Ziare.com

Ministerul Sanatatii a platit milioane de dolari pe un sistem pentru spitale, care nu este utilizat

Miercuri, 07 Decembrie 2016, ora 14:09

   

Ministerul Sanatatii a platit milioane de dolari pe un sistem pentru spitale, care nu este utilizat
Corpul de Control al premierului a constatat mai multe nereguli privind achizitia de catre Ministerul Sanatatii, in perioada 2007 - 2010, a unui sistem informatic de inalta performanta pentru unitatile spitalicesti.

Printre acestea se numara si faptul ca, desi s-au platit de catre minister peste 11 milioane de dolari si 13 milioane de lei, iar sistemul trebuia implementat la 16 spitale, acesta a fost realizat doar la Institutul Clinic Fundeni si la Spitalul Clinic de Urgenta Targu-Mures, insa nici acolo nu este utilizat.

Sistemul informatic de inalta performanta pentru unitatile spitalicesti a fost achizitionat in baza unor hotarari de guvern, proiectul avand ca scop informatizarea managementului administrarii spitalelor.

Potrivit raportului Corpului de Control, "Proiectul de Informatizare a Administrarii Spitalelor" a fost destinat imbunatatirii calitatii serviciilor furnizate in sistemul medical din Romania, oferirii unui instrument modern de control al resurselor, de cunoastere a costurilor si de urmarire a pacientilor.

In 2007, insa, dupa aproximativ sapte ani de la incheierea contractului de furnizare, intre Ministerul Sanatatii, in calitate de beneficiar, si Compaq Computer Romania S.R.L. si Siemens Business Services GmbH&Co, in calitate de furnizori, prin Hotararea Guvernului nr. 835/2007 a fost modificata sursa de finantare, sumele necesare realizarii acestui sistem urmand a fi asigurate din venituri proprii ale Ministerului Sanatatii, si nu dintr-un credit extern garantat de catre Ministerul Finantelor, asa cum fusese initial prevazut.

Ulterior, prin Hotararea Guvernului nr. 1149/2007 a fost precizata suma alocata acestui proiect, respectiv 18,4 milioane lei.

Conform sursei citate, contractul de furnizare a fost incheiat in anul 2000, inainte ca sursa de finantare sa fie certa, nu a avut prevazuta perioada de valabilitate si nici nu a fost demarat pana in anul 2007, cand a fost incheiat primul act aditional la contract.

Pretul total al contractului, de 22 milioane de dolari (fara TVA, taxe vamale ori alte impozite/taxe) a fost stabilit pentru "comunicatii de date si servicii auxiliare necesare pentru actualizarea solutiei SAP la nivelul Ministerului Sanatatii si la Directiile judetene de sanatate Neamt, Arges, Mures si Sibiu, realizarea unui sistem informatic de spital pentru 34 de spitale din judetele Neamt, Arges, Mures si Sibiu".
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 1570 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor