Tokes cere parlamentarilor europeni sa ia masuri impotriva romanizarii din Transilvania

Sambata, 19 Noiembrie 2011, ora 14:49
3840 citiri
Tokes cere parlamentarilor europeni sa ia masuri impotriva romanizarii din Transilvania
Foto: badpolitics.ro

Laszlo Tokes a solicitat Grupului de Munca al Minoritatilor Traditionale (Minority Intergroup - MI) din cadrul Parlamentului European (PE) sa ia masuri impotriva politicii romanizarii din Transilvania.

Potrivit europarlamentarului, acest act ar fi vizibil mai ales in sistemul de invatamant. Tokes le-a explicat colegilor sai din MI, la Strasbourg, ca in Romania se practica o politica a romanizarii de zeci de ani, fapt ce se face simtit mai ales in sistemul universitar.

Vicepresedintele PE a dat drept exemplu situatia sectiei maghiare din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie de la Targu Mures, dar a subliniat ca acest caz nu este unic. La solicitarea sa, a fost dezbatuta situatia invatamantului universitar din Romania, in mod special scandalul legat de sectia maghiara a universitatii muresene.

El a mentionat faptul ca, in 1959, a fost desfiintata Facultatea independenta Bolyai, afirmand ca regresul invatamantului in limba maghiara este o practica de mai multe decenii. Laszlo Tokes a mai sustinut ca starea generala de la Universitatea Babes-Bolyai este bine oglindita de represaliile universitare impotriva profesorilor Hantz Peter si Kovacs Lehel, carora le-ar fi fost desfacute contractele de munca deoarece au luptat pentru inscriptii bilingve.

Potrivit europarlamentarului, aceasta politica de stat ar fi contribuit la procentul actual de doar 20% al maghiarilor din populatia Transilvaniei si a subliniat ca masurile care duc la asimilarea maghiarilor se desfasoara si in prezent.

In final, el a solicitat UE sa adopte un sistem de norme care asigura drepturile minoritatilor. La randul lor, membrii MI prezenti la sedinta au condamnat ilegalitatile care s-ar desfasura la Universitatea de Medicina si Farmacie de la Targu Mures, mentionand ca situatia facultatii muresene arata gradul de democratie si statul de drept in Romania.

Sustinatorii separarii sectiilor romana si maghiara la UMF Targu Mures doresc ca sectia cu predare in limba maghiara sa fie total autonoma in cadrul Universitatii.

#Laszlo Tokes romanizare Transilvania, #Tokes oprire romanizare Transilvania , #maghiari