Parlamentar Jobbik, in New York Times: Visez la o Ungarie reintregita, sa recastigam teritoriul pierdut

Joi, 05 Septembrie 2013, ora 23:53
5678 citiri
Parlamentar Jobbik, in New York Times: Visez la o Ungarie reintregita, sa recastigam teritoriul pierdut

Un membru al Parlamentului maghiar si totodata al partidului extremist Jobbik a declarat, pentru ziarul New York Times, ca ar vrea sa traiasca intr-o Ungarie reintregita, intr-o lume in care tara sa-si recastige teritoriul pierdut.

Cresterea grupurilor nationaliste maghiare, precum Jobbik, a fost vazuta de toti drept o sursa de crestere a tensiunilor in zona, se arata intr-un amplu material al New York Times, dedicat meciului de fotbal dintre nationalele Romaniei si Ungariei, dar si relatiilor dintre cele doua tari, cu titlul "Meciul de calificare Romania-Ungaria este doar partial despre fotbal".

"Mi-ar placea sa traiesc intr-o lume, visez la o lume unde Ungaria recastiga teritoriul pe care l-am pierdut si cred ca fiecare ungur ar trebui sa gandeasca asa", a declarat Marton Gyongyosi, membru al Parlamentului maghiar si purtator de cuvant pe tema Afacerilor Externe pentru Jobbik.

"Realitatea este insa diferita. Trebuie sa ne descurcam mereu cu ce avem", a continuat acesta.

Gyongyosi a negat ca partidul sau este responsabil de recentele deteriorari ale relatiilor dintre Romania si Ungaria sau pentru intoleranta vazuta pe stadioanele de fotbal din tara sa.

Liderul Jobbik, in Harghita: Nu vom renunta la ideea anularii Trianonului

Jobbik este al treilea partid politic ca marime din Ungaria, dupa ce a obtinut aproape un milion de voturi la ultimele alegeri parlamentare. A fost acuzat ca urmeaza o agenda radicala care include politici antisemite, partidul negand insa acest lucru.

Sfarsitul Primului Razboi Mondial si caderea Imperiului Austro-Ungar a redesenat multe dintre granitele Europei. Ungaria a pierdut 75 la suta din teritoriul sau si doua treimi din populatie, catre tarile vecine, lasand mari comunitati de vorbitori de maghiara in Slovacia, Serbia si in Ucraina moderna.

Insa acordarea Transilvaniei catre Romania - o miscare pe care romanii o vad drept o indreptare a unui rau istoric - s-a dovedit a fi cea mai controversata.

Titus Corlatean, despre relatia cu Ungaria: Retorica razboinica este anacronica

Problema a fost in stare latenta in special in timpul regimului comunist din Ungaria. Insa odata cu ajungerea la putere a conservatorilor de la Fidesz, in anul 2010, condusi de actualul prim-ministrul, Viktor Orban, precum si dupa ridicarea unor partide politice ultranationaliste de dreapta, precum Jobbik, s-a reaprins acest subiect, ca urmare a unei legi cetatenesti ce a trecut de Parlament si care acorda tuturor maghiarilor, indiferent unde se afla, un pasaport si drepturi de vot depline.

Aceasta politica a infuriat guvernele vecine, in special pe cei cu mari populatii vorbitoare de limba maghiara, multe dintre acestea cautand o autonomie mai mare si legaturi mai apropiate cu Budapesta. Un milion si jumatate de vorbitori de maghiara traiesc in Romania.

Jobbik: Ungaria sa asigure autonomia secuilor, chiar cu riscul unui conflict

Relatiile dintre Romania si Ungaria "erau ok mai ales cand era un guvern socialist in Budapesta, insa aderatele probleme au inceput cu Fidesz", a declarat si Dan Oprescu, expert in relatii romano-ungare din cadrul Guvernului de la Bucuresti.

"Fotbalul este cel mai popular sport din Romania si din Ungaria, asa incat meciul de vineri va fi o oportunitate pentru extremisti din ambele parti sa se manifesteze", a adaugat acesta.

Radicalii de la Jobbik ameninta in New York Times inaintea meciului Romania - Ungaria

Echipele nationale de fotbal ale celor doua tari s-au mai intalnit o data in acest an, in luna martie, cand au jucat in fata unui stadion gol, la Budapesta, dupa ce FIFA a impus un meci cu portile inchise ca pedeapsa dupa scandarile antisemite si banerele de la un meci amical al Ungariei cu Israelul, jucat in capitala maghiara, in vara anului 2012.

"Extrema dreapta este atat de puternica acum, sunt partide extremiste de dreapta precum Jobbik si intra in stadioane. Din cauza a 100 sau 200 de prosti, sportul maghiar poate fi afectat. De aceea, politicienii, sportivii, cu totii vor, vrem sa-i scoatem din stadion", a spus un jurnalist sportiv maghiar.

Romania si Ungaria se vor intalni vineri, de la ora 21.00, intr-un meci programat pe Arena Nationala din Bucuresti.

Citeste si:
Drulă despre schimbarea sistemului de impozitare: ”Dacă o singură taxă crește, guvernul securisto-socialist trebuie să-și dea demisia”
Drulă despre schimbarea sistemului de impozitare: ”Dacă o singură taxă crește, guvernul securisto-socialist trebuie să-și dea demisia”
Președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, spune pe rețelele sociale că azi are loc o întâlnire despre schimbarea sistemului de impozitare. ”Coaliția sărăciei se întâlnește...
Cifre înspăimântătoare privind consumul de droguri în România. Peste un milion de consumatori ocazionali
Cifre înspăimântătoare privind consumul de droguri în România. Peste un milion de consumatori ocazionali
Ministrul Familiei, Gabriela Firea a prezentat, luni, într-o postare pe Facebook, cifrele privind consumul de droguri în rândul tinerilor, arătând că în România, cifrele oficiale sunt...
Comentarii