Mesaj din Parlamentul ungar de "condamnare" a remarcilor lui Iohannis: Romania se lupta cu doi virusi - COVID si sovinismul

Luni, 11 Mai 2020, ora 18:16
6791 citiri
Mesaj din Parlamentul ungar de "condamnare" a remarcilor lui Iohannis: Romania se lupta cu doi virusi - COVID si sovinismul
Foto: Administratia Prezidentiala/Arhiva

Comisia pentru Politica Externa a Parlamentului ungar a adoptat luni in unanimitate o rezolutie prin care condamna recentele remarci ale presedintelui roman Klaus Iohannis, pe care le califica drept "anti-minoritate", si isi afirma angajamentul fata de cauza autonomiei asa-zisului Tinut Secuiesc.

Recentele remarci ale lui Iohannis despre comunitatea maghiara din Romania pot fi folosite ca "incitare la ura", a declarat secretarul de stat din MAE ungar Levente Magyar, citat luni de MTI.

Potrivit agentiei de presa ungare, acesta a mai spus ca Iohannis i-a acuzat recent pe social-democratii romani, majoritari in parlament, ca "lupta sa le dea Transilvania ungurilor" in timp ce guvernul roman "duce o lupta eroica" impotriva epidemiei de coronavirus.

Acelasi secretar de stat a mai afirmat ca presedintele roman a etichetat drept "tradator" pe oricine intra in discutii cu ungurii si care nu respinge ferm obiectivele ungare. Potrivit lui Levente Magyar, comentariile presedintelui roman sunt mai mult decat o simpla retorica de politica interna, el adaugand ca acestea ar putea avea "consecinte ample".

Secretarul de stat ungar a apreciat ca este o "traditie romaneasca sa se joace cartea ungara oricand apar dificultati pentru a se devia atentia populatiei de la adevaratele probleme".

Ungaria doreste sa-si dezvolte legaturile cu Romania, a continuat Levente Magyar, adaugand ca guvernul de la Budapesta va continua sa ajute comunitatea maghiara si sa o protejeze de "orice forme de atacuri".

Raspunzand unei intrebari, el a calificat drept "dezonorant" faptul ca Consiliul Europei a pastrat tacerea asupra acestei chestiuni.

La randul sau, presedintele comisiei de politica externa din parlamentul ungar, Zsolt Nemeth, membru al partidului de guvernamant Fidesz, a declarat ca si comisia de politica externa a legislativului roman este asteptata sa discute aceasta chestiune saptamana viitoare. El a mai spus ca Romania "se lupta cu doi virusi in acelasi timp", adica noul coronavirus si "vechiul virus al sovinismului".

Dupa ce un proiect de lege privind Statutul de autonomie a asa-zisului Tinut Secuiesc a trecut tacit de Camera Deputatilor in forma depusa de initiatori - deputatii UDMR Kulcsar-Terza Jozsef-Gyorgy si Biro Zsolt-Istvan -, presedintele Klaus Iohannis a spus intr-o declaratie sustinuta la Palatul Cotroceni, pe 29 aprilie: "Este incredibil, dragi romani, ce se intampla in Parlamentul Romaniei. PSD a ajutat UDMR sa treaca prin Camera Deputatilor o lege prin care da autonomie larga Tinutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD. Este incredibil ce intelegeri se fac in Parlamentul Romaniei. (...) Marele PSD se lupta in birourile secrete din Parlament ca sa dea Ardealul ungurilor". Proiectul a fost apoi respins de Senat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Iohannis Parlament Ungaria Tinut Secuiesc , #maghiari