77 de ani de la asasinarea primului ministru interbelic I.G. Duca

Miercuri, 29 Decembrie 2010, ora 16:29
5285 citiri
77 de ani de la asasinarea primului ministru interbelic I.G. Duca

In urma cu 77 de ani, mai exact in seara zilei de 29 decembrie 1933, Ion G. Duca, Presedintele Consiliului de Ministri al Romaniei din acea perioada extrem de tulbure a tarii, cadea secerat pe peronul Garii Regale din Sinaia, rapus miseleste de gloantele trase de comandoul legionar "Nicadorii" (Nicolae Constantinescu, Ion Caranica si Doru Belimace).

I.G. Duca a fost una din figurile proeminente ale miscarii liberale din Romania din primele decenii ale secolului trecut, un sfetnic si apropiat colaborator al lui Ion I.C. Bratianu (cel care de sapte ori a condus guverne ale tarii in intervalul 1908-1927). Era considerat unul dintre cei mai mari oratori politici ai vremii.

Licentiat in drept la Paris si doctor in drept si stiinte politice, Duca a detinut functii importante, atat in partidul sau - PNL, cat si la nivelul cel mai inalt al administratiei centrale (Ministrul Instructiunii si Cultelor - in trei randuri 1914/1918, Ministrul Adriculturii si Domeniilor - 12 dec. 1918/12 sept. 1919, Ministrul Afacerilor Straine - 19 ian.1922/27 mar. 1927, Ministrul de Interne - de doua ori 1927/1928, toate in guvernele Ion I.C. Bratianu si Vintila I.C. Bratianu).

Ca presedinte al PNL (1930/1933), I.G. Duca s-a evidentiat printre cei mai puternici si seriosi barbati politici ai perioadei, avand contributii majore la activitatile politico-diplomatice consacrate infaptuirii dezideratului unitatii nationale, pecum si promovarii reformelor agrara si electorala, ca punct de plecare in alcatuirea noilor structuri ale statului roman.

In monumentala sa lucrare "Galeria oamenilor politici", Sterie Diamandi il caracterizeaza astfel pe I.G. Duca: "Inteligenta supla si sclipitoare, cultura frumoasa si educatie aleasa, manuitor mester al vorbei si al slovei scrise, era omul politic in acceptiunea occidentala a cuvantului".

Pe 14 noiembrie 1933, la propunerea lui Carol al II-lea, I.G. Duca este instalat in fruntea guvernului (succedandu-i lui Alexandru Vaida-Voevod), pe fundalul efectelor devastatoare ale crizei economice mondiale (mult mai dure decat cea prezenta), si al ruperii echilibrului sistemului tratatelor de pace de la Versailles si al recrudescentei miscarilor de extrema dreapta. Potrivit uzantelor, Duca dizolva imediat Parlamentul (18 oct.) si stabilesc datele pentru alegerile Corpurilor legiuitoare, campania electorala fiind marcata, in toata tara, de ciocniri violente intre politie si legionari, soldate cu zeci de morti si raniti.

La 9 noiembrie 1933, printr-un Jurnal al Consiliului de Ministri, a fost interzisa Garda de Fier, impiedicandu-se astfel participarea legionarilor la alegerile generale.

Imediat dupa terminarea scrutinului electoral si aflarea rezultatelor, Regele Carol al II-lea l-a chemat pe I.G. Duca in audienta la resedinta regala din Sinaia, pentru discutii in legatura cu desfasurarea alegerilor (castigate detasat de liberali), precum si chestiuni legate de numirea unui nou guvernator general al Bancii Nationale a Romaniei. Seara, dupa plecarea de la Castelul Peles, Duca a fost omorat pe peronul Garii Sinaia de catre trei legionari, ca polita platita pentru interzicerea Garzii de Fier chiar in perioada alegerilor parlamentare.

Pe 2 ianuarie 1934 i s-au organizat funeralii nationale, la care insa Suveranul nu a luat parte, se pare, din motive medicale.

Cativa ani mai tarziu, mai precis pe 21 septembrie 1939, un alt premier roman in functie, Armand Calinescu, sfarsea intr-un mod asemanator cu I.G. Duca, fiind impuscat mortal chiar in plina strada, tot de catre un comando legionar.

In memoria lui I.G. Duca, miercuri a avut loc la Sinaia o comemorare desfasurata chiar pe locul orbilului asasinat din 29 decembrie 1933.

Citeste si:
Cum arată noul sistem de apărare de tip sol-aer desfășurat de Franța în România VIDEO
Cum arată noul sistem de apărare de tip sol-aer desfășurat de Franța în România VIDEO
Franţa a desfăşurat în România, unde este naţiune-cadru a forţelor NATO, un sistem de apărare de tip sol-aer de ultimă generaţie, din cauza unor ameninţări ale Războiului rus din...
Cine a venit cu ideea impozitului progresiv în PSD. Fost sfetnic al lui Dragnea, conduce din umbră Ministerul de Finanțe - SURSE
Cine a venit cu ideea impozitului progresiv în PSD. Fost sfetnic al lui Dragnea, conduce din umbră Ministerul de Finanțe - SURSE
Schimbarea sistemului fiscal de la cotă unică la impozit progresiv a fost asumată de liderul PSD Marcel Ciolacu, însă a fost gândită de economistul Cristian Socol, susțin surse politice...