Ungaria cere, Dragnea executa: Legea pentru infiintarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Targu Mures a fost adoptata de Parlament

Miercuri, 07 Februarie 2018, ora 12:10
11602 citiri
Ungaria cere, Dragnea executa: Legea pentru infiintarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Targu Mures a fost adoptata de Parlament

Senatul a adoptat, miercuri, infiintarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Targu Mures cu predare in limba maghiara.

Senatul este for decizional si acum legea merge la promulgare la Klaus Iohannis.

Propunerea legislativa are ca obiect de reglementare divizarea partiala a Liceului "Bolyai Farkas" din Targu Mures.

Scoala cuprinde clase de invatamant primar, gimnazial si liceal, filiera teoretica fiind organizata pe profilurile umanist si real, iar cea vocationala pe profilul teologic, specializarea cultul romano-catolic.

Liceul este cuprins in reteaua scolara din Targu Mures, incepand cu anul scolar 2018 - 2019, de catre Consiliul local Targu Mures, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi, transmite Mediafax.

Legea a fost adoptata cu 71 de voturi "pentru", 20 de voturi "impotriva" si 4 abtineri.

Senatorul PNL, Cristian Chirtes, reaminteste insa ca o modificare a Legii Educatiei Nationale, prin care se prevede posibilitatea infiintarii de unitati scolare ale minoritatilor, a fost retrimisa de presedintie spre reexaminare in Parlament, "procedura care nu a avut inca loc".

Liberalul afirma ca se "forteaza legea" de doua ori, mai intai pentru ca se ingnora cererea presedintelui, in al doilea rand pentru ca se propune o "derogare ilegala" de la Legea Educatiei, aceasta prevazand explicit ca "Reteaua scolara a unitatilor de invatamant de stat si particular preuniversitar se organizeaza de catre autoritatile administratiei publice locale, cu avizul conform al inspectoratelor scolare."

"Va avertizez ca votul de astazi din Senat in favoarea infiintarii Liceului Romano Catolic reprezinta o incalcare flagranta a Legii, care va duce la tensiuni inutile in comunitatea mureseana.

Este un pret mult prea mare pe care il vom plati cu totii, doar pentru satisfacerea orgoliului lui Liviu Dragnea de a fi primit cu onoruri la Budapesta, in vizita pe care i-a promis-o acum doua luni domnul Viktor Orban", arata senatorul liberal.

Troc politic sau dreptul copiilor la educatie?

Proiectul de lege modifica Legea Educatiei si permite ca unitatile de invatamant cu predare in limba minoritatilor nationale sa poata fi infiintate si de Parlament, nu doar de autoritatile locale si judetene.

Proiectul fusese aprobat de Camera Deputatilor la finalul lunii decembrie. Initiativa a fost sustinuta atunci si de deputatii USR, care au explicat ca, dincolo de "trocul politic" intre UDMR si majoritatea PSD-ALDE, se afla dreptul copiilor la educatie.

La randul sau, deputatul PMP Marius Pascan a acuzat grupul UDMR de discriminare pentru elevii romani, spunand ca nu fac altceva decat sa transforme Targu-Mures intr-un "poligon de tragere".

"Nu se justifica. Potrivit informatiilor de la Inspectoratul Scolar, din 53 de clase de la inceputul anului, au fost ocupate doar 49. Nu au fost suficienti elevi care sa le ocupe. Numeroase clase de limba maghiara au sub 15 elevi. In plus, sunt multiple derogari de la Legea educatiei. Este o cauza penala, oameni buni. Chiar vreti sa invingeti si justitia? Nu transformati Targu-Mures in poligon de tragere. Ia veniti sa vorbiti cu parintii copiilor romani, sa vedeti ce parere au despre faptul ca le sunt scosi din scoala elevii! Nu ne tradati, nu ne vindeti tara", a spus atunci deputatul PMP.

Initiatorii proiectului, deputatii UDMR, sustin, insa, ca infiintarea liceului teologic cu predare in limba maghiara indeplineste o "nevoie esentiala".

"In momentul de fata este singura solutie pentru ca elevilor sa le fie respectat dreptul constitutional la educatie si sa aiba o scoala functionala la Targu-Mures. Din punctul nostru de vedere, este o nevoie esentiala", declara atunci deputatul UDMR Szabo Odon.

Legea a fost prioritatea numarul 1 pentru UDMR in aceasta sesiune parlamentara

Liceul romano-catolic din Targu Mures a fost prioritatea UDMR nr.1 in actuala sesiune parlamentara, subiectul fiind discutat anterior cu PSD.

Intr-un interviu acordat recent la Europa FM, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a explicat ca a fost gasita aceasta solutie, de modificare a Legii Educatiei, pentru ca minoritatile sa isi poata infiinta scoli in comunitatile lor, chiar si daca autoritatile locale "nu doresc".

"Presedintele Iohannis a trimis inapoi Legea Educatiei, dar nu pe acest articol", a mai punctat Kelemen Hunor.

Liceul respectiv a fost subiectul unei dispute indelungate, solutionata partial in instanta, insa solutia nu a convenit comunitatii maghiare, liceul fiind desfiintat.

Citeste si:
George Simion anunță că l-a înregistrat pe ”trimisul lui Cîțu”, care oferea funcții în deconcentrate celor absenți la votul moțiunii de cenzură
George Simion anunță că l-a înregistrat pe ”trimisul lui Cîțu”, care oferea funcții în deconcentrate celor absenți la votul moțiunii de cenzură
Co-preşedintele AUR, George Simion, a afirmat, joi seară, că poate conta pe parlamentarii formaţiuni, deşi i s-a spus că toţi îl vor trăda. ”Tentative au fost”, afirmă parlamentarul,...
Ludovic Orban, despre nominalizarea lui Nicolae Ciucă: ” Asta este picătura care a umplut paharul, săptămâna viitoare îmi voi da demisia din grupul parlamentar al PNL”
Ludovic Orban, despre nominalizarea lui Nicolae Ciucă: ” Asta este picătura care a umplut paharul, săptămâna viitoare îmi voi da demisia din grupul parlamentar al PNL”
Fostul preşedinte al PNL Luovic Orban a anunţat, joi seară, 21 octombrie, că nominalizarea lui Nicolae Ciucă, impus liberalilor de preşedintele Klaus Iohannis, este ”picătora care a umplut...
Sursa: Ziare.com