Scandalul steagului secuiesc: Corlatean acuza, maghiarii dau explicatii

Joi, 07 Februarie 2013, ora 08:57
3947 citiri
Scandalul steagului secuiesc: Corlatean acuza, maghiarii dau explicatii
Foto: Arhiva

Scandalul steagului secuiesc continua. Secretarul de stat in Ministerul ungar de Externe, Nemeth Zsolt, a sugerat miercuri ca premierul roman Victor Ponta ar fi putut "intelege gresit ceva", in vreme ce ministrul roman de Externe il anunta pe ambasadorul maghiar la Bucuresti ca a incalcalt ordinele.

"Nu exista nicio lege care sa interzica folosirea steagului secuiesc in Romania. In acest context, normele europene si normele unui stat guvernat de legi trebuie asigurate, indiferent de ce tolereaza sau nu premierul Romaniei", a declarat Nemeth, citat de Mediafax.

Acesta afirmase sa secuii din Romania au dreptul sa foloseasca propriul steag si si-a exprimat speranta ca Executivul de la Bucuresti va intelege si va permite acest lucru.

Oficialul maghiar a reiterat sprijinul Ungariei pentru secui si pozitia acesteia conform careia problema trebuie rezolvata de Romania.

Secretarul de stat din MAE al Ungariei, Nemeth Zsolt, a cerut marti arborarea steagului Tinutului Secuiesc in Ungaria, in semn de protest ca maghiarii din Transilvania ar fi supusi unei agresiuni simbolice.

In replica, premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe sa adopte o atitudine ferma si sa transmita ca Romania nu accepta de la nimeni din strainatate "obraznicii" si lectii privind functionarea autoritatilor locale si nici sfaturi privind arborarea steagurilor.

Corlatean: Ambasadorul Ungariei a incalcat cutumele, voi face un anumit gest diplomatic

Ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Oszkar Fuzes, si-a depasit mandatul si a incalcat regulile diplomatice internationale prin declaratiile sale referitoare la oficializarea unui tinut autonom, a declarat miercuri seara ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean. Oficialul roman a anuntat ca va "face un anumit gest diplomatic".

"Dati-mi voie sa va spun ca instructiunile au fost transmise. Eu insumi voi face un anumit gest diplomatic maine, dar imi rezerv dreptul sa comentez maine pe aceasta tema. In orice caz, am vazut ca domnul ambasador a devenit un star de televiziuni romanesti. Incalca o cutuma diplomatica clara.

Nu mai are usi deschise, cel putin in acest moment, din partea institutiilor romanesti si sper ca maine sau in zilele urmatoare sa clarificam pe canal bilateral cu autoritatile de la Budapesta aceste aspecte si sa fie determinat acest ambasador sa se reintoarca in mandatul sau. Daca nu va face acest lucru, atunci mandatul sau se va incheia mult mai rapid in Romania", a declarat Corlatean, la Antena 3.

Acesta a mentionat ca pozitia Romaniei a fost una "transanta, clar exprimata" si ca ambasadorului ungar i s-a transmis ca "legea romaneasca nu este negociabila", iar atributele statului roman sunt scrise in Constitutie si trebuie respectate.

"Simbolistica nationala romaneasca trebuie respectata, ceea ce nu inseamna ca desconsideram minoritatea nationala maghiara si identitatea sa specifica, dar atunci cand vorbim de legea romaneasca, care stabileste foarte clar ce insemne sunt arborate la institutiile publice ale statului roman - si la consilii judetene, si la prefecturi, si la primarii - lucrurile acestea trebuie respectate si in plan intern, dar si de alte state, asa cum este cazul Ungariei. Lucrurile astea nu sunt negociabile", a adaugat Corlatean, acuzand "jocul politic" al secretarului de stat din MAE ungar Zsolt Nemeth.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Nemeth Zsolt steag secuiesc, #scandal steag secuiesc Ponta , #maghiari