Tokes cere parlamentarilor europeni sa ia masuri impotriva romanizarii din Transilvania

Sambata, 19 Noiembrie 2011, ora 14:49

   

Tokes cere parlamentarilor europeni sa ia masuri impotriva romanizarii din Transilvania
Laszlo Tokes a solicitat Grupului de Munca al Minoritatilor Traditionale (Minority Intergroup - MI) din cadrul Parlamentului European (PE) sa ia masuri impotriva politicii romanizarii din Transilvania.

Potrivit europarlamentarului, acest act ar fi vizibil mai ales in sistemul de invatamant. Tokes le-a explicat colegilor sai din MI, la Strasbourg, ca in Romania se practica o politica a romanizarii de zeci de ani, fapt ce se face simtit mai ales in sistemul universitar.

Vicepresedintele PE a dat drept exemplu situatia sectiei maghiare din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie de la Targu Mures, dar a subliniat ca acest caz nu este unic. La solicitarea sa, a fost dezbatuta situatia invatamantului universitar din Romania, in mod special scandalul legat de sectia maghiara a universitatii muresene.

El a mentionat faptul ca, in 1959, a fost desfiintata Facultatea independenta Bolyai, afirmand ca regresul invatamantului in limba maghiara este o practica de mai multe decenii. Laszlo Tokes a mai sustinut ca starea generala de la Universitatea Babes-Bolyai este bine oglindita de represaliile universitare impotriva profesorilor Hantz Peter si Kovacs Lehel, carora le-ar fi fost desfacute contractele de munca deoarece au luptat pentru inscriptii bilingve.

Potrivit europarlamentarului, aceasta politica de stat ar fi contribuit la procentul actual de doar 20% al maghiarilor din populatia Transilvaniei si a subliniat ca masurile care duc la asimilarea maghiarilor se desfasoara si in prezent.

In final, el a solicitat UE sa adopte un sistem de norme care asigura drepturile minoritatilor. La randul lor, membrii MI prezenti la sedinta au condamnat ilegalitatile care s-ar desfasura la Universitatea de Medicina si Farmacie de la Targu Mures, mentionand ca situatia facultatii muresene arata gradul de democratie si statul de drept in Romania.

Sustinatorii separarii sectiilor romana si maghiara la UMF Targu Mures doresc ca sectia cu predare in limba maghiara sa fie total autonoma in cadrul Universitatii.
Sursa: rNews

