Un maghiar arestat de ziua Romaniei

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 07 Decembrie 2015, ora 07:21
5583 citiri

Ziua nationala a starnit, in ultimii ani, doua pasiuni relativ stabile. Prima e entuziasmul. Il regasim la cei care, de 1 Decembrie, iti ureaza "La multi ani!", la fel ca intr-o zi onomastica.

Apartenenta la natiune este traita euforic. Politicienii se intrec, pe Facebook, la disciplina "limba de lemn", redescoperind festivisme ceausiste. Imaginatia comerciala e, in schimb, debordanta: anul asta, de pilda, o reclama la ciorapi de dama cerea, pe fond rosu, galben si albastru, "sa redescoperim calitatea romaneasca".

In cealalta categorie sunt carcotasii. Pentru ei, ziua nu e bine aleasa. E prea frig, iar daca nu ninge, ploua - zice unul. Altul stramba din nas, fiindca e multa armata la defilare si nici macar un ONG. Monarhistii vor sa sarbatorim tara de ziua regelui, fiindca republica nu-i legitima. Nu lipsesc paseistii radicali: tot ce-au facut inaintasii e distrus dupa Revolutie. Si asa mai departe.

In 2015, entuziastii si carcotasii nu s-au putut desfasura in voie. Motivul? Un comunicat al DIICOT, care anunta ca un maghiar din Targu Secuiesc a fost retinut. Acesta adunase materiale pentru "un dispozitiv exploziv improvizat", pe care intentiona "sa-l detoneze in public". Infractiunile ar fi fost grave: comunicatul indica "actiuni impotriva ordinii constitutionale" si "nerespectarea regimului materiilor explozive". Presa a titrat imediat: ATENTAT! Trei au fost reactiile iscate de anunt.

In primul rand, delirul nationalist. Nu e o surpriza. Pentru unul care striga la meciurile nationalei de fotbal "afara, afara, cu ungurii din tara!", anuntul din 1 Decembrie al procurorilor e o confirmare a suspiciunii permanente fata de maghiari. Noua a fost acum doar atmosfera de teama, generata de atacurile de la Paris din 13 noiembrie. Cele care-l facusera pe presedinte sa anuleze receptia anuala de la Cotroceni.

A doua reactie a fost delimitarea. UDMR a condamnat "intentia actului de violenta" si a explicat ca persoana retinuta nu e membra a organizatiei care-i reprezinta pe maghiari in Parlament, ci a Miscarii de tineret 64 de comitate.

Hunor Kelemen a simtit pericolul stigmatizarii intregii maghiarimi, asa ca a reactionat ca orice roman verde. Pe de alta parte, batalia interna, pentru a seduce masa de votanti maghiari, tot mai putini de la o alegere la alta, nu se opreste nicio clipa: iata de ce unii membri UDMR au fost mai retinuti decat seful lor.

In fine, anuntul din 1 Decembrie a suscitat solidaritate. Sute de cetateni din Targu Secuiesc s-au adunat in strada, sub lozinca "Je suis Beke Istvan", pentru a afirma ca maghiarul e inocent. E baiat bun, tine traditiile, a declarat un concetatean de-al sau. Stirea cu atentatul e, a zis altcineva, "o gluma bombastica (sic!) ".

Altii s-au intrebat, aparent retoric: cum sa pregatesti un atentat acolo unde nu defileaza nimeni? Ati uitat ca Trianonul e doliu pentru unguri? S-au solidarizat cu presupusul atentator si cativa etnici romani: sunt dintre cei care se rafuiesc cu DIICOT, DNA etc., intrucat ii nemultumeste arestarea amicilor politici. Ei au spus ca Beke avea acasa niste biete artificii si ca trebuie sa fim intelegatori cu fratii maghiari. Toleranta are, uneori, parinti dubiosi.

Estimp, cativa tineri din Targu Mures au dansat in ploaie, imbracati in costume populare si purtand o pancarta tricolora pe care statea scris "Dacii Liberi". Aparent straini de ce se petrece in preajma lor, urmasii directi ai lui Burebista au criticat clasa politica. Despre maghiari n-au spus nimic, desi dacii din zilele noastre stiu tot mai multe despre natiune si patologiile ei...

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Beke Istvan arestat terorism, #reactii Beke Istvan arestat, #Beke Istvan bomba 1 decembrie , #maghiari