Nationalismul ca desantare (Opinii)

Sambata, 09 Februarie 2013, ora 16:17
7217 citiri
Nationalismul ca desantare (Opinii)

Un stat isi alege in fruntea diplomatilor sai, de obicei, o persoana de inalta tinuta morala, in care echilibrul, cumpatarea si demnitatea sunt calitati sine qua non. Tot de obicei, trasaturi proprii unei varste cat de cat inaintate.

De asemenea, experienta in dialog, bunele maniere, eleganta comportamentului, studierea psihologiei, tactul, chiar vorba serpuita constituie atuuri de netagaduit pentru un ambasador. Trimis sa reprezinte si sa apere interesele tarii sale.

Scriam recent despre aptitudinile incontestabile ale lui Titulescu. Mai aproape in timp, Mark Gitenstein a fost felicitat de Administratia de la Washington pentru serviciul avut in Romania, iar Statele Unite stiu mai bine decat multi altii ce inseamna o diplomatie de rang superior.

Fiindca veni vorba de SUA, nu-mi iese din memorie prestatia fostului nostru ministru de Externe, Adrian Cioroianu, la "dialogul" cu secretarul de Stat, Condoleezza Rice, dar aceasta e alta poveste.

Anii adunati in actul de identitate nu constituie intotdeauna o chezasie a intelepciunii sau, ma rog, a reusitei in diplomatie. Este cazul ambasadorului Ungariei, Oskar Fuzes. Unchiul cu nume de premiu in cinematografie a reusit sa ia Zmeura de Aur. Nu la Hollywood, ci la Bucuresti.

A dat cu sucitorul in gulasul preparat la Szekelyfold (Tinutul Secuiesc). Totusi, vina acestuia e la fel de mare cu cea a unei trompete in care tot sufla pana la saturatie cu saliva seful sau de la Budapesta. Sa nu uitam ca sotia lui, dna ambasador Fuzes, si-a pus catrinta in cap pe aici, prin Romania, spusele sale referitoare la Ungaria si Ardeal fiind la un pas de a declansa un conflict diplomatic.

Dincolo de toate acestea, cateva detalii au condus la propozitiile vadit afectate de andropauza ale unor descendenti ai lui Attila. Pe de alta parte, Viktor Orban, liderul Executivului de la Budapesta, a mai dat cu prova in malurile bunei cuviinte, vizavi de relatiile cu Romania, dovedindu-si predispozitia la asperitate.

Proiectul de Constitutie luat in calcul de USL a reaprins jinduirea ungurilor de modificare a primului articol din legea fundamentala, in sensul lipirii prefixului "multi" la sintagma stat "national".

Regionalizarea avuta in vedere de Cabinetul Ponta este un alt eventual punct de sprijin in calculele aberante ale maghiarimii politice. Apoi, mai e si frustrarea celor de la UDMR, care, dupa amar de vreme la guvernari de tot soiul, s-au vazut aruncati peste mantinela.

Nu in ultimul rand, atitudinea Bucurestiului fata de ghionturile ungurilor a fost aceea a unei natangi gospodine, ce incaseaza scatoalce de la sotul imbibat cu palinca a megiesei cu gardul la apus. Fara sa se planga macar la seful de post.

Urmeaza un interesant test. A venit randul lupilor tineri - Ponta si Corlatean - sa demonstreze ca nu au dinti de lapte. Ca taria de caracter, fermitatea impreunata cu intelepciunea nu insumeaza doar apanajul diplomatilor cu parul nins si ochelari pe nas.

Mecanisme diplomatice si conventii clare pot pune oricand stavila manifestarilor deviante. Pozitii exhibate nu de ieri de azi de catre Ungaria si piticii ei de peste granita. Nationalismul gaunos, desantat trebuie pus cu falcile pe labe.

Indiferent cat de greu le-ar cadea la pancreas unor Viktori, Gyorgy, Oskari etc. Desi unii le bagatelizeaza, si simbolurile pot dauna sanatatii unor relatii, istoriei in sine. Zvastica a agresat trecutul unei intregi omeniri.

Drapelul secuilor deranjeaza fatadele unor edificii oficiale din Romania. Nu e agresant, ci ofensator si indezirabil in aceasta tara. Daca va indrazni cineva sa-l arboreze.

Citeste si:
Motivele pentru care politicienii au o viață mai lungă decât restul oamenilor. Rezultatele dovedite de un studiu Oxford
Motivele pentru care politicienii au o viață mai lungă decât restul oamenilor. Rezultatele dovedite de un studiu Oxford
Politicienii trăiesc mai mult decât restul oamenilor pentru că au venituri mai crescute şi beneficiază de tratamente medicale mai bune, arată un studiu întocmit de Universitatea din Oxford,...
Nume noi în partidul lui Dacian Cioloș. Cristian Presură și Ciprian Mihali au anunțat că s-au înscris în REPER
Nume noi în partidul lui Dacian Cioloș. Cristian Presură și Ciprian Mihali au anunțat că s-au înscris în REPER
REPER, noul partid înfiinţat de Dacian Cioloş şi mai mulţi europarlamentari de la PLUS, are noi membri. Fizicianul Cristian Presură și profesorul Ciprian Mihali, de la departamentul de...