Articol citit de3626 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
maxi
rank 5
BASE l-a facut om pe popa asta!
Si uite acu ce circ face?! Ungurii nu-s 20% procent din populatia Transilvaniei! Au si ei cateva zone, sunt abia 10% ...in medie!
ghighi
rank 5
Ce are Baswe cu Tokes in opinia matale.Ca matale cu adevarul.
Adica NIMIC !
i.mardan
rank 2
Ghighi,zici ce vrei,dar sti ce zici?Basescu este..
...MARIONETA UDMR
MOTTO; Laszlo Tokes:,,Constitutia se schimba,nu este Sfanta Scriptura"
T.Basescu; ,,Trebuie sa schimbam Constitutia"
TROCUL BASESCU-TOKES
,,75% dintre maghiari au votat pt.mine si vă multumesc că m-ati ajutat"a spus Băsescu.Din dreapta sa,Laszlo Tökes i-a multumit si el lui Băsescu"pt.sprijinul important"dat in alegerea sa ca vicepresedinte al Parlamentului European.
Felicitandu-l apoi pe Băsescu pt.infiintarea comisiei prezidentiale de modificarea Constitutiei"Tökes l-a anuntat pe seful statului roman că"asigurarea independentei si autonomiei pt.regiunea slavă de sud a Europei,concretizată in Planul Aktissaari prin care Kosovo a devenit independent,iar sarbilor li s-a asigurat autonomia,trebuie să existe si pt.noi,maghiarii din Romania"."Vrem o autonomie cat mai mare,pană cand nu vom fi rezolvat problemele comunitătilor maghiare din Europa nu va fi liniste si pace!"a mai adăugat Tökes,care i-a propus apoi lui Băsescu si"un troc":"Noi am scos castanele fierbinti din foc pentru d-voastră,cand v-am sprijinit impotriva adversarilor dumneavoastră,asa că acum haideti să ne fiti recunoscător si să ne dati autonomia!".Miza"trocului"despre care vorbea Tökes ar fi legată,de asigurarea unui nou sprijin pt.a se salva de suspendarea din functie sau pt.motiunea de cenzură care va fi votată in Parlament in septembrie,fără voturile maghiarilor,regimul său neputand să supravietuiască in fata actiunilor Opozitiei.De partea cealaltă,e vorba despre reorganizarea administrativ-teritorială a Romaniei,cerută de Băsescu in martie anul acesta si pe care Guvernul ar intentiona să o adopte in această toamnă.Reorganizarea administrativ-teritorială vizează desfiintarea actualelor judete si infiintarea unor regiuni de dezvoltare.
Proiectul maghiarilor,moderati de la UDMR sau radicali ca Tökes sau Toro Tibor,tinteste formarea unei unităti administrativ-teritoriale de sine stătătoare,formată din actualele judete Harghita,Covasna si Mures.Fostul deputat Toro Tibor,unul dintre liderii Consiliului National al Maghiarilor,a declarat că Regiunea de dezvoltare Ţinutul Secuiesc,rezultată prin unirea judetelor Mures,Harghita si Covasna,pe criterii etnice,avand in vedere că reunesc o populatie majoritară"cu aceeasi limbă si cultură"va fi o regiune cu autonomie,cu statut special".
"Kosovo si-a obtinut independenta,noi nu am putea să obtinem autonomia?Catalanii au iesit pe stradă.Si noi am putea iesi pentru obtinerea autonomiei".E un moment propice,in opinia lui Tokes,ce aseamănă situatia prezentă cu cea din 1989,accentuind pe fraze si cuvinte-cheie:"Acum suntem in aceeasi situatie ca si in '89.Criza le ingreunează traiul,la fel,la romani si la maghiari".Si iată că presedintele Romaniei,vine si se asează cu ei la masă,lezind in felul acesta demnitatea natională a milioane de romani
DR.STRANGELOVE
rank 5
Cu separatistii acestia nu se mai poate, se simt persecutati
orice am face. Propun sa fie invatati sa convietuiasca si sa accepte alte nationalitati prin stramutarea in zona a catorva zeci de mii de etnici romi, carora sa li se construiasca locuinte si facilitati decente de trai.
ghighi
rank 5
Nu se simt persecutati. Sun rai din fire unii dintre .
Tokes are probleme psihice de personalitate.
Marko BGela a si spus va nu-i este frica de partidul maghiarilor din Transilvania.
Tokes este sinonimul lui Vadim, in varianta maghiara.
i.mardan
rank 2
@Strangelove,eu sunt pentru optiuni nationaliste
In rest ,daca ai coloana vertebrala,tine-o dreapta,fi mandru ca esti roman,fii demn,si mai ales nu le fa jocul celor care ne distrug identitatea nationala.
Vorbeste romaneste,iar in limba romana numele etniei pomenite este TIGAN!
i.mardan
rank 2
DrStrangelove,exemplu elocvent de,,brainwashing"victima ...
...a exegetilor,,political correctness"
Prin felul sau de a scrie,,romi"in loc de TIGANI,da satisfactie celor care ne uzurpeaza numele national si e o dovada elocventa ca suntem natie facuta dintr-un aluat prea moale,care inghite toate mizerile care ni se baga pe gat.
In cazul in speta fiind ONG-urile askenardului SOROS cu complicitatea askenarzilor cu nume romanesti Petre NEULANDER-Roman si Mugur Itzar-escu.
Intr-o expresie mai neaos romanesca, ,,capul plecat sabia nu-l taie" sau,,zi ca ei si fa ca tine",sau ,,mamaliga(rii)nu explodeaza.
Ar mai fi ceva; ,,nu e prost cine cere,e prost cine da"
Cu alte cuvinte,tiganii ne fac de ras in intreaga Europa,iar noi in loc sa ne delimitam clar de ei,sa nu mai fim asociati cu ei,ei bine,noi suntem mai catolici decat papa si mai ,,corecti politic"decat nenumaratele OnG-uri platite de cel care ne uzurpeaza numele national si pune la punct marele jaf al aurului romanesc,george soros
bravos natiune,halal sa-ti fie
DR.STRANGELOVE
rank 5
Cu dvs pedelistii nicicum nu-i bine.
Cand i-am numit tigani, m-ati reclamat pentru continut rasist. Cand le-am spus romi, am devenit spalat la creier de bubuli, cizma sionistilor, etc. Incercati sa fiti mai consecventi in optiuni.
parerea
rank 5
PE GENERAL
numai camasa de forta il mai salveaza!
GABIERUL
rank 5
Curios, da' Nici un Roman NU protesteaza la Strasbourg de
... In_Tziganizarea Programata a Romaniei ..

