Seful CJ Covasna i s-a plans lui Iohannis ca maghiarii sunt intimidati si persecutati prin justitie

Marti, 18 Iulie 2017, ora 12:47
3426 citiri
Seful CJ Covasna i s-a plans lui Iohannis ca maghiarii sunt intimidati si persecutati prin justitie

Presedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, a declarat marti, in cadrul intalnirii cu presedintele Klaus Iohannis, ca in Transilvania maghiarii se confrunta cu o "dubla masura" in domeniul legislativ, administrativ sau justitie, liderii comunitatilor fiind "intimidati prin persecutare".

"Noi, maghiarii din Transilvania, traim ca personajul biblic Neemia, care cu o mana construia si cu cealalta mana se apara. (...) Zi de zi intampinam duble masuri in legislativ, dubla masura in administratie, dubla masura in justitie si de dubla masura in sfera economica. (...) Prin justitie suntem intimidati prin persecutarea liderilor comunitatii noastre", a spus presedintele Consiliului Judetean Covasna.

Acesta a criticat faptul ca Parlamentul nu a aprobat legea pentru aprobarea Zilei maghiarilor de pretutindeni pe 15 martie, dar si faptul ca nu este permisa arborarea steagului Tinutului Secuiesc.

Tamas Sandor a subliniat ca maghiarii nu doresc autonomie "pe criterii etnice".

"Nu vrem autonomie pe criterii etnice. Noi vrem autonomie pentru bunastarea si pacea in regiune. O autonomie de tip Uniunea Europeana, tipul Tirolului de Sud, unde germanii convietuiesc in pace si bunastare cu majoritatea din Italia", a mai spus Sandor.

Ideea a fost sustinuta si de presedintele CJ Harghita, Csaba Borboly, care a spus ca maghiarii isi doresc sa nu se mai simta "copii vitregi"

"Am dori sa nu ne mai simtim copii vitregi ai statului roman. Problematica drepturilor minoritatilor nationale nu poate sa constituie baza intereselor si luptelor politice actuale din aceasta tara", a precizat seful CJ Harghita.

Presedintele Klaus Iohannis a replicat ca se intampla frecvent ca "realitatile" din judetele locuite in majoritate de cetateni maghiari sunt interpretate intr-o maniera care "dezbina" si "promoveaza ostilitatea" si a subliniat ca doar o participare la viata publica a intregii societati poate sa duca la o "buna aparare a intereselor legitime" ale comunitatii.

"Din pacate, insa, de prea multe ori, realitatile din judetele dumneavoastra, locuite in majoritate de maghiari, sunt interpretate, de o parte sau de alta, intr-o maniera care dezbina, care nu face decat sa accentueze diferentele si sa promoveze ostilitatea.

Intoleranta, respingerea celor de alta etnie, indiferent daca sunt practicate de reprezentanti ai minoritatilor sau ai majoritatii, sunt cai sigure pentru blocarea evolutiei atat a comunitatilor, cat si a tarii in ansamblu. La fel cum izolarea acestor comunitati nu este de natura sa favorizeze progresul.

Dimpotriva, tocmai participarea la viata publica a intregii societati este cea care conduce la o mai buna aparare a intereselor legitime ale acestor comunitati", a subliniat Iohannis.

Seful statului le-a transmis reprezentantilor administratiei locale din Harghita si Covasna ca, pe langa misiunea de a gestiona din punct de vedere administrativ, trebuie sa incurajeze climatul de buna intelegere si respect.

"Dincolo de misiunea de a gestiona treburile administrative, va revine si sarcina de a incuraja un climat de buna intelegere si respect in cadrul comunitatilor pe care le reprezentanti.

La randul lor, reprezentantii politici, fie ei ai minoritatilor nationale sau ai majoritatii, au datoria sa nu uite ca unele teme si abordari ating sensibilitati istorice pe care nu le vom depasi niciodata daca le tratam cu intoleranta si ostilitate.

Dincolo de disputele si castigurile politice, principala responsabilitate ramane fata de oameni", a conchis Iohannis.

Citeste si:
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
Senatorul PSD Florian Bodog a declarat luni, 29 noiembrie, că social-democrații au decis să facă parte din actuala coaliție pentru că ”românii merită un tratament mai bun.” Fostul...
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
Proiectul de lege privind introducerea Certificatului de vaccinare ar putea fi schimbat astfel încât să fie un parteneriat, nu o măsură de coerciție împotriva românilor, a anunțat luni, 29...