Cazul Nastase, un test de turnesol pentru lupta anticoruptie din Romania

Vineri, 20 Iunie 2008, ora 16:30
1970 citiri
Cazul Nastase, un test de turnesol pentru lupta anticoruptie din Romania

Romania trebuie sa respecte standardele minime UE pentru recunoasterea reciproca a sentintelor in statele membre, iar cazul Nastase este un test de turnesol pentru credibilitatea luptei anticoruptie, au spus vineri in Bundestag ministrul justitiei Brigitte Zypries si deputatul Gunther Krichbaum.

"Vreau sa spun foarte deschis ca nu mi se pare deloc de inteles decizia comisiei juridice din Camera Deputatilor de a recomanda neinceperea urmaririi penale in cazul Nastase. Noi privim cazul Nastase ca pe un test de turnesol pentru combaterea credibila a coruptiei la nivel inalt.

Nu cred ca este vreun reprezentant mai cunoscut al

acestui domeniu trist, de aceea ne-am dori o urmarire penala independenta, fara ingerinte politice, in care sa se decida pe criterii strict juridice si conforme statului de drept vinovatia sau nevinovatia lui", a spus Gunther Krichbaum, presedintele comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, camera inferioara a Parlamentului german, informeaza NewsIn.

Krichbaum a facut o prezentare a celor patru obiective de referinta din cadrul mecanismului de cooperare si verificare impus Romaniei asupra carora Comisia Europeana se va pronunta in urmatorul raport, la 23 iulie.

Conferinta "Evolutiile economice si juridice din Romania dupa aderarea la UE" s-a desfasurat vineri in Parlamentul Germaniei sub inaltul patronaj al ministrului justitiei Brigitte Zypries(foto), care a subliniat ca noul stat membru trebuie sa respecte "standarde minime" pentru ca mecanismul recunoasterii reciproce a sentintelor in spatiul european sa functioneze corect.

"Altminteri apar dificultati in ceea ce priveste recunoasterea reciproca. De aceea, este un tel pentru mine sa pledez pentru respectarea acestor standarde minime in cadrul UE, mai ales in ce priveste dreptul penal, si m-as bucura sa putem face acest lucru impreuna si pe viitor", a spus Zypries, facand aluzie la posibilitatea activarii clauzei de salvgardare de catre Comisia Europeana, prin care sentintele romanesti n-ar mai fi recunoscute in spatiul european.

Zypries a subliniat ca Germania va continua sa sustina Romania in consolidarea sistemului judiciar, o conditie esentiala si pentru numerosii investitori germani care se afla deja in Romania sau planuiesc sa o faca.

"Siguranta juridica nu implica doar norme clare, ci si punerea lor in aplicare prin sentinte judecatoresti unitare. Importanta este, desigur, si independenta tribunalelor, precum si lupta impotriva coruptiei, care are si implicatii economice", a subliniat Zypries.

Stefanie Ricarda Roos, coordonatoarea proiectului Statul de drept in Europa de Est a conchis, bazandu-se pe experienta sa in Romania, ca "lipsa vointei politice este una dintre cauzele principale pentru care coruptia la nivel inalt nu este combatuta mai eficient"

.

In opinia vicepresedintei Bundestagului, Susanne Kastner, "vremea sarbatorii a trecut", fiind necesara o evaluare lucida si corecta a ceea ce s-a facut si ce nu, in special in domeniul adecvarii sistemului juridic la UE, in combaterea coruptiei sau in ceea ce priveste retrocedarile catre minoritatea germana din Romania.

Predoiu sustine cauza Romaniei

Ministrul roman al justitiei, Catalin Predoiu, prezent la conferinta, le-a dat asigurari parlamentarilor si investitorilor germani ca guvernul este complet angajat in accelerarea reformei justitiei, astfel ca mecanismul de cooperare si verificare al UE sa poata fi ridicat.

Referitor la restantele pe care le mai are Romania, Predoiu a spus ca acestea nu sunt doar in combaterea coruptiei, ci si in unificarea jurisprudentei, un domeniu de interes mai ales pentru investitori.

"Nu este acceptabil ca in spete similare sa obtii un anumit tip de hotarare la Bucuresti si un alt tip de hotarare la Sibiu. Nu este acceptabil ca in cadrul aceleiasi instante sa ai sentinte cu caracter contradictioriu in spete cu un caracter similar", a spus Predoiu, precizand ca noul Cod de Procedura civila, care va uniformiza mai multe detalii tehnice, se afla in dezbatere publica.

Predoiu a spus ca in ultimele luni a facut mai multe vizite in diferite state membre - precum aceasta din Germania - pentru a explica "care este realitatea reformelor" din Romania, deoarece a observat ca de multe ori perceptia este foarte diferita fata de ceea ce se intampla de fapt in tara.

"Nu vreau sa spun ca lucrurile sunt rezolvate, dar nu am nici o rezerva sa declar ca in ultimele luni s-au facut progrese. Nu s-au facut pentru ca s-a schimbat ministrul, ci pentru ca anumite procese care vin din spate au ajuns la maturitate si sunt implementate", a conchis ministrul, care si-a preluat functia de circa trei luni.

Ministrul a subliniat in fata gazdelor sale germane ca Romania trebuie sa iasa din "mentalitatea de tara candidata".

Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Pentagonul a pregătit de luni de zile pachete de arme și muniții pentru Ucraina. Sunt disponibile livrări prin Polonia și prin centrele logistice ale armatei americane din Germania. Acum...
Spionajul chinez și rusesc, în plină expansiune în Germania
Spionajul chinez și rusesc, în plină expansiune în Germania
Șase presupuși spioni au fost arestați în Germania într-o succesiune rapidă. Aceștia urmăreau interese economice, atacuri la adresa democrației și obiective legate de războiul împotriva...
#proces, #Germania, #decizie, #Nastase, #dosar, #coruptie , #ministri