Nou scandal local in Covasna din cauza imnului Ungariei

Sambata, 13 Decembrie 2014, ora 18:37
5521 citiri
Nou scandal local in Covasna din cauza imnului Ungariei
Foto: Alegeri Romania

Consulul general al Ungariei la Miercurea Ciuc, Barna Pal Zsigmond, a trimis o nota de protest Prefecturii judetului Covasna, fata de amenda aplicata filialei judetene a Partidului Civic Maghiar (PCM) pentru intonarea imnului ungar.

"Limitarea dreptului la exprimarea identitatii nationale este inacceptabila", a comunicat Barna Pal Zsigmond. "Aceasta masura de sanctionare intra in contradictie cu drepturile omului si cu valorile fundamentale ale Uniunii Europene", a argumentat oficialul ungar.

Filiala PCM Covasna a fost amendata de Prefectura cu 5.000 de lei pentru intonarea imnului Ungariei la o manifestare publica din iunie, de la Sfantu Gheorghe, prefectul Marius Popica spunand ca amenda era pregatita si a fost data intrucat PCM "persista in actiuni care ies din limita legalitatii".

Pe 4 iunie, in municipiul Sfantu Gheorghe, a fost sarbatorita Ziua solidaritatii nationale a maghiarilor si comemorarii Tratatului de la Trianon.

Insa, potrivit site-ului maghiar maszol.ro, prefectul Marius Popica ar fi declarat ca amenda a fost aplicata pentru refuzul de intonare a imnului Romaniei la un eveniment public, dupa ce fusese cantat cel al Ungariei.

Presedintele PCM, Biro Zsolt, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa organizata la Sfantu Gheorghe, ca gestul prefectului reprezinta o "provocare" la adresa comunitatii maghiare si ca legea prevede in acest caz o amenda cuprinsa intre 2.500 si 5.000 de lei.

Primar maghiar amendat ca a arborat prea putine steaguri pe 1 Decembrie

"Prefectul a aplicat amenda maxima, ceea ce, credem noi, denota rea-credinta, rea-vointa din partea lui. Imnul acesta este un cantec bisericesc, este un psalm, un cantec sfant al nostru, este imnul maghiarilor, nu numai al Ungariei, si, daca in Romania vorbim de stat de drept si vorbim de democratie, atunci cred ca trebuie sa ridicam glasul in aceasta privinta, nu putem crea un precedent pentru ca ar fi unul foarte periculos si trebuie sa facem tot posibilul ca legislatia sa fie schimbata. Normal ar fi ca intr-o tara europeana sa putem intona toate imnurile tarilor membre", a afirmat Biro Zsolt. El a adaugat ca reprezentantii formatiunii vor contesta amenda.

"Din 1989 incoace, au trecut 25 de ani de la Revolutia de la Timisoara si, de atunci, la fiecare manifestare a comunitatii maghiare a fost intonat acest imn, iar prefectul s-a gandit acum sa se lege de acest lucru. Eu consider ca este un gest politic si putem vorbi de o provocare impotriva comunitatii maghiare. Prefectul, cand a preluat functia, a avut o declaratie, a spus ca va face totul pentru o convietuire pasnica in judetul Covasna, dar, cu asemenea provocari, eu nu cred ca o sa ajungem la o convietuire pasnica", a spus Biro.

Prefectul judetului Covasna, Marius Popica, a declarat, ca reprezentantii institutiei aveau pregatita documentatia inca de la evenimentul din iunie, dar au decis sa concretizeze sanctiunea pentru ca PCM a continuat actiunile care "ies din lege".

"Am pregatit amenda inca din iunie si am decis sa o si aplicam pentru ca vad ca PCM persista in actiuni care ies din limita legalitatii (PCM a organizat un miting pro-autonomie la Sfantu Gheorghe in 29 noiembrie - n.red.). Toata lumea poate organiza ce vrea si cand vrea, dar trebuie sa raspunda pentru actiunile care au loc. Am tot tolerat si iata unde am ajuns, ca primarul din Targu Secuiesc nici nu trimite o coroana de Ziua Nationala, nu pune steaguri, iar cativa cetateni arboreaza steaguri de doliu de 1 Decembrie.

Evenimentul organizat de PCM in iunie a fost ilegal, legea spune foarte clar cum si unde se poate canta imnul unei tari, eu nu am nimic cu imnul Ungariei, il respect, dar de acum aplicam toleranta zero la orice activitate iesita din lege", a declarat prefectul Marius Popica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#imn ungar amenda PCM, #imn Ungaria amenda PCM, #PCM scandal imn eveniment , #maghiari