Premierul Orban vrea sa dreaga relatia cu Romania: Nimeni nu intelege ce se intampla

Sambata, 25 Iulie 2015, ora 17:12
6197 citiri
Premierul Orban vrea sa dreaga relatia cu Romania: Nimeni nu intelege ce se intampla
Foto: Facebook/Tusvanyos

Premierul ungar Viktor Orban spune ca relatia romano-ungara s-a deteriorat incepand din 2012 si ca statul maghiar nu a fost "vreodata in istoria" sa mai jignit de politicienii romani, sustinand insa ca bunul simt indica fapul ca cele doua state trebuie sa se reintoarca la o relatie "eficienta".

Viktor Orban a declarat, sambata, la Universitatea de Vara "Tusvanyos" de la Baile Tusnad, ca inainte de anul 2012 relatia dintre Romania si Ungaria se baza pe "principii pragmatice si de incredere" si ca nimeni nu intelege motivele acestei schimbari.

"Pana in 2012 si chiar si in 2012, eu cred ca relatia dintre Romania si Ungaria s-a bazat pe niste principii foarte bune, pragmatice si de incredere. Din pacate, in 2012 s-a schimbat situatia. Eu nu imi aduc aminte ca politicienii sa fi jignit Ungaria de atatea ori vreodata in istorie de cate ori s-a intamplat acest lucru dupa 2012.

Noi nu nu ne-am revansat si nici nu ne revansam, pentru ca suntem interesati de o relatie buna, eficienta cu Romania, dar problema este ca nimeni nu intelege ce se intampla. Adica de ce nu se intampla absolut nimic?", a spus Viktor Orban.

Premierul Ungariei s-a declarat intelegator cu schimbarile politice care s-au petrecut in Romania in ultimii trei ani si si-a exprimat speranta ca, dupa "rearanjarea peisajului politic din Romania", relatia dintre cele doua tari sa nu mai fie "incarcata" cu lucrurile care au marcat-o dupa 2012.

"Aveti un nou presedinte, am inteles acest lucru, si ca se intampla tot felul de lucruri, ca se transforma peisajul politic in Romania, cu tunete si fulgere. Am inteles acest lucru, dar speram ca, dupa aceste schimbari politice, dupa rearanjarea peisajului politic din Romania, n-o sa mai fie incarcata relatia dintre Ungaria si Romania cu acele lucruri care au incarcat-o dupa 2012", a afirmat Orban.

El si-a exprimat, totodata, dorinta "reintoarcerii" la o relatie "normala", intrucat aceasta este importanta atat pentru romani, cat si pentru maghiari.

"Nu stiu daca se va intampla acest lucru, daca exista, totusi, o dorinta foarte clara de partea romana, de partea celor care fac politica externa a Romaniei, sa se revina la relatia normala, eficienta care a existat pana in 2012.

Noi nu stim daca politicienii romani, daca cei responsabili pentru a face aceasta politica externa vor sa reluam relatia. Pentru ca noi, Ungaria, spunem ca aceasta relatie nu ar fi trebuit sa se strice dupa 2012, pentru ca aceasta relatie este importanta pentru Romania, pentru Ungaria deopotriva, pentru comunitatea maghiarilor din Romania, pentru maghiarii din Ungaria si pentru romani. Deci eu cred ca trebuie, bunul simt indica faptul ca trebuie sa ne reintoarcem la o relatie eficienta intre Romania si Ungaria", a spus premierul Orban Viktor.

La dezbaterea la care a participat premierul ungar Viktor Orban, impreuna cu europarlamentarul FIDESZ Tokes Laszlo, si care a fost moderata de Nemeth Zsolt, presedintele Comisiei de Politica Externa a Parlamentului de la Budapesta, au asistat aproximativ 1.500 de prsoane.

Universitatea de Vara "Tusvanyos" este organizata de Fundatia Kisebbsegekert - Pro Minoritate Alapitvany din Budapesta si de Consiliul Tineretului Maghiar din Romania, in parteneriat cu organizatii si fundatii din cele doua tari.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#premier Ungaria relatie Romania , #maghiari