Universitatile maghiare din Transilvania vor primi milioane euro de la guvernul ungar

Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 18:30
2693 citiri
Universitatile maghiare din Transilvania vor primi milioane euro de la guvernul ungar

Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat, miercuri, la Targu Mures, ca guvernul ungar va aloca patru miliarde de forinti (aproximativ 15 milioane de euro) pentru universitatile Sapientia si Partium din Transilvania.

Viktor Orban a participat la deschiderea anului universitar de la Universitatea maghiara Sapientia din Targu Mures. El a anuntat ca guvernul Ungariei va aloca, pana la sfarsitul anului 2014, aproximativ 15 milioane euro pentru universitatile Sapientia de la Targu Mures si Partium de la Oradea.

Potrivit Adevarul, Orban a semnat un acord de principiu privind colaborarea intre Guvernul Ungariei si Fundatia Sapientia, Universitatea Sapientia si Universitatea Crestina Partium, pentru dezvoltarea invatamantului superior de limba maghiara din Transilvania.

"Acest acord nu contine date exacte, ci scopuri si principii bine stabilite. Este un mare succes si pentru Ungaria, care dovedeste ca e in stare sa infiinteze si sa mentina, sa ajute invatamantul universitar maghiar situat si in afara granitelor tarii", a spus Orban.

In cele doua universitati maghiare din Transilvania studiaza peste 3.000 de studenti. Banii vor fi utilizati de Universitatea Sapientia pentru continuarea investitiei in cladirea universitatii din Cluj-Napoca, pentru realizarea unui camin studentesc cu 240 de locuri la Targu Mures si extinderea spatiului universitar de la Miercurea Ciuc cu laboratoare de biotehnologie.

Corlatean, luat peste picior

Premierul Ungariei l-a ironizat pe ministrul de Externe roman, Titus Corlatean, care a solicitat, luni, la Budapesta, ca politicienii ungari sa evite a se implica in campania electorala din Romania, pentru a nu genera tensiuni de natura etnica.

"Din fericire, suntem cu totii oameni liberi", a declarat Orban.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a participat miercuri la prima editie a Zilei Universitatii "Sapientia", care coincide cu deschiderea anului universitar, in calitate de invitat special, fiind insotit la Targu Mures de mai multi reprezentanti ai Guvernului de la Budapesta, dar si de ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Fuzes Oszkar.

Printre participanti s-au numarat si presedintele UDMR Kelemen Hunor, vicepresedintele UDMR Laszlo Borbely, presedintele PCM Szasz Jeno si presedintele PPMT, Tokes Laszlo, invitat in calitate de presedinte al Universitatii Crestine Partium, aminteste NewsIn.

La finalul manifestarilor, Tokes Laszlo a declarat ca ar fi cazul ca si Guvernul roman sa finanteze universitatile maghiare din Romania. "Maghiarii nu sunt copiii vitregi ai Romaniei", a spus Tokes. Acesta a apreciat ca Romania duce o "politica de vitrina" cu minoritatile nationale, mai ales cu minoritatea maghiara.

Citeste si:
Liviu Dragnea, atacuri în rafală la adresa șefilor SRI. „George Maior, cam de la 10, 11 dimineaţa devenea prieten cu paharul”
Liviu Dragnea, atacuri în rafală la adresa șefilor SRI. „George Maior, cam de la 10, 11 dimineaţa devenea prieten cu paharul”
Fostul preşedinte al PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică seara, 19 septembrie, că a auzit discuţii între şefii serviciului Român de Informaţii şi procurori asupra cărora cei de la SRI...
Liviu Dragnea, destăinuiri despre viața în penitenciar. „Se doreşte o ţară ca afară, dar închisorile să fie ca în Evul Mediu”
Liviu Dragnea, destăinuiri despre viața în penitenciar. „Se doreşte o ţară ca afară, dar închisorile să fie ca în Evul Mediu”
Fostul preşedinte al Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a vorbit din nou duminică seara, 19 septembrie, despre condiţiile din penitenciarele din România. Dragnea a transmis că rata...
Sursa: Ziare.com