UDMR si PD-L s-au inteles sa blocheze legea privind Istoria si Geografia in maghiara

Miercuri, 18 Mai 2011, ora 15:52
2941 citiri
UDMR si PD-L s-au inteles sa blocheze legea privind Istoria si Geografia in maghiara

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, ca a avut o discutie cu premierul Emil Boc impreuna cu care a convenit ca legea care prevede abrogarea studierii Istoriei si Geografiei in limba materna, adoptata tacit la Camera, sa fie "blocata" in Senat.

"Am discutat cu premierul Emil Boc si am convenit ca acest proiect de lege va fi blocat in Senat. Acesta este dorinta PD-L, acesta este solicitarea si dorinta noastra", a declarat presedintele UDMR pentru Mediafax.

Kelemen s-a referit la proiectul de modificare a Legii Educatiei initiat de deputatul Mircia Giurgiu, care a fost adoptat tacit de Camera Deputatilor.

"Proiectul de lege trebuie sa fie blocat la Senat, care este Camera decizionala, unde se poate remedia aceasta defectiune. Suntem suparati, avem o nemultumire in ceea ce priveste prezenta la Camera Deputatilor. A fost o perioada mai dificila pentru PD-L, fiind in campanie electorala interna, au avut congresul", a explicat liderul UDMR.

El a precizat ca Legea Educatiei a fost adoptata de curand si nu este nevoie ca legislatia sa fie modificata din nou.

"Noi solicitam disciplina, solicitam prezenta, solicitam consecventa", a mai spus Kelemen Hunor, subliniind ca, in urma discutiei cu Emil Boc, a simtit ca este "foarte decis si foarte ferm" in ceea ce priveste acest subiect.

In plus, liderul UDMR a mai amintit ca la nivel national, la nivelul conducerii celor doua partide nu au avut loc dispute si s-a declarat convins ca se va lucra pentru remedierea acestei defectiuni.

"Supararea noastra este reala, supararea noastra este puternica, dar eu am speranta ca toti suntem oameni responsabili si consecventi si nimeni nu vrea sa creeze o criza politica si tensiuni in coalitie", a subliniat Hunor.

La randul sau, vicepresedintele UDMR, Laszlo Borbely, spune ca formatiunea din care face parte a primit asigurari de la PD-L ca acest proiect nu va trece de Senat.

"Daca initiativa ar trece si de Senat, atunci Coalitia ar avea o problema foarte grava", a spus Borbely, potrivit NewsIn.

Eliminarea predarii istoriei si geografiei in limba minoritatilor, adoptata tacit de Camera

Propunerea legislativa care vizeaza eliminarea din Legea Educatiei a predarii istoriei si geografiei Romaniei in limba minoritatilor nationale a fost aprobata tacit de Camera Deputatilor, intrucat termenul stabilit pentru dezbatere si vot final, 1 mai 2011, a fost depasit.

Proiectul, initiat de deputatul PD-L Mircia Giurgiu, prevede abrogarea din Legea Educatiei a alineatului care prevede ca in invatamantul primar, gimnazial si liceal cu predare in limbile minoritatilor nationale, disciplinele Istoria, Geografia Romaniei sa fie predate in aceste limbi, dupa programe scolare si manuale identice cu cele pentru clasele cu predare in limba romana, cu obligatia transcrierii si a insusirii toponimiei si a numelor proprii romanesti si in limba romana.

Proiectul va intra in dezbaterea Senatului, care este for decizional in acest caz.

Citeste si:
Nume noi în partidul lui Dacian Cioloș. Cristian Presură și Ciprian Mihali au anunțat că s-au înscris în REPER
Nume noi în partidul lui Dacian Cioloș. Cristian Presură și Ciprian Mihali au anunțat că s-au înscris în REPER
REPER, noul partid înfiinţat de Dacian Cioloş şi mai mulţi europarlamentari de la PLUS, are noi membri. Fizicianul Cristian Presură și profesorul Ciprian Mihali, de la departamentul de...
George Simion și-a dezvăluit logodnica: ”Are 24 de ani și s-a amuzat teribil de toate variantele de soții”
George Simion și-a dezvăluit logodnica: ”Are 24 de ani și s-a amuzat teribil de toate variantele de soții”
Președintelui AUR, George Simion, a făcut publică identitatea viitoarei sale soții printr-o postare publicată sâmbătă, 25 iunie, pe pagina sa de Facebook. Politicianul a precizat că...