Marian Vanghelie, condamnat la 11 ani si 8 luni de inchisoare. Fostul primar, judecat de 6 ani pentru o spaga de 30 de milioane de euro

Joi, 13 Mai 2021, ora 12:09
13399 citiri
Marian Vanghelie, condamnat la 11 ani si 8 luni de inchisoare. Fostul primar, judecat de 6 ani pentru o spaga de 30 de milioane de euro
Marian Vanghelie este judecat de 6 ani pentru fapte de coruptie FOTO Hepta

Marian Vanghelie, fostul primar al Sectorului 5 din Bucuresti, a fost condamnat la 11 ani si 8 luni de inchisoare printr-o sentinta pronuntata joi, 13 mai, la Tribunalul Bucuresti. Decizia nu este definitiva.

Marian Vanghelie este judecat, din 2015, de Tribunalul Bucuresti intr-un dosar de coruptie, fapte pe care le-ar fi comis cand era primar al Sectorului 5.

El este acuzat de noua infractiuni de luare de mita, noua infractiuni de abuz in serviciu si sapte infractiuni de spalare de bani.

"In perioada 2006 - 2014, inculpatul Vanghelie Marian-Daniel, in calitate de primar al Sectorului 5 din Bucuresti, ajutat de inculpatul Niculae Mircea-Sorin si partial de inculpata Ciocan Laura, a solicitat si primit de la inculpatul Dumitru Marin foloase materiale necuvenite in cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentand un "comision" de 20% din incasari).

Aceste foloase au fost pretinse si primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel pentru a-si exercita atributiile de serviciu atat in vederea atribuirii de catre Primaria Sectorului 5 si serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achizitii publice firmelor controlate de omul de afaceri cat si pentru a dispune efectuarea platii lucrarilor aferente acestor contracte (valoarea totala a acestor contracte este de aproximativ 738.019.000 de lei)", acuza DNA.

Perchezitii DNA la Marian Vanghelie: Le-am zis "cautati ce vreti. Nu avem nicio problema. Ce vreti dumneavoastra puteti sa cautati"

Minuta integrala din 13 mai 2021 a Tribunalului Bucuresti privind condamnarea lui Marian Vanghelie:

"DOSAR nr. 25638/3/2015

HOT.

13.05.2021

1. Condamna pe inculpatul Vanghelie Marian- Daniel la pedeapsa rezultanta de 11 ani si 8 luni inchisoare.

interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsa complementara exercitarea drepturilor de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, drepturi prevazute de art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod penal, pe o perioada de 5 ani de la executarea sau considerarea ca executata a pedepsei principale.

interzice inculpatului ca pedeapsa accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, drepturi prevazute de art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod penal, de la data ramanerii definitive a hotararii pana la data executarii sau considerarii ca executata a pedepsei principale.

2. condamna pe inculpatul Dumitru Marin la pedeapsa de 4 ani inchisoare.

3. condamna pe inculpatul Niculae Mircea- Sorin la pedeapsa rezultanta de 8 ani inchisoare.

4. condamna pe inculpatul Ciocan Sorin- Stefan la pedeapsa de 3 ani inchisoare.

dispune suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, termen stabilit in conditiile art. 92 C. pen. si care va curge de la data ramanerii definitive a prezentei sentinte.

5. In temeiul art. 396, alin. 5 C.pr.pen. raportat la art. 16, alin. 1, lit. b, teza I C.pr.pen. dispune achitarea inculpatei Ciocan Laura pentru savarsirea infractiunii de complicitate la luare de mita, prevazuta de art. 48 alin. 1 din Codul penal actual, raportat la art. 289 alin. 1 din Codul penal actual, cu aplicarea dispozitiilor art. 7 alin. 1 lit. a si c din Legea nr. 78/2000, modificata prin Legea nr. 187/2012, cu aplicarea art. 5 din Codul penal actual.

