Victoria imorala a magistratilor

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 21 August 2009, ora 18:40
4572 citiri
Victoria imorala a magistratilor

Magistratii au invins Romania prin decizia... magistratilor.

Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au hotarat definitiv si irevocabil ca magistratii sunt indreptatiti la sporul de 50% din salariu pentru solicitare neuropsihica, indiferent daca bugetul are de unde sa plateasca acesti bani si indiferent cat de mari sunt sacrificiile care trebuie facute pentru respectarea acestei hotarari judecatoresti.

In acest moment, Ministerul Finantelor are doua varinante. Ori scoate de undeva banii si ma tem ca prea multe variante nu are, asa ca fie mai ia de la investitiile si asa cel mult anemice, fie se imprumuta din nou masiv de la banci, marind o datorie publica si asa foarte mare.

Ori isi declara incapacitatea de plata cu consecinte dezastruoase inclusiv asupra cursului de schimb. Ar mai fi, teoretic, si solutia unor reesalonari, insa numai cu acordul judecatorilor insisi, iar acestia nu se arata deloc dispusi la discutii.

Aceasta sentinta a Inaltei Curti vine dupa ce insasi Curtea Constituionala a constatat ca magistratii nu pot lua decizii care sa greveze asupra bugetului de stat si a excutiei acestuia.

Din start este o enormitate ca niste oameni sa judece o cauza referitoare la proprii bani. Ma indoiesc ca sunt prea multi cei dispusi sa dea o solutie impotriva unuia dintre cele mai importante interese proprii. Sigur, nu poate exista o categorie profesionala fara acces la Justitie, dar nici nu poate fi ignorat un conflict de interese de asemenea proportii.

Cate categorii profesionale au avut vreodata parte de asemenea succese rasunatoare si pronuntate cu o viteza de invidiat? De ce n-ar fi reusit asa performanta si profesorii a caror majorare salariala cu 50%, stabilita prin lege, a fost blocata tot printr-o ordonanta de urgenta, exact ca sporurile judecatorilor?

In al doilea rand, ma intreb cum este justificat acest spor de stres, cat timp solicitarea nervoasa face parte din meserie. E ca si cum un chirurg ar cere spor pentru ca intra in contact cu sangele, sau un profesor pentru ca aspira praf de creta. Stresul este un aspect specific si asumat al meseriei de judecator, motiv pentru care este remunerat chiar prin salariul de baza. De exemplu, un judecator care lucreaza intr-un mediu toxic, noaptea sau in weekend.

Cel mai grav este insa ca mult prea multi dintre judecatorii romani nu-si merita pozitiile si privilegiile, iar aceasta decizie rusinoasa privind propriile salarii este o dovada.

Justitia din Romania este in continuare sub monitorizare, solutiile instantelor se bat cap in cap in aceeasi cauza, pe aceleasi probe, increderea cetatenilor.

Increderea in actul de justitie este la un nivel periculos de scazut si totusi magistratii pretind bani in plus, storcand pana la ultimul sfant un buget care si asa nu mai face fata cheltuielilor.

Decizia Inaltei Curti este, poate, legala, dar in acelasi timp este profund imorala, rezultat al unui inacceptabil conflict de interese si al unui abuz comis de una dintre puterile statului.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#magistrati spor stres, #magistrati Ministerul Finantelor, #magistrati spor stres Predoiu , #minister