Nu ne mai salvati de ceea ce nu ne ameninta!

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 29 Octombrie 2016, ora 11:01
14257 citiri
Nu ne mai salvati de ceea ce nu ne ameninta!

Ca mai mereu in preajma alegerilor, cand e nevoie de teme facile si emotionale, apare pe tapet subiectul maghiarilor care vor sa fure Ardealul. Reteta e veche, de la Ceausescu. Si iata ca anul acesta nu face exceptie.

De aceasta data, insa, tema este facilitata de afisele puse de UDMR in mai multe orase din Transilvania, care ar trebui salvate de Bucuresti. Afise care, cu siguranta, ar fi creat valva in oricare alta tara cu minoritati etnice vocale.

Din start remarc ca obsesia asta a salvarii nu este doar etnica. Daca maghiarii vor sa salveze Ardealul de Bucuresti, USR vrea sa salveze Romania de Teleorman, Coalitia pentru Familie si BOR vor sa ne salveze de homosexuali. Numai de demagogie si amatorism, cu adevarat pericole majore, nu ne salveaza nimeni.

Eu mi-as dori sa nu ne mai salveze nimeni prin tot felul de excluziuni, ci sa ne ofere viziunea dezvoltarii unitare.

Revenind la chestiunea secesionista din Ardeal, ma tem ca ea chiar exista, dar nu in cheia etnica in care este vanduta. Ci intr-un economica, pornind de la dezvoltarea inegala a tarii.

Cand UDMR a pus acele afise atat de inflamante in Vechiul Regat, cred ca a mizat pe faptul ca ele nu vor genera nicio adversitate in Ardeal si nu vor fi privite cu ostilitate de romani. Ba sunt tentata sa cred ca ar putea aduce beneficii electorale pentru UDMR, chiar dincolo de bazinul etnic traditional.

Daca veti vorbi cu romanii de dincolo de Carpati, veti vedea ca exista o enervare vizavi de "mitici". Justificat sau nu, ardelenii si banatenii se considera mai seriosi, mai muncitori, mai temeinici si multi dintre ei se declara nemultumiti ca depind de guvernarea de la Bucuresti.

In formele sale agresive, aceste diferente derapeaza in aroganta.

Este si o consecinta a faptului ca sunt mai aproape de frontiera vestica a Romaniei, mai aproape de Occident, cu acces din anii '80 la televiunile tarilor vecine, care nu au trait comunismul in formele lui atroce, mult timp sub ocupatia unor puteri nu doar asupritoare, ci si civilizatoare.

De altfel, dincolo de munti se si voteaza majoritar diferit de restul tarii.

Oricat de nedrept si periculos ni se pare, romanii acestia chiar simt uneori nevoia sa fie salvati de un Bucuresti in care vad un soi de forta de ocupatie care le ia prea mult si le restituie prea putin prin politici guvernamentale.

In conditiile unei guvernari care livreaza prea putin, da, cred ca exista riscul adancirii acestor diferente si al unui secesionism nu pe criterii etnice, ci economice.

Una peste alta, cred ca cea mai sigura cale de a tine Romania unita este sa ii asiguri o guvernare serioasa si un trend de dezvoltare constanta.

Daca vrem sa gasim o vulnerabilitate reala, aici ar trebui sa o cautam.

Cat despre extremismul etnic, oricat de avantajos este el din punct de vedere electoral si in Romania, si in Ungaria, daca suntem realisti si nu muscam din nada, ar trebui sa intelegem ca intre doua tari UE si NATO aceasta problema nu se poate pune in mod serios.

Ceea ce ar trebui sa ne sperie ar fi faptul ca temele excluziunii, secesionismele de toate felurile, pe criterii etnice sau sexuale, prind ca teme electorale.

Ele continua sa fie vanturate ca bruiaje pentru chestiunile serioase, pentru ca au public, pentru ca starnesc reactii largi. Daca nu ar fi asa, ar muri de la sine.

Este, in opinia mea, o dovada a imaturitatii societatii romanesti. Nu avem exercitiul tolerantei autentice, al respectului pentru diversitate, chiar daca ea nu are niciun impact concret asupra vietii noastre, toleranta pe care o confundam cu indiferenta si individualismul, alte tare ale societatii.

Murim de grija ungurilor care ne iau Ardealul, a homosexualilor care vor sa se casatoreasca civil, pentru ca ne contrazic viziunile rigide, dar suntem de o impardonabila indiferenta la fenomene care afecteaza major exact valorile la care zicem ca tinem atat de mult.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#afise UDMR salvati, #Coalitia pentru Familie homosexuali , #maghiari