Primar roman, primar maghiar (Opinii)

Duminica, 08 Ianuarie 2012, ora 09:12
4212 citiri
Primar roman, primar maghiar (Opinii)

Se apropie alegerile si spiritele in plan national si local incep sa se incalzeasca. "Ies ai nostri, ies ai lor? Cine are sanse, cine binemerita increderea Mariei-sale, electoratului de ambe sexe?"

Printre eternele meciuri de pe meleagurile transilvane se afla cel al apartenentei etnice a primarilor municipiilor, oraselor, comunelor de pe cuprinsul judetelor multietnice, precum si al presedintilor de consilii judetene, acesti viceregi ai provinciilor de pe cuprinsul patriei noastre romane. Este un meci care capata mereu, mai ales in asemenea perioade conotatii speciale. Mai ales ca de obicei in preajma lor se produc evenimente care inflameaza spiritele. Cum au fost de exemplu cele legate de nationala de hochei, tineret.

Vom incepe prin a afirma ca acest gen de abordare poate fi suspectata de o oarecare mentalitate tribalista, cumva anacronica, deoarece, in ultima instanta am avea nevoie de primari si presedinti de consilii buni si nu musai romani, maghiari, germani sau de alte nationalitati.

Pe de alta parte, nu e nimic condamnabil sau de sorginte neaparat nationalista ca o comunitate sa-si doreasca sa fie reprezentata de alesi din propriile randuri. De genul: "Sa fie din familia, de pe strada, din orasul meu, din sfera mea profesionala sau, de ce nu, sa fie vorbitor al aceleiasi limbi ca mine."

Cumva pe resortul simpatiilor de multe ori obscure care stau la baza nasterii suporterilor unor echipe sportive. Sistemul votului majoritar la aceasta conduce in chip aproape logic.

Nu e deci deloc obligatoriu sa fii sovin daca, maghiar fiind, iti doresti sa ai un primar maghiar sau daca esti roman, sa vrei sa ai un primar roman. Este firesc, mai ales daca alte calitati ale candidatilor nu te conving de contrariul. Si sunt situatii in care acest lucru se intampla.

Sa ne gandim la situatia lui Klaus Iohannis, care este ales cu consecventa de sibienii de toate etniile sau de Dorin Florea, primar de etnie romana, ales si el in doua randuri in Targu Mures, un oras cu o usoara majoritate etnica maghiara.

In majoritatea cazurilor insa, in asemenea zone, pana in prezent s-a votat preponderent etnic. Cu precizarea ca electoratul maghiar a iesit mai consecvent la vot, in timp ce electoratul roman a fost mai putin entuziast si si-a impartit voturile in baza criteriului (sa zicem) politic, intre mai multi candidati.

De fiecare data au existat tentative de a solidariza si pe romani in jurul unui candidat unic, dar de fiecare data tentativele au esuat pe altarul ambitiilor de predominanta a unor partide si candidati.

Actuala lege electorala, prin care primarii si presedintii de consilii judetene se aleg din primul tur favorizeaza si mai mult formatiunile politice sau etno-politice compacte, neexistand posibilitatea pentru ceilalti de a se regrupa in turul al doilea.

Legea nascuta din dorinta unor partide mari de a-si maximiza sansele in dauna partidelor mjlocii si mici favorizeaza in teritoriu pe altii decat se preconiza.

Din aceasta perspectiva castigatorii detasati par sa fie din nou candidatii din partea UDMR, daca nu cumva se vor imparti si ei politic, ceea ce totusi nu e prea probabil. Tot in beneficiul lor este si falia uriasa intre Putere si Opozitie adica intre PDL si USL, o falie garnisita cu resentimente si interese marcat antagonice. Deci, meci pierdut acasa!

Singura situatie in care s-ar intampla altminteri ar fi cea in care cei de mai sus s-ar regrupa in jurul unor candidati absolut neutri si neinregimentati politic si, obligatoriu, meritorii din punct de vedere etic, profesional si de palmares. Altfel nimeni si nimic nu va convinge pe partizanii unor partide sa iasa la vot si chiar sa voteze o persoana din zona traditional adversa convingerilor lor.

Nici macar intelegerile si angajamentele solemne de colaborare ale liderilor de partid locali. Ar fi poate un inceput dintr-un proces de altfel necesar si benefic de eliberare de sub tirania politicului si politicianismului, de revenire la idee de competenta si profesionalism pe care incepem sa ne-o dorim cu totii, indiferent chiar de etnia de care apartinem.

Nu stiu de ce, dar, dupa niscaiva spectacole de uz public, cu declamatii si lacrimi, mi se pare ca nimic din cele de mai sus nu se va intampla si ca lucrurile vor merge si pe mai departe in inertia lor pernicioasa din care vor iesi din nou castigati demagogi de diferite orientari politice si etnice. Si ca in loc de primari si presedinti competenti vom avea din nou personaje de diferite etnii pe care nu vom osteni sa-i detestam si sa-i ocaram pana la viitoarele alegeri, blestemandu-ne inspiratia si mainile cu care am pus stampilele in cabinele de vot.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#alegeri locale 2012, #alegeri primari 2012, #primar roman maghiar , #maghiari