Tupeul maghiaro-secuiesc (Opinii)

Luni, 12 Noiembrie 2012, ora 22:31
8222 citiri
Tupeul maghiaro-secuiesc (Opinii)

UDMR si-a urnit cavaleria usoara in cursa cu obstacole pentru Parlament. Discursuri "ecvestre" rostite la Miercurea Ciuc de pe saua poneiului creditat cu procentaj de-o cifra la concursul national din 9 decembrie. Totul, cu ocazia lansarii candidatilor harghiteni.

Liderul uneia dintre cele mai oportuniste formatiuni politice de dupa '89, Kelemen Hunor, vede in jurul sau un adversar de aceeasi sorginte ungureasca (PPMT) si trei inamici. Despre partidul rival a afirmat ca face o campanie de "6-3". Probabil ca e vorba de un scor la hochei sau de vreo poarta-n casa de table.

"Cu acea intentie ca drepturile noastre, obtinute in ultimii 23 de ani, sa ne fie luate, sa ne fie imputinate. Vedem ca sunt multi in aceasta tara ce vor sa intoarca roata istoriei inapoi si nu spre secolul XXI. Trebuie sa-i invingem pe acesti inamici", a tunat Kelemen.

Inflacarat de zicerile belicoase, seful udemerist a uitat ca ungurimea stralucea pana la Viena inainte de Trianonul veacului trecut. Pe langa traditionalul dusman nationalist, in expunere mai venea vorba de indiferenta si criza economica, ambele rezolvabile pana la urma.

Un alt combatant din "feuda Ciucului", Borboly Csaba, a ramas fixat in fraze pe drapelul secuiesc si manualul de istorie aferent. Acesta din urma, e drept, ceva mai gros decat un caiet de teza. In opinia sa, cele doua simboluri trebuie sa razbeasca in fata "legii junglei oglindite acum in Romania".

Intr-adevar, nu cadreaza. Probabil ca numitul presedinte al Consiliului Judetean Harghita s-ar vindeca de claustrobia provocata de hatisul legislativ in Panonia scaldata de Tisa.

Pentru a incheia tertetul sonor-camaraderesc al cauzei celor de la UDMR, candidatul la deputatie, Attila Korodi, a prezentat adunarii mai multe deziderate. Printre ele, reorganizarea administrativa a Romaniei, traditii ce se cer pastrate etc.

"Pentru ca, daca din nou facem, din pix, de la Bucuresti, cu date facute din birou, vom crea un haos care continua de aproape 20 de ani", a sesizat fostul ministru al Mediului in guvernarea MRU.

Deci, pe cand functiona el insusi in Cabinetul Ungureanu, in tara totul se facea si se desfacea din condei. Unealta manuita de insi rupti de teritoriu, confortabil ocupanti de birouri centrale.

Gura pacatosului. Ca sa nu mai vorbim de stupiditatea exprimarii conform careia se naste ceva deja existent - haosul, ca sa-l citam pe ilustrul demagog. Se impun cateva precizari si aduceri aminte.

Daca exista o definitie neta a nationalismului, aceea se numeste Laszlo Tokes. Etnia ii era cunoscuta inca de pe vremea fostei Securitati. Ce si cate afronturi la adresa Romaniei, frizand iresponsabilitatea, a debitat acest abate reformat in demnitar european este la fel de stiut.

Apoi, nu ar trebui uitate condamnabilele declaratii facute in martie 2011, aici, in Romania, la Targu Mures, de catre insasi sotia ambasadorului Ungariei la Bucuresti: "Ardealul a fost luat de la noi de tarile si puterile care au vrut sa atate natiunile si sa deseneze niste granite la care ei sa fie in continuare puternici si dirijori", constata afectata profund doamna mentionata. Discursul ce era pe punctul de a declansa un scandal diplomatic a fost tinut la tribuna zilei maghiarilor.

Atat de ostili le sunt romanii celor de etnie ungureasca, incat Gyorgy Frunda n-a avut nicio opreliste sa se imbogateasca din politica asta discriminatorie practicata in tara. Politica de care s-a folosit ca instrument pentru a denigra Romania prin cancelariile Europei.

Mai departe. Nu am auzit de vreo agentie de presa care sa consemneze gestul imbecil al vreunui roman de a spanzura o momaie a Sfantului Stefan I pe teritoriul tarii vecine. Asa cum a indraznit acel maghiar sa-l anine pe Avram Iancu intr-o piata publica din Romania.

Este limpede ca UDMR-ul lui Kelemen Hunor stie ca, deocamdata, se afla la rascruce de vanturi, iar relatiile cu previzibilul castigator al alegerilor parlamentare (USL) sunt inghetate. Atunci, da din coate. Cum si cat il duce capul. Pe aceeasi ruginita tema a nationalismului romanesc.

Antimaghiarismul e uvertura zbierata la opera calomniei. De pe al carei portativ nu lipseste indrazneala obraznica. Ma gandisem sa folosesc un eufemism, dar nu merita. Sau nem tudom. Pentru mine, spusele celor de la Miercurea Ciuc valoreaza cat un forint coclit dat cu lustrul unei cutezante dincolo de limita cuvenita.

Si ar trebui tratate ca atare.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#UDMR declaratii, #lansare candidati UDMR, #maghiari nationalism , #maghiari