Romanii din Ungaria: Aici steagul Romaniei nu deranjeaza. Conflictele sunt alimentate politic

Marti, 16 Ianuarie 2018, ora 17:00
13730 citiri
Romanii din Ungaria: Aici steagul Romaniei nu deranjeaza. Conflictele sunt alimentate politic

Un reprezentant al romanilor care traiesc in Ungaria apreciaza ca tensiunile intre cele doua popoare sunt alimentate din motive politice. Oamenii de rand ar convietui de fapt in pace, iar maghiarii permit arborarea steagului Romaniei pe teritoriul statului lor.

Presedintele Autoguvernarii pe Tara a Romanilor din Ungaria (ATRU) Tiberiu Iuhasz atrage atentia faptului ca diverse "incidente provocate de organizatii extremiste sau declaratii politice" ar putea tensiona "in mod nejustificat" relatiile dintre Romania si Ungaria, el afirmand ca "intepaturile diplomatice" nu isi au rostul, pentru ca "la nivelul comunitatilor etnice exista o convietuire buna cu populatia majoritara in ambele tari".

Iuhasz a declarat ca in Ungaria steagul Romaniei e arborat pe scoli si alte institutii ale etnicilor romani, cu aprobarea autoritatilor si fara o riposta din partea populatiei majoritare.

Iuhasz s-a a precizat ca face declaratiile in conditiilor recentelor "evenimente" care "in ultima perioada au agitat scena politica in ambele tari, in timp ce oamenii nu sunt interesati de disputele diplomatice si nu cred ca exista o baza reala pentru ca acestea sa continue".

Tensiunile intre reprezentantii romani si cei maghiari au crescut recent. Dupa ce liderii partidelor maghiare din Romania au semnat o declaratie comuna in baza careia stabileau modul in care vor solicita autonomia Tinutului Secuiesc, fostul premier Mihai Tudose a avut o reactie dura.

Mai exact, Tudose spusese ca daca steagul secuilor va flutura in zona, cei de acolo "vor flutura alaturi de el". Ulterior, reprezentantii partidelor maghiare din Romania i-au cerut fostului premier sa isi retraga declaratia.

Ulterior, in noaptea zilei de 12 ianuarie la Ambasada Romaniei la Budapesta, emblema tarii noastre a fost acoperita cu drapelul secuiesc de catre membri ai "Miscarii celor 64 de comitate".

"Inainte de a reactiona, politicienii ar trebui sa vada ca la nivelul comunitatilor etnice exista o convietuire buna cu populatia majoritara in ambele tari (...) Limbajul politicienilor ar trebui schimbat, pentru ca romanii si maghiarii isi doresc sa aiba relatii bune in continuare si sa colaboreze pentru binele comun", a spus Iuhasz.

Trei steaguri romanesti arborate intr-un oras din Ungaria

Acolo unde nu sunt probleme, nici n-ar trebui sa ni le cream, sustine sursa citata.

"La Gyula, unde avem cea mai mare comunitate de romani din Ungaria, drapelul Romaniei se afla atat pe scoala romaneasca, cat si pe sediul nostru, al Autoguvernarii romanilor, si chiar in Biserica Ortodoxa. Autoritatile permit acest lucru in toata tara, iar maghiarii nu au avut niciodata nimic impotriva", a spus Iuhasz.

Pe cladirea Liceului "Nicolae Balcescu" din Gyula, la care invata 428 de copii, sunt arborate steagurile Ungariei, Romaniei si Uniunii Europene, iar conducerea scolii spune ca "acest lucru se intampla dintotdeauna".

"Nu au fost niciodata probleme cauzate de arborarea steagului Romaniei (...) Nici nu credem ca steagul ar putea cauza neintelegeri sau dispute", a declarat directorul adjunct al liceului, Ana Radici Repisky.

Conform ATRU comunitatea romanilor din Ungaria este estimata la 25.000 de persoane, majoritatea locuind in trei judete de la granita cu Romania, respectiv Csongrad, Bekes si Hajdu-Bihor.

In orasul Gyula, aflat la granita cu judetul Arad, traiesc aproape 5.000 de romani, din populatia totala de 31.000 de persoane, multi fiind aradeni sau bihoreni care si-au cumparat locuinte in ultimele doua decenii.

Citeste si:
Sistemul de vot pentru alegerea președintelui USRPLUS a fost repornit: ”Suntem la capătul unui proces de fuziune complex şi lucrul pe baze de date poate aduce erori”
Sistemul de vot pentru alegerea președintelui USRPLUS a fost repornit: ”Suntem la capătul unui proces de fuziune complex şi lucrul pe baze de date poate aduce erori”
Procesului de vot pentru alegerea președintelui USRPLUS a fost reluat joi, 16 septembrie, începând cu ora 12.00, fiind remediate problemele organizatorice apărute în prima zi a alegerilor....
Nicuşor Dan: "Licitaţia pentru studiul ce va sta la baza Planului Integrat de Calitate a Aerului va fi lansată în această săptămână"
Nicuşor Dan: "Licitaţia pentru studiul ce va sta la baza Planului Integrat de Calitate a Aerului va fi lansată în această săptămână"
Bucureştiul are restanţe pe mediu, iar în această săptămână vom lansa o licitaţie pentru realizarea unui studiu care să fie baza elaborării Planului Integrat de Calitate a Aerului....
Sursa: NEWS.RO