Petitie cu peste 10.000 de semnaturi pentru autonomia Transilvaniei, depusa la Cluj

Miercuri, 12 Martie 2014, ora 18:17
8346 citiri
Petitie cu peste 10.000 de semnaturi pentru autonomia Transilvaniei, depusa la Cluj

O petitie care a strans peste 10.000 de semnaturi pentru autonomia Transilvaniei a fost depusa, miercuri, la Prefectura Cluj, in document cerandu-se stabilirea capitalei regiunii la Cluj, unde sa functioneze un Guvern regional.

Initiatorul petitiei, Fancsali Erno, un tanar de 23 de ani, din Cluj, a declarat, miercuri, presei, ca vrea autonomie pentru ca, in anul 1918, cand s-a infaptuit Unirea, "ardelenii au asteptat ceva mai bun dupa monarhia austro-ungara, dar centralismul de la Budapesta era la fel ca cel de la Bucuresti".

"Am depus la Prefectura Cluj petitia pentru autonomia Transilvaniei, pentru care s-au adunat 10.300 de semnaturi incepand cu ianuarie 2013, atat din partea unor maghiari, cat si a unor romani sau sasi, multi care au plecat din tara dupa 1989. Asteptam un raspuns in viitorul apropriat la aceasta petitie. Nu asteptam raspuns acum de la Guvern, pentru ca stim ca Guvernul Ponta 3, chiar daca este adaugat UDMR, nu va da un raspuns corect.

Noi nu ne vom lasa pana nu vom atinge scopul nostru, autonomia Transilvaniei si o Romanie federala intr-o Europa Centrala puternica. Vreau autonomie pentru ca, in 1918, cand s-a infaptuit Unirea, ardelenii au asteptat ceva mai bun dupa monarhia austro-ungara, dar centralismul de la Budapesta era la fel ca cel de la Bucuresti, iar romanii de dincolo de Carpati s-au degradat si au considerat Transilvania ca o colonie", a spus Fancsali, un tanar de 23 de ani din Cluj-Napoca.

Miting cu scandal la Targu Mures - imbranceli intre jandarmi si secui (Video)

Potrivit acestuia, dupa inceperea campaniei de strangere de semnaturi, au inceput "atacuri" impotriva sa si a primit amenintari din partea unor romani si a unor membri ai Asociatiei "Noua Dreapta".

Petitia si lista de semnaturi au fost inregistrate la Registratura Prefecturii Cluj.

In petitie se sustine autonomia pentru Transilvania - Banat, Crisana, Maramures si se cere ca municipiul Cluj-Napoca sa devina capitala regiunii, unde sa functioneze Guvernul regional, care sa aiba cu control politic si economic pe teritoriul Transilvaniei Autonome.

Documentul arata ca dupa 1989 starea regiunii nu s-a imbunatatit, in conditiile in care impozitele acumulate in Transilvania "ajung in Moldova si Oltenia pe nedrept".

"Transilvania este trezoreria tarii noastre fara autodeterminare. Ei au mai mare nevoie de noi, decat noi avem de ei. Regiunea noastra s-ar putea autosustine. Avem paduri, ape minerale, un potential turistic foarte mare, orase medievale unice in Romania, sute de castele, cetati, o universitate care multumita multiculturalismului este in fruntea universitatilor din tara. Noi nu vrem nimic de la altii, dar ce e al nostru nu lasam", se mai arata in petitie.

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...