Penalii de la Transporturi - Cine sunt fostii ministri cu probleme in justitie

Luni, 02 Martie 2015, ora 14:34
8866 citiri
Penalii de la Transporturi - Cine sunt fostii ministri cu probleme in justitie

Adriean Videanu, Varujan Vosganian, Codrut Seres sau Ion Ariton sunt cativa dintre ministrii Economiei care au probleme cu Justitia, mergand pana la condamnarea la inchisoare. Exista insa si un alt minister la conducerea caruia s-au aflat multi politicieni cu astfel de probleme - cel al Transporturilor.

Aici s-a inregistrat o premiera in Romania si, pana in prezent, singurul caz, de ministru in functie condamnat la inchisoare.

Pe 12 iulie 2013, ministrul de atunci al Transporturilor, Relu Fenechiu, a fost condamnat la 5 ani de inchisoare, insa decizia nu era definitiva. Ulterior, pe 30 ianuarie 2014, cand ministru al Transporturilor era colega sa de partid, Ramona Manescu, fostul senator PNL a primit pedeapsa definitiva, fiind incarcerat.

Relu Fenechiu, condamnat la 5 ani de inchisoare cu executare

Fenechiu a fost acuzat de complicitate la abuz in serviciu in forma calificata, in dosarul Transformatorul.

Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de inchisoare - pedeapsa e cu executare

Predecesorul sau din perioada mai - decembrie 2012 in fruntea ministerului, Ovidiu Silaghi, este urmarit penal din 12 septembrie 2013, pentru trafic de influenta, fiind la un moment dat in carti si pentru preluarea din nou a mandatului dupa demisia lui Fenechiu, insa in cele din urma s-a retars din cursa.

Silaghi este acuzat de procurorii DNA ca ar fi primit 200.000 de euro de la omul de afaceri Nelu Iordache, in perioada in care era ministrul al Transporturilor.

Silaghi, urmarit penal pentru trafic de influenta (Video)

De asemenea, Silaghi a castigat, in aprilie 2014, un proces cu Agentia Nationala de Integritate cu privire la acuzatiile de incompatibilitate din luna iulie 2013, cand a fost nominalizat de PNL pentru preluarea portofoliului Transporturilor.

Ovidiu Silaghi, dupa castigarea procesului cu ANI: Ma sfatuiesc cu avocatii, ANI mi-a afectat cariera

Un alt fost ministru condamnat definitiv la inchisoare cu executare este social-democratul Miron Mitrea, din Guvernul Adrian Nastase, 2000-2004. Pe 13 februarie, acesta a fost condamnat la doi ani de inchisoare pentru luare de mita in dosarul casei mamei sale. El fusese condamnat initial pe 15 octombrie 2014. Mita, de aproximativ 250.000 de euro, ar fi fost luata in perioada in care era ministru al Transporturilor, de la sefa Inspectoratului de Stat in Constructii, Irina Jianu, pentru numirea si mentinerea sa in functiile de inspector general adjunct si inspector general in cadrul institutiei.

Miron Mitrea, condamnat definitiv la doi ani de inchisoare cu executare (Video)

Miron Mitrea, condamnat la inchisoare cu executare: Asta e! Am gresit, acum platesc

Penultimul ministru al Transporturilor, social-democratul Dan Sova, este urmarit penal in doua dosare. Astfel, dupa ce senatorul si-a incheiat scurtul mandat la sefia Transporturilor, pe 24 iunie 2014, procurorii DNA au confirmat pe 13 august ca au inceput urmarirea sa penala pentru abuz in serviciu, privind contracte de asistenta juridica cu complexurile Turceni si Rovinari, care au provocat un prejudiciu de 3,5 milioane de lei.

Dan Sova, urmarit penal - de ce il acuza procurorii DNA

Totodata, pe 20 octombrie, s-a inceput din nou urmarirea sa penala, intr-un dosar in care este implicat si Viorel Hrebenciuc. Sova este acuzat in acest caz ca ar fi promis sa il ajute pe Hrebenciuc si sa isi exercite influenta in partid pentru a obtine dezincriminarea unor fapte de coruptie.

Dan Sova, urmarit penal in dosarul lui Hrebenciuc: Troc cu amnistia si sefia PSD

Nu in ultimul rand, fostul presedinte Traian Basescu, ministru al Transporturilor in trei guverne, inainte de a fi primarul Capitalei, a fost implicat in 68 de dosare in perioada 2004-2012, iar sapte dintre ele sunt si acum in curs de solutionare, a anuntat pe 15 ianuarie Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Traian Basescu, 68 de dosare in 10 ani: Cate mai sunt de actualitate

De asemenea, pe 22 ianuarie, dosarul Flota in care fostul presedinte era acuzat de abuz in serviciu, fals intelectual si delapidare, a fost clasat definitiv de DNA.

Traian Basescu scapa de dosarul Flota - DNA l-a clasat definitiv (Video)

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#ministri Transporturi condamnati, #ministri Transporturi probleme penal, #Miron Mitrea condamnat , #minister
Comentarii