligenta Detinutilor este limitata,acesta este avantajul lui.Daca nu ma credeti cititi comentariile lui Qui Bono,si veti vedea ca acest Qui Bono e special,e superior tuturor,tot asa cum si Marko Bela este superior DETINUTILOR deoarece fac parte din societatea odierna a Rumaniei.
In schimb un DETINUT trebuie reeducat,trebuie sa cunoasca limba si obiceiurule unui DETINUT.
Trebuiesc neaparat facute universitati separate pentru reeducarea DETINUTILOR...Statul are obligatia sa raspunda standardelor de DEMOCRATIE in care sunt recunoscuti DETINUTII ca atare conform legilor in vigoare.

Astfel Detinutii devin cetatenii Rumani de mana a doua...prin vointa celor care ii controleaza.

sigur că nu

dar DUPĂ ce rromii (țiganii), infinit mai mulți decat voi, vor avea pe aceleași teritorii aceleași drepturi, proprietăți, teritorii, partide, plăcuțe bilingve..

 

Nu-i adevărat.

Limba maghiară NU ezistă...gașca călăreților pustaci(nu postaci) se folosește de limba mongolă + tătăreasco-kirghiză......iar secuii au un alfabet ezact ca din filmul "Intalnire de gradul III" dar nu sunt estraterestriali ci sunt tot mongoli...bref: nu ezistă limba maghiară,deci nu se poate face o universitate mongolo sau una de "gradul III"...

 

hai să le recunoaștem limba

dar NU inainte de-a recunoaște - in același fel, din aceleași interese (economice, culturale, turistice) - pe cea a rromilor (țiganilor).

Qui si Bono...

Nu este vorba de universitate ci este vorba de bani..Daca vrei sa se deschida deschide tu pe Banii tai una particulara si vei avea ce-ti doresti!!!poti sa-l ie-i pe poNta plagiatorul cu tine si pe marco pela!!!!

 

Buhucean portocaliu.

Iți priește buhucenismul...se vede...

Comuniatea etnica maghiara...

si secuii (ca. 1,4 mio cetateni) nu au dreptul la o universitate in limba lor materna deoarece ar avea origini mongoloide?Asta este ce vrei sa insinuezi?

Poate esti asa de amabil sa-mi explici care ar fi si legatura magica intre promovarea principiilor bunei guvernari si mindria nationala.

Pentru a evita neintelegeri: prin buna guvernare marea majoritate a cetatenilor (peste 90%) inteleg procesul prin care institutiile publice gestioneaza resursele publice si garanteaza respectarea drepturilor omului intr-o maniera, in principiu, libera de orice abuz si coruptie, acordind o atentie deosebita principiului statului de drept, echitatii, dezvoltarii durabile, atitudinilor si valorilor care promoveaza drepturile cetatenilor.

@ambidextru

repeti si tu (dupa urecehe) sloganele nationalistilor. Expertiza ta in materie de lingvistica si etnologie lasa de dorit.

Eu...

...nu repet niciun slogan naționalist...iar dacă in ROmania nu ar mai fi și o făramă de naționalism,atunci s-ar duce dropului totul...uite-te la Flotă,la fundația Gojdu,la Roșia Montană,la gazele de șist,tezaurul de la ruși,palatele,vilele somptuoase și casele furate de comuniști,banii furați din toate piburile anuale....etc....etc...etc...păi,atunci să dea totul pe degeaba,pe nimic,că tot nu ne mai interesează...să le ia alții că pt noi cultura,valorile(nu alea de 2 bani gen BăsFlot),spiritualitatea,folclorul(ezistă manele non-stop)-da,etnologia imi lasă de dorit,așa cum imi lasă de dorit batjocorirea a tot ce este romanesc de către acești mongoloizi care spun că Ziua Națională a ROmaniei este DOLIU pentru ei...mai vrei etnologie? Ia-o...

@Qui bono

repeti si tu (dupa urecehe) sloganele nationalistilor. Expertiza ta in materie de lingvistica si etnologie lasa de dorit.

Esti la fel de inteligent ca Ambisexu...

Universitati in limba maghiara???????

Pai sunt demult infiintate.

Mergeti in ungaria sunt destule...

 

!!

Pai sa o faca dar nu de stat. privata cu banii lui si intretinuta cu banii ungurilor.

@Ambidextru

Comuniatea etnica maghiara si secuii (ca. 1,4 mio cetateni) nu au dreptul la o universitate in limba lor materna deoarece ar avea origini mongoloide?Asta este ce vrei sa insinuezi?

Poate esti asa de amabil sa-mi explici care ar fi si legatura magica intre promovarea principiilor bunei guvernari si mindria nationala.

Pentru a evita neintelegeri: prin buna guvernare marea majoritate a cetatenilor (peste 90%) inteleg procesul prin care institutiile publice gestioneaza resursele publice si garanteaza respectarea drepturilor omului intr-o maniera, in principiu, libera de orice "abuz" si coruptie, acordind o atentie deosebita principiului statului de drept, echitatii, dezvoltarii durabile, atitudinilor si valorilor care promoveaza drepturile cetatenilor.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor