Ziare.com

Nu toti maghiarii sustin proiectul de autonomie al UDMR: Nu reflecta Tinutul Secuiesc

Luni, 22 Septembrie 2014, ora 10:24

   

Nu toti maghiarii sustin proiectul de autonomie al UDMR: Nu reflecta Tinutul Secuiesc
Presedintele PPMT, Toro T. Tibor (foto), considera "ciudat" faptul ca proiectul de autonomie lansat de UDMR nu reflecta intreg Tinutul Secuiesc, ci doar cele trei judete Harghita, Covasna si Mures.

"Grupul nostru de experti analizeaza proiectul UDMR. Daca citesc titlul, e imbucurator ca UDMR a lucrat pentru autonomia Tinutului Secuiesc, mi s-a parut ciudat, insa, de ce au precizat ca este Tinutul Secuiesc din Romania. Proiectul se bazeaza pe cele trei judete - Harghita, Covasna si Mures, care nu compun Tinutul Secuiesc, sunt judete facute artificial in 1968. Nu credem ca aceste judete sunt functionale, noi credem ca proiectul autonomiei Tinutului Secuiesc trebuie sa se bazeze pe Tinutul Secuiesc, nu pe cele trei judete.

Avem aici o critica, acceptarea celor trei judete ar fi o capitulare definitiva. Tinutul Secuiesc are o delimitare foarte clara, iar proiectul UDMR nu reflecta acest lucru", a spus presedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), citat de Mediafax, intr-o conferinta de presa tinuta duminica la Cluj.

Totodata, acesta sustine ca proiectul nu trebuie legat de modificarea Constitutiei. "Cred ca, legand soarta proiectului de o noua Constitutie, se proiecteaza in viitorul indepartat acest proiect si se demobilizeaza miscarea politica pentru autonomie", a adaugat el.

Presedintele PPMT a afirmat ca formatiunea sa politica va sustine acest proiect doar daca il va gasi "viabil". "Deocamdata, sunt lucruri principale despre care nici dezbatere nu putem purta", a afirmat Toro T. Tibor.

UDMR, despre autonomie: Nu separatism sau independenta, ci o adaptare a statutului Tirolului de Sud

Presedintele UDMR a prezentat, joi, proiectul de autonomie al Tinutului Secuiesc, proiect care a fost astfel lansat in dezbatere publica.

Proiectul UDMR privind autonomia: Curte de Apel in Tinutul Secuiesc

UDMR vrea autonomie in Tinutul Secuiesc: "Mai mergeti, mai, baieti, de-aici" (Video)

Potrivit proiectului UDMR, regiunea formata din judetele Harghita, Covasna si Mures ar trebui sa se constituie "ca o regiune autonoma avand personalitate juridica in cadrul statului unitar si indivizibil Romania", sa aiba un presedinte propriu, care sa participe la sedintele Guvernului, iar limba maghiara sa fie considerata "limba oficiala in regiune".

Proiectul este postat pe site-ul UDMR in limbile romana si maghiara.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3315 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

O stranie indispozitie

Exista la cei care ar trebui sa o faca , o stranie indispozitie in a studia viata din faimoasa regiune autonoma maghiara .
Avem un specialist care ne-a declarat cumani , au avut loc , cam pe sest , deshumari ale voievozilor nostri , teste adn , s.a. .
Universitatea din cluj(napoca) a organizat o expozitie , "cand imparatul ne cheama sub drapel" , e vorba de imparatul austriac .
institutul pentru studierea victimelor comunismului , sau cum s-o fi chemand , a facut si el deshumari , de , se poarta .
la universitatea bucuresti a fost o teza de doctorat despre persecutarea sportivilor minoritari .
si lista ar fi destul de lunga .
Dar nimeni nu s-a aplecat asupra vietii romanilor din acea enclava ; cand a fost deschisa prima gradinita in limba romana , primul teatru de papusi , cum tratau educatoarele unguroaice pe copiii romani , cum s-a incercat maghiarizarea numelor si nu numai , cum nu puteau romanii sa se stabileasca in tg. mures , cum erau tratati la angajare ...
Poate dl. Tismaneanu ? ...

 

Care "Tinut Secuiesc"?

Domnule Toro Tibor, la data patrunderii triburilor ungare in Panonia, triburile secuilor erau confederate ungurilor. Obligatiile lor fata de unguri erau militare, de avangarda sau ariegarda a ungurilor, popor de pastori calareti, nomazi, razboinici. Confederatii beneficiau de autonomie tribala. Dupa constituirea Regatului Ungariei, si expandarea lui, triburile secuilor au fostplasate in ariegarda la granita inca mobila a regatului.Final au fost sedentarizate unde se gasesc acum, in "pamant regesc" al statului deci, cu obligatii militare permanente, urmand a avea beneficiul folosirii "pamantului regesc' plus o dare catre rege.Secuii se aflau sub jurisdictia Comitelui Secuilor, un inalt ofiter al regelui, obligatoriu nesecui, cu domenii inafara secuimii, reprezentant al regelui, si a judelui regal, numit de rege. Functia a fost preluata de voivodul Transilvaniei si apoi de Principele Transilvaniei. De aici in jos a existat o autonomie a secuilor de autogestiune si organizare militara si scaunala.Secuii p[lateau dari si care Comitele Secuilor. Functia militara a secuilor a trecut prin regimentele graniceresti imperiale si a incetat odata cu instituirea dualismului austro-ungar, sub Imparatul Franz Iosif, cindf Guvernul Ungariei a desfiintat tot ce tinea de statutul secuilor in Transilvania, Transilvania insasi fiind desfiintata ca regn distinct si incorporata in Ungaria, teritoriul fiind organizat in comitate. Acestea sunt infotmatii istorice, foarte interesante, fara relevanta juridica si practica actuala. Transilvania este parte indistincta a Romaniei, stat modern suveran, in care NU exista o minopritate nationala "secui" ci o minoritate "unguri" cu toate drepturile prevazute de normele internationale pentru minoritatile nationale si ceva in plus. Dumenavoastra clamati pericolul disparitiei ungurilor in Romania si pentru prezervarea identitatii carora cereti orcrotiri speciale, final autonomie culturala, ceva foarte confuz, si final autonomie POLITICA in teritorii definite de proiectul UDMR si cerute a fi redefinite de Dumneavoastra, cereri pe care le considerati "legitime" si "europene" si foarte urgente. Parte din dumenavoastra realizati ca proiectul este utopic, parte sunteti convinsi ca este cum spuneti ca ar fi si realizabil. Despre cetatenii romani ai satului Romania care s-ar afla in viitorul stat sacuiesc sau ungaro-secuiesc mmai spuneti ca vor beneficia de ocrotire ca minoritari, dar va trebui sa invete obligatoriu ungureste etc. Pentru toate acestea va trebui sa declansasi un razboi contra Romaniei si sa-l castigati, in acest fel se instituie o suveranitate.

 

Eh, ungurii astia ca Tibor Tibor

iau toleranta si rabdarea romanilor, drept prostie. Tibor se crede mai destept decat ii permite natura; incearca sa induca ideea unui teritoriu secuiesc bine definit care sa justifice mai apoi, o autonomie teritoriala. Asta este tinta discursului sau si evident, viziunea lui!

Din nefericere pt ei, daca vor continua sa bata moneda pe tampenia asta, or sa aiba surprize f. neplacute, cu repercursiuni grave in special asupra cetatenilor lor, multi dintre ei, nevinovati.

D-nii astia se cam joaca cu chibriturile. Ar fi cazul ca maghiarii de rand sa-i potoleasca altfel vor avea cu totii de patimit. Problema asta este foarte sensibila si mereu treaza in constiinta romanilor. Trebuie sa inteleaga ca oricat de "nexploziva" ar parea mamaliga, in raport cu ei, cu natura lor duplicitara, cu faptele lor de ieri si de azi, ea clocoteste mocnit. Pt romani, problema transilvana n-a fost niciodata abandonata/uitata in arhive. Le-a provocat mult prea multa durere si ranile sunt mult prea adanci incata sa poata fi considerata istorie. La ramanerea ranilor inca deschise, a contribuit in primul rand maghiarimea, care a avut mereu grija sa puna sare pe ele, in exces. Pretentiile lor asupra pamantului romanesc, argumentele aduse de ei, mistificarea trecutului, toata panoplia asta folosita in scopul de a dejuga dreptul ancestral al romanilor asupra tarii lor n-au facut decat sa le ascuta vigilenta si totodata sa le intensifice aversiunea fata de maghiari. Romanul este legat de pamantul lui precum pruncul de mama, prin cordonul omblical si nu se va desprinde de el decat in moarte. Cine are minte sa inteleaga asta va pricepe si ca orice incercare de deposedare a romanilor de pamant este sortita esecului.

nu ungurii sunt realii vinovati pentru eternizarea acestei situatii

ci romanii, fiindca o tolereaza.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor