Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Are USL sanse sa reuseasca?

Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 17:25
3108 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Are USL sanse sa reuseasca?

Raspunsul imediat este: categoric nu.

Pentru ca teoria, filosofia, managementul de tara necesar in actualul context sunt exact opusele celor aplicate de USL.

Romania nu are banii necesari dezvoltarii si reformarii infrastructurii, zonei rurale, sistemelor importante precum educatia, sanatatea, justitia, administratia centrala si locala. Si nici sa-i imprumute la costuri rezonabile, fiind vorba de sume incomparabil mai mari fata de cele necesare achitarii pensiilor si salariilor bugetare.

Nu-i are pentru ca nu intelege sa reduca costurile de functionare ale statului, acum cand aplicatiile informatice pot inlocui cu succes sute de mii de functionari.

Regionalizarea ar fi subtiat armata de functionari, dar are doua mari probleme. Trebuie sa treaca prin modificarea Constitutiei, un lucru greu de indeplinit in parametrii vizati de USL. (Nu trece de Curtea Constitutionala modificarea cvorumului la referendum si neincluderea rezultatului referendumului din 2009. Justificarea ca poporul a "gresit" in 2009 nu tine la judecatorii CCR).

Pe urma, baronii se opun pierderii prerogativelor judetelor, de aici regiuni cu mai multe capitale, mai multi sefi etc., ceea ce va duce la o crestere a costurilor, nu la o scadere a lor. Adica, in loc de simplificari si reduceri, o suprabaroniada, peste aceea existenta.

Ar trebui desfiintate primariile care deservesc mai putin de 10.000 de locuitori.

Si cine mai castiga alegerile pentru USL? Se platesc salarii aiurea, apar arierate care sunt achitate de la bugetul de stat. Ministrul bugetului, Liviu Voinea, a fost lasat in off-side de baronii locali, pe care i-a pus sa plateasca arieratele.

Ajuns in Parlament, OUG-ul cu pricina a fost "coafat" in functie de interesele baronilor, nu ale tarii. Si toate astea doar ca pomeni electorale, nu ca ar fi nevoie de ele.

Doar ce s-a avantat ministrul Nicolaescu sa desfiinteze Directiile Judetene de Sanatate si a si fost luat la rost de catre premier, asa incat acum a ramas la faza "ciocu mic".

La fel a patit si ministrul Vosganian, cand a propus ca statul sa nu aiba in proprietate companii economice. Sau cand a pus pe site un proiect de restructurare in companii de stat. O data a pus si gata. A fost linistit.

De ce ar fi nevoie de Directii Agricole Judetene, cand toata agricultura este privata, exista agentii care se ocupa cu plata subventiilor, APIA, cu Cadastru, ADS, Agentia Domeniilor Statului si cate altele. Ce sa mai faca Ministerul Agriculturii?

De ce este nevoie de Directii Judetene de Munca, AJOFM-uri, ANOFM, alte agentii si pe deasupra un minister, Ministerul Muncii, care se ocupa cu nemunca, de fapt. Ar trebui schimbata denumirea, in Ministerul Nemuncii.

De ce este nevoie de 27 de ministere, care se calca pe atributii, stampile si bani? Ca Germania are 9 ministere si o duce foarte bine.

De ce este nevoie de Agentii de Tineret si Sport in fiecare judet, acum cand Daciada nu mai exista? Dar directii de Cultura si Ministerul Culturii? Ca nu se vede vreo activitate.

De ce nu se pot elibera online, intre institutii, cazierele judiciar si fiscal, si sunt platiti mii de functionari care se ocupa de aceste hartii?

Intrebari, intrebari, si multe altele, la care trebuie sa raspunda premierul Ponta, care si-a asumat sa construiasca. Ce? Ca deocamdata papa banii statului, cum au facut si ceilalti premieri.

Ce este asa greu de preluat principiul din privat: salariati mai putini, munca mai multa, salarii mai mari, iar alocarile bugetare sa fie globale, nu individuale. Managerii unitatilor bugetare sa stabileasca salariile dupa principiul de mai sus, in parametrii de functionare a unitatii stabiliti prin contractul de management.

Nu e in stare, afara, sa vina altii competenti si pe salarii atractive. Nu politruci din armata clientelara.

Alocarea banilor in invatamantul universitar dupa calitate a fost anulata de catre Ecaterina Andronescu in ultimele zile de mandat. La fel, finantarea urmeaza elevul in unitatile pe care le decid parintii, adica in functie de calitate, de stat sau private. Nu, finantarea de la stat se face clientelar, in functie de pile si relatii.

Exemplul a fost dat chiar de premier care-si pune rudele, socrul, verisoara, cumnatul, in inalte functii in stat, parlamentari, ministri, sefi la agentii nationale, atunci cand nu-i rezerva pentru derularea uor contracte cu statul.

In concluzie, asa cum actioneaza acum, Victor Ponta nu are nicio sansa sa schimbe ceva.

Grav e altceva. Toata Europa este in fierbere economica, nu mai tine sa pacalesti creditorii sau foamea cetatenilor.

Daca are suficienta inteligenta si dorinta de a-si continua cariera politica, premierul Romaniei ar trebui sa renunte la sfatuitori precum Ecaterina Andronescu si sa aleaga sa faca ce trebuie, chiar ostilizandu-si, la inceput, electoratul.

In caz contrar, va ajunge direct la cosul de gunoi al istoriei Romaniei.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Guvern Ponta ministri, #ministerul Muncii Ponta, #fonduri invatamant , #minister