Viktor Orban, surprins de politizarea de catre Romania a reinhumarii lui Jozsef Nyiro

Luni, 18 Iunie 2012, ora 16:44
3025 citiri
Viktor Orban, surprins de politizarea de catre Romania a reinhumarii lui Jozsef Nyiro

Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat, intr-un interviu acordat Die Presse, ca nu intelege de ce Romania a politizat chestiunea reinhumarii ramasitelor lui Jozsef Nyiro.

"De ce trebuie sa fie confundate chestiunile ce tin de pietate cu problemele politice? Cand se doreste inhumarea cuiva, atunci ea trebuie facuta. Pentru mine este surprinzator, ca in Romania (reinhumarea lui Nyiro - n. red.) a devenit o chestiune politica", a replicat premierul Viktor Orban, intrebat in legatura cu provocarile la adresa Romaniei lansate de presedintele Parlamentului de la Budapesta in contextul intentiei de a-l reinhuma pe poetul antiroman si antisemit la Ordorheiu Secuiesc.

Seful Guvernului ungar a respins sugestia ca sprijinirea initiativei de reinhumare a scriitorului de catre presedintele Parlamentului, Laszlo Kover, reprezinta "un act politic cu o simbolistica puternica".

"Resping asta cu vehementa. De curand a avut loc o ceremonie restransa in amintirea dictatorului comunist Janos Kadar. Nu am fost acolo, dar a fost un act de pietate sa nu interzic ceremonia. Acest argument ne duce spre homo sovieticus. Resping discursurile care politizeaza viata privata a oamenilor", a subliniat Viktor Orban.

Cenusa lui Jozsef Nyiro, nascut in 1889 in judetul Brasov si decedat la Madrid in 1953, a fost adusa in Ungaria in 2010, la initiativa Parlamentului de la Budapesta.

Jeno Szasz, presedintele Partidului Civic Maghiar, fost primar al Odorheiului Secuiesc, a initiat, anul acesta, o actiune de reinhumare a ramasitelor lui Jozsef Nyiro la Odorheiu Secuiesc. El a fost sprijinit de Laszlo Kover, presedintele Parlamentului de la Budapesta, care a efectuat si doua vizite in Romania, in cadrul carora a avut declaratii dure la adresa autoritatilor romane, care s-au opus glorificarii poetului antiroman si antisemit.

Prefectura judetului Harghita a atacat in contencios administrativ adeverinta de inhumare a lui Jozsef Nyiro, care ar fi trebuit sa aiba loc la 27 mai, de Rusaliile catolice.

Autoritatile romane au calificat drept "inacceptabila" solicitarea referitoare la reinhumarea pe teritoriul Romaniei a unei "persoane recunoscuta pentru pozitiile sale antiromanesti, antisemite si profasciste".

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Viktor Orban politizare reinhumare Jozsef Nyiro, #Viktor Orban Romania politizare Jozsef Nyiro, #scandal reinhumare Jozsef Nyiro , #maghiari