In temeiul art. 396, alin. 5 C.pr.pen. raportat la art. 16, alin. 1, lit. a C.pr.pen. dispune achitarea inculpatei Ciocan Laura pentru savarsirea infractiunii de art. 29 alin. 1 lit. a si b din Legea nr. 656/2002, in forma modificata prin Legea nr. 187/2012, cu aplicarea dispozitiilor art. 5 din Codul penal actual.

Admite actiunea civila formulata de partea civila Sectorul 5 al Municipiului Bucuresti, reprezentata legal prin primar si obliga pe inculpatul Vanghelie Marian- Daniel sa plateasca partii civile suma de 15.044.700 euro, la cursul BNR din ziua platii, cu titlu de daune materiale.

In temeiul art. 51 din legea nr. 129/2019 raportat la art. 112, alin. 1, lit. b si e C.pr.pen. dispune confiscarea speciala a urmatoarelor bunuri:

dispune mentinerea sechestrului asigurator dispus de catre procuror, cu privire la urmatoarele persoane si bunuri, pana la concurenta sumei de 15.044.700 euro:

dispune ridicarea masurilor asiguratorii dispuse cu privire la bunurile mobile si imobile, respectiv sumele de bani aflate in conturile inculpatilor Ciocan Sorin- Stefan si Ciocan Laura, precum si cu privire la bunurile numitilor Cristea Reveica, Cristea Florian si Cristea Marian.

dispune ridicarea masurilor asiguratorii dispuse cu privire la bunurile mobile si imobile apartinand intimatei Dragoe Hannerl- Charlotte

dispune ridicarea masurilor asiguratorii dispuse cu privire la bunurile mobile si imobile si sumelor de bani aflate in conturile bancare apartinand intimatei Niculescu- Mizil- Stefanescu Oana.

dispune mentinerea sechestrului asigurator asupra bunurilor personale ale intimatului Bodea Tiberiu.

dispune ridicarea sechestrului asigurator asupra bunului intimatei Cucu Iulia.

dispune ridicarea sechestrului asigurator asupra imobilului, detinut in prezent de intimata Diaconescu Nicoleta.

dispune restituirea bunurilor catre intimatul Geoana Mircea- Dan si ridicarea sechestrului asigurator instituit asupra lor.

respinge cererea de instituire a sechestrului asigurator asupra bunurilor apartinand inculpatului Vanghelie Marian- Daniel ce au facut obiectul dosarului nr. 11117/94/2020 al Judecatoriei Buftea.

respinge ca nefondata cererea de interventie in interes propriu formulata de intimata SC TERASA BERARILOR PP S.R.L.

Prezenta hotarare se comunica Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, dupa ramanerea definitiva.

obliga pe inculpatul Vanghelie Marian- Daniel sa plateasca in favoarea statului suma de 20.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare.

obliga pe inculpatul Niculae Mircea- Sorin sa plateasca in favoarea statului suma de 10.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare.

obliga pe inculpatul Dumitru Marin sa plateasca in favoarea statului suma de 10.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare.

obliga pe inculpatul Ciocan Sorin sa plateasca in favoarea statului suma de 5.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare.

Executorie in ceea ce priveste masurile asiguratorii si restituirea bunurilor.

Cu drept de apel".

Marian Vanghelie ia în calcul o candidatură la Primăria Sectorului 5. ”În câteva zile mă hotărăsc. Nu mai merge cu roaba și lopata”
Marian Vanghelie ia în calcul o candidatură la Primăria Sectorului 5. ”În câteva zile mă hotărăsc. Nu mai merge cu roaba și lopata”
Marian Vanghelie a declarat că se gândește să candideze din nou pentru funcția de primar a Sectorului 5, ca independent. El susține că ar profita de faptul că actualul edil, Cristian...
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
#Marian Vanghelie, #vanghelie condamnat inchisoare, #Vanghelie coruptie , #Marian Vanghelie
Comentarii
Poza liviu_69
liviu_69
rank 5
sunt multi cei care ar da 12 ani de libertate ptr. 30 mil euro