Sindicalistii din MAE, catre liderii politici: Nu mai aruncati vina pe angajatii din Minister

Vineri, 21 Noiembrie 2014, ora 20:48
3477 citiri
Sindicalistii din MAE, catre liderii politici: Nu mai aruncati vina pe angajatii din Minister
Foto: Facebook/Monica Macovei

Sindicatul lucratorilor din MAE atrage atentia liderilor politici sa nu mai "arunce vina" asupra angajatilor din Minister pentru modul in care au fost organizate alegerile in diaspora, precizand ca acestia si-au facut datoria, iar acuzatiile sunt

"La recentele alegeri prezidentiale din strainatate nu au fost semnalate cazuri cand diplomatii romani ar fi facut propaganda pentru vreun partid politic sau ar fi incercat sa influenteze alegatorii, in vreun fel sau altul. Angajatii MAE si-au facut datoria pe deplin fiecare acolo unde a fost repartizat", informeaza un comunicat al SNFP - organizatia MAE, remis Ziare.com.

Documentul este semnat de Valeriu Smadu, vicepresedinte in cadrul Sindicatului National al Functionarilor Publici si lider al filialei care ii reprezinta pe functionarii publici din MAE.

Sindicalistii considera ca este "regretabila" solicitarea politicienilor de rechemare a ambasadorilor din tarile unde romanii nu au reusit sa voteze.

Melescanu isi da demisia de la MAE: Nimeni nu a fost impiedicat sa voteze

"Transferul de responsabilitate politica de la guvern asupra unor functionari din centrala ministerului sau asupra unor ambasadori a generat o politizare excesiva a MAE, prin tentativa de a arunca vina asupra celor care in realitate si-au facut datoria cu maxima constiinciozitate, in limita competentelor", avertizeaza reprezentantii functionarilor publici din ministerul amintit.

Vot record in diaspora: Melescanu isi cere scuze de la romanii care nu au putut vota

De asemenea, acestia isi exprima nemulutmirea fata de situatia creata, precizand ca "nu este pentru prima data cand functionarii MAE din centrala si exterior sunt facuti unici raspunzatori pentru orice se intampla dincolo de granitele Romaniei", iar acuzatiile sunt folosite in competitia politica interna.

Incidentele din diaspora au fost "si din cauza unor limite subiective"

In acelasi comunicat se mai arata ca incidente au existat in strainatate la fiecare scrutin electoral, insa cele de la alegerile prezidentiale din acest an nu au fost doar din cauza unor limite obiective, decurgand din aplicarea legii electorale.

Incidente au fost "si din cauza unor limite subiective, datorate imposibilitatii de a evalua exact numarul de romani care traiesc intr-un anumit oras sau regiune din lume si care doresc sa-si exercite dreptul de vot", precizeaza sursa citata.

Roman la vot in Londra: Noi am invatat gustul democratiei. Uniti suntem puternici! Interviu

De asemenea, sindicalistii sunt de acord ca Romania are nevoie de o noua lege electorala, inspirata din experienta unor tari cu diaspora numeroasa, insa atrag atentia ca salariatii MAE au facut demersuri de amendare a legii electorale, "insa au esuat din lipsa vointei politice".

"In consecinta, este nevoie de solutii practice, eficiente, nu de aruncarea vinei neaparat asupra cuiva si de politizarea fortata de catre decidenti a unei institutii apolitice de prestigiu national si international, cum este Ministerul Afacerilor Externe", incheie sindicatul angajatilor din MAE.

Ministrul de Externe Teodor Melescanu a demisionat, marti, din Guvernul condus de Victor Ponta, pe fondul organizarii dezastruoase a alegerilor prezidentiale la sectiile din diaspora.

G.F.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#sindicat MAE vot diaspora, #reactie angajati MAE alegeri , #minister