Primarul din Tg. Mures: Ne rezolvam problemele singuri la UMF, restul e circarie politica

Marti, 13 Martie 2012, ora 19:23
5049 citiri
Primarul din Tg. Mures: Ne rezolvam problemele singuri la UMF, restul e circarie politica

Solutia pentru problema de la UMF Targu Mures trebuia sa fie gasita de universitarii romani si maghiari direct implicati, iar acest lucru era gata sa se intample, daca nu ar fi intervenit "isteria televizata" si "circaria politica", a declarat primarul municipiului Targu Mures, Dorin Florea (PDL), pentru Ziare.com.

Absolvent al UMF Targu Mures si primar in functie inca din 2000, Dorin Florea spune ca este legat si moral si emotional de aceasta universitate si regreta faptul ca s-a ajuns la aceasta "isterie televizata".

"Normal si firesc, solutia trebuia sa fie oferita de Universitate. Eu regret ca s-a ajuns aici, probabil a fost o graba a UDMR, se apropie si 15 martie (Ziua Nationala Ungariei - n.red.) si decontul in fata cetatenilor. E rostul universitarilor sa gaseasca solutii ca aceasta institutie sa functioneze multicultural si ei erau pe punctul de a rezolva problema. Eu cred ca in 20 de zile Universitatea gasea o solutie, si cu carta si cu tot. Conditia era sa nu forteze politicienii o rezolvare politica.

Asa ne-am obisnuit noi targu-muresenii, sa ne rezolvam problemele singuri. Mai ales dupa necazul din martie '90, cred ca toata lumea a inteles ca problemele trebuie sa ni le rezolvam noi, nu isteria televizata", a declarat Dorin Florea pentru Ziare.com.

O solutie impusa de la Bucuresti - ca pepenii de Dabuleni, copti fortat

In opinia sa, nu trebuia fortat Guvernul, cu amenintari sau santaj, sa adopte solutia actuala, a infiintarii unei facultari cu predare in limba maghiara.

"Politicul nu are ce sa caute in aceasta problema, pentru ca sunt convins ca universitarii romani si maghiari sunt capabili sa gaseasca solutia ca toata lumea sa fie bucuroasa. Eram pe punctul de a rezolva, si, din pacate, s-a inflamat aceasta pozitie politica", a adaugat edilul din Targu Mures, cu trimitere la boicotul parlamentar al UDMR.

Intrebat cum crede ca se va incheia intreaga poveste, in conditiile in care Hotararea de Guvern nu este definitiva ci doar lansata in dezbatere publica pentru 10 zile, Dorin Florea a precizat inca o data, foarte ferm: "Nu dezbaterea publica rezolva problema, ci universitarii din Targu Mures, senatul Universitatii, deopotriva romani si maghiari".

Nici fortarea unei solutii de catre autoritatile de la Bucuresti nu va da roade, in opinia sa. "Va iesi ca pepenii de la Dabuleni - copti fortat. Nu. Lasati universitatea, ca era pe punctul sa isi rezolve problema. Universitarii vor gasi solutia", a punctat acesta.

Partidele vin sa traga foloase politice de pe urma necazului nostru

Primarul crede ca prin fortarea Guvernului, UDMR si-a dorit probabil sa le arate etnicilor maghiari ca intr-adevar fac ceva pentru ei. " Din pacate, noi trebuia sa demonstram ca altceva fac politicienii maghiari pentru Targu Mures: autostrazi, centuri ocolitoare, alte lucruri", a replicat acesta.

"Este vointa comunitatii locale. In Targu Mures traiesc si romani si maghiari, aceasta universitate a avut si are, si acum si pe timpul lui Ceausescu, sectie in limba romana, sectie in limba maghiara. Aceasta universitate trebuie sa ramana in continuare asa", a mai adaugat primarul, ferm convins ca solutia este ca UMF Targu Mures sa ramana o universitate puternica, multiculturala, cu doua linii, romana si maghiara.

"Universitatea noastra este puternica, daca ramanem impreuna. Daca ne-am diviza, automat ne inghit celelalte universitati. Suntem intr-o lume concurentiala! Asta trebuie sa inteleaga universitarii, restul este isterie, este circarie politica", s-a aratat convins edilul.

Pe de alta parte, democrat-liberalul a criticat partidele din Opozitie ca, in loc sa adopte "o pozitie eleganta si sa sustina mediul universitar" au profitat de aceasta disputa, in scopuri electorale.

"Vin sa traga foloase politice de pe urma necazului nostru. Dar trecem noi peste asta, noi, locuitorii din Targu Mures, va garantez ca vom trece!", ne-a declarat Dorin Florea.

La presiunea UDMR, guvernul a adoptat, marti, in prima lectura un proiect de Hotarare de Guvern prin care se infiinteaza o facultate cu predare in limba maghiara si engleza la UMF Targu Mures.

Hotararea care reglementeaza UMF Tg Mures, pe site-ul Ministerului Educatiei

Proiectul va ramane in dezbatere publica timp de 10 zile, dupa care va fi adoptata forma finala a Hotararii de Guvern.

Satisfacuti pe moment, parlamentarii UDMR au decis sa revina la lucrarile de plen, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, declarand ca arcul guvernamental si-a dovedit inca o data soliditatea.

In schimb, studentii romani de la UMF Targu Mures au declarat ca vor continua protestele, nemultumiti de solutia adoptata. De asemenea, USL a anuntat ca, daca HG va fi adoptata, o va contesta in instanta.

Citeste si:
Rafila, despre relaxarea restricțiilor: „Nu putem să avem niciun fel de toleranţă la respectarea regulilor”
Rafila, despre relaxarea restricțiilor: „Nu putem să avem niciun fel de toleranţă la respectarea regulilor”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, 8 decembrie, în şedinţa de Guvern, că introducerea măsurilor de relaxare pentru perioada Sărbătorilor ar trebui să vină şi...
Ajutor de peste 130 milioane de euro oferit se stat marilor companii consumatoare de energie. „Vom trece iarna cu bine”
Ajutor de peste 130 milioane de euro oferit se stat marilor companii consumatoare de energie. „Vom trece iarna cu bine”
Peste 130 milioane de euro au fost alocate marilor consumatori de energie, a anunțat miercuri, 8 decembrie, Ministerul Energiei. Ministrul de resort, Virgil Popescu, dă asigurări că vom...