Se ascut sabiile pentru remaniere

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 29 Iulie 2010, ora 06:45
4322 citiri
Se ascut sabiile pentru remaniere
Foto: jurnalul.ro

Apropierea termenului pana la care Traian Basescu s-a aratat dispus sa mai aiba rabdare cu guvernul, 1 septembrie adica, pare a incinge spiritele, si asa nelinistite, din PD-L. Declaratiile din ultimele zile ne arata mai mult decat o impartire pe tabere. Ne arata ca lupta de la sfaristul lui august va fi apriga, cu rezultat inca incert.

Pe de-o parte, Elena Udrea a amintit termenul prezidential, aducand pentru prima data in discutie chiar schimbarea premierului: "Va spun ca avem acest termen, 1 septembrie si partidul asteapta sa vada evaluarea ministrilor si sanctiunile acolo unde se impun. Sanctiunile fiind remanierea (...) Dincolo de faptul ca presedintele i-a adus pe fiecare dintre ministri in Guvern - fara presedintele Traian Basescu acest Guvern nu exista in componenta asta - este atributul constitutional al presedintelui Romaniei sa ceara demisia primului ministru, a ministrilor, si asa mai departe".

Replica lui Adriean Videanu nu s-a lasat prea mult asteptata: "Guvernul, in ansamblul lui, e perfect. Cea mai mare problema, pe care trebuie sa o recunosc, este cea de comunicare publica". Ba chiar mai mult decat atat, Adriean Videanu respinge explicit criticile prezidentiale referitoare la pesedizarea si clielentizarea PD-L.

Declaratia a stranit reactii virulente chiar in PD-L, cea mai aspra voce fiind a lui Cezar Preda: "E de neinteles sa faci astfel de afirmatii, dar in general, omul cand se apropie de un capat face astfel de declaratii. (...)Eu am spus de la inceput ca acest guvern nu va face eficientizarea. Pleaca din guvern oameni competenti si ramane clientela politica stabilita pe plajele din Monte Carlo. Nu cred ca e corect ca toti cetatenii Romaniei sa dea fi dat trei luni de gratie unui guvern despre care stiam ca nu va face ce trebuie".

Ulterior dl. Videanu a nuantat, spunand ca transcrierea interviului din Revista 22 a pierdut nuanta ironica din referirea sa la guvernul perfect. Asa o fi, insa daca aprecierea ar fi fost ironica, nu vad de ce ministrul s-ar fi pronuntat ferm impotriva remanierii si ar fi subliniat ca guvernul are doar probleme de comunicare. Mai degraba, intreg contextul sugereaza ca Adriean Videanu a vorbit cat se poate de serios.

Sa adaugam la aceste declaratii recenta confrutare dura dintre Adriean Videanu si reformistul Cristian Preda, dar si postarea europalamentarului potrivit caruia PD-L si Traian Basescu se afla in picaj pentru ca l-au mentinut pe Emil Boc in functie.

Daca punem toate aceste luari de pozitie cap la cap, putem trasa destul de clar conturul unei confruntari aprige in principalul partid de guvernamant. Este clar ca tripleta BVB s-a baricadat in transee si nu este dispusa sa se dea plecata prea usor, indiferent de evaluarea prezidentiala. Radu Berceanu, de exemplu, nu se poate astepta la nimic bun, cat timp este tot restantier la absorbtia fondurilor europene, problema care a ajuns atat de grava incat ingrijoreaza si FMI. Vasile Blaga, la randul sau, are mari restante in dosarul Schengen, dar, e adevarat, s-a indurat, pana la urma, sa faca o restructurare pe care prin luna mai o respingea vehement.

In acelasi timp, tripleta este principala tinta a parlamentarilor PD-L, care se socotesc tapii ispasitori ai prostiilor facute de capetele dominante ale actualului guvern. Cristian Preda provesteste ca, la intalnirea de la Snagov, dinspre alesi a curs un potop de critici asupra ministrilor care, cu exceptia Elenei Udrea, nu au prea avut replica. Acesti oameni asteapta, dupa cum recunoaste d-na Udrea si afirma apasat Cezar Preda si Cristian Preda, o schimbare de care sa se poata agata o relansare a procentelor partidului. Altfel, moartea politica devine iminenta.

Este exact motivul pentru care si Traian Basescu intentioneaza si a vestit deja o primenire a executivului, dar si o schimbare la varful partidului. La Snagov a cerut o noua garnitura de primvicepresedinti, liberi de obligatii guvernamentale, proiect, deocamdata, inghetat. Presedintele nu are insa parghii reale de actiune daca vointa sa se izbeste de aceea a conducerii guvernului si a PD-L. Sa ne aducem aminte declaratia lui Cristian Preda care se teme ca scenariul premierului cramponat de functie s-ar putea repeta, dar si faptul ca Traian Basescu insusi recunostea la TVR ca remanierea poate fi facuta numai cu concursul premierului.

Batalia se anunta apriga, caci vechea garda ocupa pozitiile cheie in partid si stat, prin vocea lui Adriean Videanu a lansat semnalul ca nu intentioneza sa se predea cu una cu doua, iar Emil Boc pare o plastilina in mainile lor. Ceva imi spune asadar, ca luna august va fi una teribil de fierbinte, iar toamna ar putea deveni chiar incendiara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#remaniere guvern Basescu Boc, #Udrea Blaga Preda remaniere, #ministruu guvern Boc remaniere , #minister
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Mda ... Berceanu mi se pare ca nu performeaza . Cum nu a performat nici Dobre , alta data .
Poza Triton
Triton
rank 4
"este atributul constitutional al presedintelui Romaniei sa ceara demisia primului ministru"?