Fondurile UE, tabloul dezastrului. De ce vom fi tot saraci (Opinii)

Sambata, 27 Octombrie 2012, ora 23:59
7302 citiri
Fondurile UE, tabloul dezastrului. De ce vom fi tot saraci (Opinii)

Comisia Europeana a anuntat, joi, presuspendarea unor programe de fonduri europene. N-ar trebui sa ne miram deloc. Situatia e dezastruoasa si va fi in continuare la fel, oricate mici ajustari am face.

Romania pierde multe, multe miliarde de euro si va mai pierde. Miliarde esentiale pentru Romania, care ar fi putut face diferenta intre prosperitate si criza. Care e cauza? E o cauza structurala, care tine de 2 elemente - incapacitatea statului roman si de incapacitatea politica de a schimba lucrurile.

Despre haos si volume

Am ascultat, in urma cu ceva luni, expunerea cuiva care lucreaza pentru Comisia Europeana despre Romania si fondurile europene. Adevarul e ca stam mult, mult mai prost decat m-as fi asteptat. Avem atatea probleme, neclaritati si institutii prost facute incat ne-am speria.

Problema Romaniei e una structurala. Si e atat de greu de rezolvat incat ne putem astepta sa avem probleme serioase cu absorbtia fondurilor pentru multi ani de zile de acum incolo, in lipsa unei reforme radicale.

Cateva exemple?

1. Romania nu are inca, la 23 de ani dupa Revolutie, un Cadastru General.

2. Procedura e atat de greoaie incat e un cosmar nu doar s-o descifrezi, ci sa si duci totul la bun sfarsit. Date fiind neclaritatile din functionarea sistemului, cei care lucreaza in cadrul autoritatilor pentru fonduri au gasit o solutie simpla - birocratizarea extrema. Oamenii se tem sa nu intre in inchisoare pentru vreo greseala si fac dosare de mii de pagini. Mii de pagini, repet. Fata de cateva zeci intr-o tara europeana. In Danemarca, spre exemplu, pot avea vreo 35. La noi sunt biblioteci.

Pe scurt, e haos in procedura. In intreaga procedura de atragere de fonduri europene. Chiar vineri seful ANRMAP recunostea ca "nu exista foarte clar competenta pe care o are ANRMAP in raport cu competenta pe care o au autoritatile de management in ceea ce priveste achizitiile publice. Trebuie stabilit care este autoritatea care sa spuna".

Legile sunt atat de prost facute incat pun in pericol nu doar atragerea banilor, ci si oamenii.

Asta la nivel de micro-management. Pentru ca la nivel macro, e si mai rau.

Multi il pot acuza si pe Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene in guvernele Boc, MRU, Ponta. Insa ar fi putin nedrept. Dintre toti, are probabil vina cea mai mica.

In primul rand, el are doar un rol de coordonare, nu are decizia finala in ce priveste programele de fonduri europene din cadrul ministerelor. Asta e una din marile probleme. Nu e ministrul fondurilor europene, are doar atributii reduse in privinta acestora.

De ce nu se ia totul de la capat, astfel incat sa aiba toata puterea ministrul, oricare ar fi el? Dintr-un motiv simplu - toate programele ar trebui reacreditate la Comisia Europeana. Practic, e imposibil.

Cat despre Orban, sa nu uitam ca atunci cand a preluat ministerul, Romania absorbise 3,5% din fonduri, in perioada 2007-2011. Dupa un an, avem aproape 10%. E putin, dar mult mai mult decat aveam. Si, in plus, am facut pasi inainte in domeniul uniformizarii procedurilor, adica putina lumina in ceata asta groasa.

Si acum, clientii nostri

Victor Ponta da vina pe PDL in totalitate. Ca premierul da vina pe absolut oricine din universul asta, mai putin pe el si pe partidul lui, ne-am obisnuit. Doar ca de data asta are ceva dreptate, macar in parte.

PDL a avut premierul timp de aproape 4 ani, deci o perioada mare in care putea schimba foarte multe lucruri. A reusit foarte putine, asa ca ar trebui sa mearga in genunchi atunci cand se vorbeste de fondurile europene.

Dar e PSD-ul lui Ponta Alba ca Zapada in chestiunea asta? Dar PNL? Luand-o cu sfarsitul, sa amintim ca PNL a lasat o situatie dezastruoasa la capitolul fonduri europene in cei 2 ani (2007-2008) in care a condus, cand, in multe cazuri, nu au creat nici instrumentele administrative pentru atragerea banilor, ce sa mai vorbim de a-i lua propriu-zis. PSD i-a sustinut in acesti 2 ani, a guvernat aproape in an la 2009 si e principala parte din formatiunea de guvernare, USL, de 6 luni incoace.

Timp in care Romania a continuat sa aiba probleme mari in privinta fondurilor europene. Am luat doar 3,8 milioane (nu miliarde, da?) de euro in august din fonduri europene. O fi o parte vina fostului guvern PDL, dar cand iei doar 3,8 milioane, inseamna ca si tu te descurci tot dezastruos. Asta e adevarul gol-golut.

Pe scurt, n-ar trebui sa ne amagim prea mult. Nu ne putem baza pe fondurile europene. Miliardele vor continua sa treaca pe langa noi. Iar noi ne vom uita.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#fonduri europene Romania, #Romania absorbtie bani europeni , #minister