Unde este pericolul extremist? (Opinii)

Vineri, 08 Iunie 2012, ora 18:29
3516 citiri
Unde este pericolul extremist? (Opinii)
Foto: stiri.com.ro

Teama de pericolul extremist a zguduit Romania dupa ce presedintele Parlamentului maghiar a pus piciorul in tara noastra. Victor Ponta este oripilat de faptul ca Laszlo Kover sustine o formatiune politica, Partidul Civic Maghiar, pe care o catalogheaza drept extremista.

Multi jurnalisti atrag atentia asupra recrudescentei extremismului in tara vecina si se tem ca el ar putea fi exportat inclusiv prin intermediul unor agenti electorali precum oficialul maghiar.

Definitia de formatiune extremista data PCM mi se pare cam prea exaltata, cu puternic iz electoral. PCM este cu siguranta mai radical decat UDMR, dar pana la extremism este totusi o cale destul de lunga. Trecand peste aceasta exagerare, sigur ca temerea de extremism este justificata.

In Ungaria, FIDESZ a prins aripi. In Grecia, un partid fascist a reusit sa intre in Parlament (ce-i drept vor fi alegeri noi). In Olanda, extremistii sunt in Guvern.

In Franta, prezidentiabilul extremei drepte a obtinut un scor remarcabil, chiar daca nu a intrat in turul al doilea, iar insumate voturile colectate de extremele stanga si dreapta depasesc o treime din cele exprimate la recentele alegeri din Hexagon. Ramane de vazut cum se vor traduce aceste procente in alegerile parlamentare care au loc in Franta duminica.

Dar niciunde extremismul nu a fost importat. Nu l-a adus niciun strain in buzunar sau in bagaje. Nu s-a produs nicio contaminare transfrontaliera. El a crescut din cauza conditiilor interne si constituie un vot de blam la adresa partidelor din tarile respective.

Extremismul este raspunsul populatiei exasperate de criza si austeritate, de ezitarile, greselile, coruptia celor care o conduc.

Si tocmai din acest motiv, tocmai din cauza performantei mizerabile a guvernelor romanesti, noi suntem printre tarile cele mai expuse acestui pericol, independent de ceea ce se intampla peste granita. Sansa noastra este ca deocamdata nu a aparut un lider extremist de avengura.

Iar daca Victor Ponta se teme cu adevarat de acest pericol, ar trebui sa fie foarte atent la felul in care guverneaza, la ceea ce promite, la oamenii pe care ii promoveaza, la declaratiile pe care le face. In fiecare dintre ele sta ascuns pericolul pe care il vede in afara granitelor tarii.

Coruptia, clientelismul, incompetenta, indolenta, ele genereaza extremism, nu declaratiile mai stiu eu carui oficial strain sau reinhumarea ramasitelor pamantesti ale mai stiu eu carui fascist, hortyst sau ce o fi fost el.

Ma tem insa ca nici Victor Ponta si nici liderii actualei Opozitii, in frunte cu Vasile Blaga, nu realizeaza aceste lucruri. Ca dovada, ferocitatea cu care s-au aruncat sa se infrupte electoral din facila tema nationalista, amplificand cu buna stiinta o furtuna intr-un pahar cu apa tocmai pentru a distrage atentia de la problemele reale, de la cauzele reale ale extremismului.

Au facut si ei exact ceea ce a facut Laszlo Kover, a carui vizita in Romania nu este adresata atat celor care vor vota duminica in Romania, cat mai ales celor care vor vota la alegerile din Ungaria, adica cetatenilor maghiari fie ca ei locuiesc in Ungaria sau in Romania. Daca Ungaria tot se scufunda din punct de vedere econimic, macar sentimentul national sa infloreasca, nu-i asa?

Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Romania partide maghiari extremism, #Ponta atac maghiari, #Laszlo Kover vizita Romania , #maghiari