Nu toti maghiarii sustin proiectul de autonomie al UDMR: Nu reflecta Tinutul Secuiesc

Luni, 22 Septembrie 2014, ora 10:24
3770 citiri
Nu toti maghiarii sustin proiectul de autonomie al UDMR: Nu reflecta Tinutul Secuiesc
Foto: Arhiva

Presedintele PPMT, Toro T. Tibor (foto), considera "ciudat" faptul ca proiectul de autonomie lansat de UDMR nu reflecta intreg Tinutul Secuiesc, ci doar cele trei judete Harghita, Covasna si Mures.

"Grupul nostru de experti analizeaza proiectul UDMR. Daca citesc titlul, e imbucurator ca UDMR a lucrat pentru autonomia Tinutului Secuiesc, mi s-a parut ciudat, insa, de ce au precizat ca este Tinutul Secuiesc din Romania. Proiectul se bazeaza pe cele trei judete - Harghita, Covasna si Mures, care nu compun Tinutul Secuiesc, sunt judete facute artificial in 1968. Nu credem ca aceste judete sunt functionale, noi credem ca proiectul autonomiei Tinutului Secuiesc trebuie sa se bazeze pe Tinutul Secuiesc, nu pe cele trei judete.

Avem aici o critica, acceptarea celor trei judete ar fi o capitulare definitiva. Tinutul Secuiesc are o delimitare foarte clara, iar proiectul UDMR nu reflecta acest lucru", a spus presedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), citat de Mediafax, intr-o conferinta de presa tinuta duminica la Cluj.

Totodata, acesta sustine ca proiectul nu trebuie legat de modificarea Constitutiei. "Cred ca, legand soarta proiectului de o noua Constitutie, se proiecteaza in viitorul indepartat acest proiect si se demobilizeaza miscarea politica pentru autonomie", a adaugat el.

Presedintele PPMT a afirmat ca formatiunea sa politica va sustine acest proiect doar daca il va gasi "viabil". "Deocamdata, sunt lucruri principale despre care nici dezbatere nu putem purta", a afirmat Toro T. Tibor.

UDMR, despre autonomie: Nu separatism sau independenta, ci o adaptare a statutului Tirolului de Sud

Presedintele UDMR a prezentat, joi, proiectul de autonomie al Tinutului Secuiesc, proiect care a fost astfel lansat in dezbatere publica.

Proiectul UDMR privind autonomia: Curte de Apel in Tinutul Secuiesc

UDMR vrea autonomie in Tinutul Secuiesc: "Mai mergeti, mai, baieti, de-aici" (Video)

Potrivit proiectului UDMR, regiunea formata din judetele Harghita, Covasna si Mures ar trebui sa se constituie "ca o regiune autonoma avand personalitate juridica in cadrul statului unitar si indivizibil Romania", sa aiba un presedinte propriu, care sa participe la sedintele Guvernului, iar limba maghiara sa fie considerata "limba oficiala in regiune".

Proiectul este postat pe site-ul UDMR in limbile romana si maghiara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#presedinte PPMT UDMR autonomie, #autonomie Tinut Secuiesc , #maghiari