UMF are facultate de limba maghiara - UDMR a invins. Din nou

Marti, 27 Martie 2012, ora 12:41
5324 citiri
UMF are facultate de limba maghiara - UDMR a invins. Din nou
Foto: TVR Info

UMF Targu Mures va avea si facultate in limba maghiara, a decis Guvernul in sedinta de marti dimineata.

Corneliu Baba, ministrul Educatiei, a anuntat ca Executivul a aprobat hotararea privind infiintarea Facultatii de Medicina in limba maghiara. In plus, va mai fi infiintata si linie cu predare in limba engleza, iar pe termen lung se are in vedere si infiintarea uneia in limba germana.

In viziunea ministrului, situatia tensionata de la UMF Targu Mures a fost un rezultat al "incapacitatii colegilor de a ajunge la un acord in ceea ce priveste organizarea".

"Ceea ce s-a intamplat la Targu Mures a fost o incapacitate a colegilor romani si maghiari in ceea ce priveste un acord legat de Carta Universitara. Legea Educatiei spune ca, in anumite situatii, Guvernul Romaniei poate interveni pentru buna desfasurare a sistemului de invatamant.

Structura propusa de noi permite dezvoltarea liniilor de studiu. Noua facultate va avea posibilitatea sa scoata posturi la concurs, pentru limbile romana, maghiara si engleza", a declarat Corneliu Baba.

Ministrul a mai explicat ca noua facultate va fi infiintata din momentul publicarii HG in Monitorul Oficial, dar probabil ca va functiona efectiv odata cu inceperea anului universitar 2012-2013.

"Facultatea incepe sa existe din momentul publicarii HG in Monitorul Oficial. Cadrele didactice urmeaza sa-si aleaga consiliul facultatii, sa valideze decanul, sa se organizeze. Pot sa estimez ca este un proces care va dura doua-trei luni. La 1 octombrie, probabil ca va intra in functiune", a precizat ministrul Educatiei.

Despre fondurile necesare noii facultati, oficialul a spus ca nu este nevoie de finantare suplimentara de la bugetul statului.

"Din punct de vedere al finantarii, pentru tot ce inseamna invatamant superior medical, exista resursele necesare pentru finantare. Ministerul nu va da bani in plus, fiecare facultate isi va gestiona resursele existente. Numarul maxim de studenti este stabilit de ARACIS", a adaugat Corneliu Baba.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, in urma cu o saptamana, ca, daca Guvernul va adopta hotararea pentru infiintarea unei facultati in limba maghiara la UMF Targu Mures, sustinuta de UDMR, el este in favoarea depunerii unei motiuni de cenzura de catre USL.

Liderul grupului PSD din Camera, Mircea Dusa, declarase anterior ca Opozitia va ataca in contencios administrativ HG privind UMF Targu Mures dupa publicarea in Monitorul Oficial si va cere ca aceasta sa nu aiba efecte pana la pronuntarea pe fond, apreciind ca solutia este cea mai sigura si simpla.

Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
#facultate maghiara UMF, #facultate limba maghiara Romania, #Guvern facultate maghiara , #maghiari