Ca Unguru' Asta Ticalos care LE Shtie din '89 si deci este imun ...

*De ! Cand te faci Frate cu Dreaqqu', ca eshti 'Otz, "care_esti",
Dreaqqu' ishi cere plata, adica Imunitatea ...
ghighi
rank 5
Si ce sa faca UE cu romanii ?
Sa-i mute in Budapesta ca sa nu romanizeze Transilvania ?
Asta crede in boala lui psihica , ca Transilvania este ungureasca si ca romani au dat buzna peste ei, furandu-le hainele in timp ce ei faceau baie in Mures si se despaduchiau.
Mihai1
rank 1
E sony
E bolnav rau la cap popa asta. In '89 romanii au iesit in masa sa il apere si el ne spurca pe unde apuca. Facerea de bine...
Te-o
rank 5
Lui Tokes ii flutura mintea,o ia razna
In USA sunt cca 8o mil de hispanici si nu exista o singura universitate de stat in spaniola.Din cate stiu ,nici bilingva.In Franta sunt cca 6 mil de arabi fara o singura universitate,de stat, in araba.Aceleasi exemple se pot da in Germania(turcii)Anglia(indienii si pakistanezii,fara a mai vorbi de scotieni,velsi,irlandezi,total asimilati lingvistic)
Ceeace urmareste Tokes este retrograda blocare a integrarii vorbitorilor de limba maghiara din Romania in societatea romanesca in care traiesc.Asta pentru a-si asigura propriul fief feudal pecare sa-l conduca fara control.Teo
karoly
rank 5
Te-o
Mica diferenta este ca Ardealul stim noi cui a apartinut inaintea "Marii adunari nationale". Ehei, te ia sugitzul?
i.mardan
rank 2
Karoly-ca,faptul ca ungurii au cucerit Ardealul...
...de la romani si faptul ca l-au administrat nu inseamna ca este pamant unguresc.
La fel cum faptul ca Irlanda a fost cucerita de englezi si administrata timp de 800 de ani,nu o face pamant englezesc.Ca si Irlanda de nord,desi face si acum parte din imperiul britanic,nu o face pamant englezesc.
In plus,inainte de a deveni,,pasalac"unguresc,Transilvania a fost condusa de cneji(voievozi)localnici,anume romani.
Chiar si in timpul administratiei maghiare in Transilvania,romanii au fost majoritari pe teritoriul Ardealului,desi au fost supusi unui proces intens de maghiarizare.Vezi printre altele cazul nobililor romani Patrubani care a ajuns Patrubanyi,sau Banu=Banffy,Radu=Raduly.
Ar mai fi si alti ,,maghiari"proveniti din romani denationalizati;Álbuly,Dáncsu,Sztupár,Bogdán,Vákár,Buzdugán, Oláh,Bágyá,Krojitor,Pitrián,Neáksuy,Kolombán,Vászi,Urszuly,Kurká,Thodor,Nedélko,Borbáth,Sorbán,Ruszuly,Váncsá,Vojku,Ficsor,Goczmán,Boér,Bokor,Pászká,Dinuy,Oprá,Borcsá,Neáguly, Mircsé,Drégics,Nysztor,Kosztin,Bérszán,Bács,Lunguly,Szávuly,Kimpián,Pakulár,Zsunku,Parkaláb,Komány,Báricz s.a.m.d.
Iata DOVEZI privind faptul ca romanii au fost intotdeauna majoritari in Ardeal;Conscriptia iosefină inregistra in Marele principat al Transilvaniei(ridicat la acest rang de Maria Tereza,la 10 februarie 1775)2.600 localităti ce insumau 256.381 case si tot atatia capi de familie (patrum familias).populatia totaliza 1.270.000 locuitori,din care numărul romanilor se estima la cca 700.000 sau circa 58%.probabil insă că numărul romanilor să fi fost mai mare si iată de ce;toate conscriptiile intreprinse in secolul XVIII urmăreau,asa cum am precizat,in principal stabilirea stării materiale a populatiei in vederea perceperii impozitelor.romanii stiau aceasta;si,e aceea,după cum arată Stefan Metes«se fereau de conscriptii ca de foc si căutau să-si reducă numărul si situatia materială»;in conscriptie ei apăreau«totdeauna putini si mai săraci decum au fost in realitate».In sprijinul celor afirmate mentionez că Frederic Schwanz in a