Scandalul diplomatic cu Budapesta evolueaza: Ministrul Comanescu a vorbit cu ungurii la Bruxelles

Miercuri, 07 Decembrie 2016, ora 19:51
8517 citiri
Scandalul diplomatic cu Budapesta evolueaza: Ministrul Comanescu a vorbit cu ungurii la Bruxelles
Foto: MAE

Relatiile dintre Romania si Ungaria par sa devina din ce in ce mai tensionate. Ministrul nostru de Externe, Lazar Comanescu, a declarat ca e nemultumit de atitudinea pe care o arata Budapesta in ultimele zile si s-a intalnit cu omologul sau maghiar.

Totul a inceput de la faptul ca oficialilor din tara vecina li s-a interzis sa participe la receptiile de Ziua Nationala a Romaniei.

Mesajele transmise ulterior de mai multi oficiali ungari au fost criticate de Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti.

"Astfel de declaratii nu sunt (...) in spiritul valorilor europene pe care Romania le apara. Am transmis foarte clar pe canalele diplomatice partii maghiare, inclusiv prin intermediul ambasadorului Ungariei la Bucuresti, dar si ministrul Afacerilor Externe, Lazar Comanescu, i-a transmis omologului sau ungar - in marja reuniunii ministeriale a NATO care are loc zilele acestea la Bruxelles - acest lucru", a declarat, miercuri, purtatorul de cuvant al MAE de la Bucuresti, Ionut Valcu, citat de Agerpres.

El a apreciat declaratiile impaciuitoare facute de ministrul ungar al Afacerilor Externe si si-a exprimat speranta ca acestea se vor concretiza si in fapte.

"Ati putut vedea cu totii ieri ministrul de Externe ungar a avut niste declaratii pe care le-a acordat mass-media din Romania prin care specifica faptul ca Romania e un partener strategic al Ungariei. Ei bine, speram ca declaratiile respective sa se concretizeze si sa se reflecte si prin fapte", a adaugat Valcu.

Declaratiile facute de oficialul de la Bucuresti vin dupa ce, marti, vicepremierul ungar Zsolt Semjen a declarat ca Ungaria ar fi trebuit "sa dea cu pumnul in masa" mult mai devreme in relatia cu tara noastra si ca intotdeauna partea ungara a fost ingaduitoare cu romanii si niciodata nu a exacerbat lucrurile.

La randul sau, Zsolt Nemeth, seful comisiei parlamentare pentru Afaceri Externe, a afirmat ca la acest moment relatiile romano-ungare sunt "proaste".

Reamintim ca joi, de 1 Decembrie, a aparut in presa din tara vecina informatia ca diplomatii maghiari au primit interdictie sa participe la orice eveniment sau receptie prilejuite de sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei, la 98 de ani de la Marea Unire.

Dispozitia a venit direct de la ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto.

"Intrucat maghiarii nu au ce sarbatori pe 1 Decembrie, ministrul pentru Comert Exterior si al Afacerilor Externe a interzis tuturor diplomatilor si angajatilor ministerului sa participe la ceremoniile prilejuite de Ziua Nationala a Romaniei", a transmis atunci MAE de la Budapesta.

Imediat a venit si reactia de la Bucuresti.

"O asemenea decizie este greu de inteles cu atat mai mult cu cat respectul fata de valorile si simbolurile nationale ale unei tari sunt parte componenta indiscutabila a setului de valori pe care se bazeaza insasi Uniunea Europeana si comunitatea trans-atlantica.

Romania a fost si este un stat care va ramane profund atasat respectului acestor valori", a transmis MAE de la Bucuresti.

Pe de alta parte, premierul maghiar Viktor Orban vine joi in Romania, la invitatia UDMR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#tensiuni Romania Ungaria, #MAE roman Ungaria , #maghiari