sa,,Conscriptio walachorum"aprecia că,in 1761,nu sunt cuprinsi romanii din Tara barsei ce se aflau sub jurisdictia magistratului Brasovului,iar Freiherr von preiss,cu 14 ani mai tarziu,aprecia că,in Transilvania,se aflau 302.886 familii din care romanii totalizau 186.000 familii,deci 61,4% din numărul locuitorilor.in toate timpurile romanii au format majoritatea populatiei Transilvaniei.Se cunosc multe mărturii in această privintă.Freiherr von preiss,un contemporan al epocii iosefine,intr-o lucrare in manuscris nota:“Romanii sunt cei mai numerosi“iar Ignaz de Luca afirma:“Această natiune e si in Marele Principat foarte numeroasă si una din cele mai vechi".
Eu,sa fiu presedintele tarii,as da atata autonomie si drepturi cata autonomie si drepturi au avut romanii din Transilvania in timpul dominatiei unguresti
Te-o
rank 5
Pentru Karoly
Dvs.confundati ocuparea unui teritoriu cu apartenenta lui celor care-l locuiesc in majoritate.De altfel Ardealul nu a fost integrat Ungariei ci coroanei maghiare(multi regi nu erau maghiari,unul dintre cei mai mari,a fost chiar roman).Intotdeauna Ardealul a avut un regim autonom,inclusiv cand turcii au transformat Ungaria in pasalac,sau cand Habsburgii ocupau atat Ungaria cat si Adealul.Motivul?Simplu ,populatia permanent majoritara a fost romanesca(inclusiv conform cifrelor masluite maghiare).Intr'o scurta perioada istorica s-a creiat grava greseala de a integra Ardealul in administratia maghiara:in urma ridicolei imitatii a imperiului roman de catre Habsburgi care au vrut sa creieze un imperiu bicefal.Rezultatul a fost ruperea definitiva a Ardealului(prin vointa majoritatii zdrobitoare a populatiei romane si germane)si unirea cu patria mama,unde-i era locul de drept.Acest lucru s-a realizat pe baza principiilor vizionare ale lui Wilson:dreptul la autodeterminare a populatiilor.Teo
Te-o
rank 5
Pentru Mardan
Principalii vinovati de expunerea PDL la santajul sovinilor maghiari sunt liberalii.Daca PNL nu trada principiile doctrinei de dreapta si ramaneau aliatii PDL,santajul maghiar disparea.Candva PNL va plati pentru acest lucru.
Sa nu credeti ca USL nu se gudura pe langa UDMR.Ati vazut cum s-au intors de la congresul maghiarilor de la Oradea,Bula -Tonta si Antenescu-Boidon Gol cu cozile intre picioare schelalaind jalnic,dupa ce UDMR le-a spun "nem"!Teo
i.mardan
rank 2
Te-o,de acord ca USL sunt la fel de complici cu Ud(a)MR-u
ca si PDL.Insa intre interesele de partid(imbogatire prin hotie=comisioane,invarteli imobiliare,taxe de protectie)si interesul tarii,PdL a ales caldurica banului public.
Un nationalist crestin,cu dragoste de neam si tara,nu ar fi ales nici una dintre aceste doua feluri de tradare.
In rest,pentru mine,pnl-pdl-psd-udmr=aceasi cloaca de tradatori a intereselor nationale si capuse pe banul public
i.mardan
rank 2
Si ar mai fi ceva Te-o;in ziua de azi nu mai exista delimitari...
...ideologice puse in practica de partide.Sunt convins ca si PSD ori PNL ar fi luat aceleasi masuri economice ca si PDl,la ,,sugestia"-recte ordinul F.m.i.
Nu sunt toti decat o sleahta de ipocriti si tradatori.
Asa ca las-o moale cu,,tradarea"PnL,ca suna fals si ipocrit(cum de altfel sunt falsi si ipocriti toti fariseii care ne-au condus in ultimii 21 de ani,cum fals si ipocrit a fost Basescu inainte de a fi ales,apoi ca presedinte a facut tot ceea ce a criticat la PSD,insa la o scara cel putin egala,daca nu mai mare
Comentariu inadecvat
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor